Dolar 48,4336 yükseldi Euro 56,2864 yükseldi Gram Altın 6.842,83 düştü
Foto Video Künye 25° SEYDIŞEHIR HABER
SON DAKİKA Tümü
Güneş Özel Öğretim — Üst Banner 6:1
27.09.2023 09:49

TAYBE(MEDİNE)

لطيبة عرج إن بين قبابها
حبيب لآدواء القلوب طبيب
اذا لم تطب في طيبة عند طيب
به طابت الدنيا فاين تطيب.

Litaybete arric inne beyne kibêbihê habîbün liedvêil kulûbi tabîbün.
İzê lem tatib fî taybete inde tayyibin bihî tâbetiddünyê feeyne tatîybu.

Dur ey yolcu! Taybe diye isimlendirilen Medine-i Münevvere'de dur, yükünü indir ve burada konakla,zira Medine'de,Mescid-i Nebevi'de bulunan kubbelerin( Yeşil kubbe'nin) altında kalblerin tabibi olan bir sevgili vardır.
(Ey kalb katılığı,kalb  kasveti ve buna benzer diğer hastalıklardan şikayeti olan kişi)! Bütün dünyaya nur saçan,hidayet vesilesi ve âlemlere rahmet olan, Tayyib (Temiz, güzel, pırıl pırıl) olan Rasulullah'ın Taybe olan Medinesinde sen eğer şifa bulup Tayyib( temiz tâhir) olmazsan,devâ  bulmazsan, söyle bana nerde şifa bulacaksın?

Evet İslamiyetten önce adı Yesrib(Ahzab Suresi: 13.Ayet)olan, sonra Medine(Tevbe Suresi:(101,102 Ayetler)olan, Rasulullah efendimizin hicreti ile de Medine-i Münevvere  diye isimlendirilen dünyanın en şirin şehri Medinedir.

Hicretten sonra  Medine-i
Münevvere'ye "Yesrib" demek uygun değildir.
Rasulullah efendimiz bu konuda bir hadiste şöyle buyuruyor:
"Kim Medine'ye Yesrib derse "Esteğfirullah" desin,o Taybedir,o Taybedir"
Suyutî, Câmi ussağir Hadis no: 8741

Allahım! Mekke-i Mükerreme'yi, Mescid-i Haramı Hac  ve Ümre ziyareti için,
Medine-i Munevvere'yi de hem Mescid-i Nebevi'yi,hem de Rasulullah efendimizi ve ashabını ziyaret etmek için,bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize  nasîb eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

27 Eylül 2023 Çarşamba