Dolar 50,0724 yükseldi Euro 55,9609 yükseldi Gram Altın 6.525,59 düştü
Foto Video Künye 10° SEYDIŞEHIR HABER
SON DAKİKA
Konya Akşehir’de Köpek Yakalama Operasyonunda Arbede: Köpek Öldü, 2 Kişi Tutuklandı1 Ocak 2027’de Yürürlükte: İşte Yeni Pasaport, Ehliyet, Kimlik ve IMEI Kayıt ÜcretleriKonya'da Nakliye Aracının Çarptığı Kadın Yaşamını YitirdiSEYDİŞEHİR'DE HEM GÖRSEL ŞÖLEN HEM BEREKET: SON 10 YILIN EN HAKİKİ SONBAHARI TOPRAĞA CAN VERDİ!SEYDİŞEHİR'DE 103. YIL COŞKUSU ÇELENK KONULMASI İLE BAŞLADI: YAĞMUR NEDENİYLE YARINKİ PROGRAM KAPALI SPOR SALONUNA ALINDIBozkırlı yazar Ali Ulvi Ülker’in “Atalardan Torunlara Konya Efsaneleri” adlı yeni kitabı yayımlandı.ÖZEL HABER | DOĞA, BİLİM YAĞBALIĞI EFSANESİ VE SEYDİŞEHİRKonya Ahırlı’da Tarımda Yeni Dönem: Akkise Göleti İçin İlk Kazma Vuruldu! Konya Akşehir’de Köpek Yakalama Operasyonunda Arbede: Köpek Öldü, 2 Kişi Tutuklandı1 Ocak 2027’de Yürürlükte: İşte Yeni Pasaport, Ehliyet, Kimlik ve IMEI Kayıt ÜcretleriKonya'da Nakliye Aracının Çarptığı Kadın Yaşamını YitirdiSEYDİŞEHİR'DE HEM GÖRSEL ŞÖLEN HEM BEREKET: SON 10 YILIN EN HAKİKİ SONBAHARI TOPRAĞA CAN VERDİ!SEYDİŞEHİR'DE 103. YIL COŞKUSU ÇELENK KONULMASI İLE BAŞLADI: YAĞMUR NEDENİYLE YARINKİ PROGRAM KAPALI SPOR SALONUNA ALINDIBozkırlı yazar Ali Ulvi Ülker’in “Atalardan Torunlara Konya Efsaneleri” adlı yeni kitabı yayımlandı.ÖZEL HABER | DOĞA, BİLİM YAĞBALIĞI EFSANESİ VE SEYDİŞEHİRKonya Ahırlı’da Tarımda Yeni Dönem: Akkise Göleti İçin İlk Kazma Vuruldu!
Tümü
SEYYİDHARUN
EKONOMİ

Ev Alıp Satanları Yakından İlgilendiriyor: AYM’den Kritik Rayiç Bedel Kararı!

Anayasa Mahkemesi (AYM), paylı mülkiyette uygulanan "ön alım hakkı" (şufa hakkı) davalarında hakime rayiç bedel belirleme yetkisi veren kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

06.11.2026 12:30 0 yorum
Ev Alıp Satanları Yakından İlgilendiriyor: AYM’den Kritik Rayiç Bedel Kararı!


Anayasa Mahkemesi, paylı mülkiyetli (hisseli) taşınmazların satışında diğer paydaşların sahip olduğu ön alım hakkına (şufa hakkı) ilişkin kritik bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, davalarda hakime rayiç bedel belirleme yetkisi tanıyan ve bedelin peşin yatırılmasını zorunlu kılan düzenlemeyi iptal etti.

Yıllardır Uygulanan Kural İptal Edildi

Türk Medeni Kanunu'nun 732. maddesine göre, paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmazdaki payını üçüncü bir kişiye satması durumunda diğer paydaşlar ön alım hakkını kullanabiliyordu. Hak sahipleri bu hakkı dava yoluyla kullanırken, daha sonra getirilen bir düzenlemeyle hakimlere dava sürecinde hızlıca "rayiç bedel" belirleme yetkisi verilmişti.

İlgili kanun maddesi şu hükmü içeriyordu:

“Dava konusu payın rayiç bedeli hâkim tarafından gecikmeksizin belirlenir. Önalım hakkı sahibi, belirlenen rayiç bedel ile alıcıya düşen tapu giderlerini... verilen kesin süre içinde nakden yatırmakla yükümlüdür.”

Anayasa Mahkemesi'nden Mülkiyet Hakkı Vurgusu

Mahkemelerden gelen itirazlar ve milletvekillerinin başvuruları üzerine konuyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, söz konusu düzenlemenin mülkiyet hakkının kullanılmasına engel teşkil ettiği sonucuna vardı.

Yüksek Mahkeme; ön alım hakkını kullanmak isteyen paydaşın ödeme yükümlülüğünün hakim tarafından belirlenen rayiç bedelle sınırlandırılmasının hak ihlali yarattığına dikkat çekti. Bu doğrultuda, ilgili maddedeki "rayiç bedeli", "gecikmeksizin" ve "kesin süre" ibarelerinin iptal edilmesine karar verildi.

Karar Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının, yasal düzenlemeler için yetkililere zaman tanınması amacıyla 9 ay sonra yürürlüğe gireceği açıklandı. Bu süre zarfında mevcut uygulamalar takip edilecek, ancak kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte hisseli gayrimenkul satışlarında ön alım hakkı davalarının işleyişinde önemli değişiklikler bekleniyor.

Yorumlar (0)

İlk yorumu siz yapın.

Yorumlar moderasyon onayından sonra yayınlanır.