Dolar 48,4336 yükseldi Euro 56,2864 yükseldi Gram Altın 6.842,83 düştü
Foto Video Künye 25° SEYDIŞEHIR HABER
SON DAKİKA Tümü
Güneş Özel Öğretim — Üst Banner 6:1
27.05.2021 08:29

SADAKANIN(SERİN) GÖLGESİ


المؤمن يوم القيامة فى ظل صدقته

   "Mü'min, kıyamet günü (hayatta iken) verdiği sadakasının gölgesinde
olacaktır."
İbn-i Hibbân Hds no:3310
   Kişiyi yüce Allah'a manen yaklaştıran taatlerin başında sadaka gelmektedir.
   Kıyamet günü,o büyük mahkeme bitinceye kadar insanların başına çok yaklaşacak olan güneşin hararetinden insanları bir kalkan ve şemsiye misali dünyada iken verdikleri sadaka koruyacaktır.
   Bu hadisi Şerifi duyduktan sonra bazı sahabiler  kıyamet günü'nün dehşetinden ve sıcağından Yüce Allah bizleri korur umuduyla her gün az da olsa sadaka verirlerdi.
   Kıyamet günü arşın gölgesinde gölgelenecek yedi sınıf insandan biri de, "sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek kadar sadakayı gizli veren kişi"
Buhari Hadis no:660
Müslim Hadis no: 1031
   Yüce Allah'ın gazabını söndüren, rızkı bollaştıran anlaşılması gerektiği anlamıyla ömrü uzatan, kişiyi arzu edilmeyen hususlardan ve kötü bir şekilde ölmekten koruyan sadakayı en güzel maldan vermek  en uygun olandır. 
   Hz.Fatıma validemiz bir dirhemi yıkar siler ve  ona misk sürerdi,görenler ona niye böyle yaptığını sordu buyurdu ki: Ben bunu bir fakire sadaka olarak vereceğim.
    Hepimiz fakire sadaka veriyoruz ama  senin gibi böyle özenerek ve koku sürerek yapmıyoruz dediler,buyurdu ki: 
   Evet ben böğle ihtimam gösteriyor ve özenerek sadaka veriyorum çünkü vereceğim sadaka fakirin eline ulaşmadan önce yüce Allah'ın ELİNE (kabulüne) ulaşır.
    Hz.Fâtıma validemizin bu davranışında zerafet,nezaket,incelik, üstün murakebe şuuru, fakire değer verme,iman ve yakîn,, başkalarına örnek olma  ve yol gösterme, salât ve selâm O'na olsun Rasülullah efendimizden gördüğü eğitim, mümkün olan en güzelini yapma ve güzellik adına ne ararsan burda vardır.
   "Yüce Allah sizden birisinin verdiği sadakayı kabul buyurur, ve sizden birisinin tay'ını(At'ın yavrusu) besleyip büyüttüğü gibi yüce Allah o sadakayı nemalandırır."
Buhari Hadis no:1410
Müslim Hadis no:1014
   Ey mülkün mâliki ve sahibi olan Yüce Allah!bizi ve bütün mümin kardeşlerimizi, nimet olarak verdiğin mallardan senin rızan için olabildiğince sadaka veren, sadık olan,  sana sıdk ile istediğin yoldan istediğin şeylerle mânen yaklaşmaya çalışan kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

26/5/2021 Çarşamba