Dolar 50,0260 yükseldi Euro 56,2588 yükseldi Gram Altın 6.616,71 yükseldi
Foto Video Künye 8° SEYDIŞEHIR HABER
SON DAKİKA
Konya Akşehir’de Köpek Yakalama Operasyonunda Arbede: Köpek Öldü, 2 Kişi Tutuklandı1 Ocak 2027’de Yürürlükte: İşte Yeni Pasaport, Ehliyet, Kimlik ve IMEI Kayıt ÜcretleriKonya'da Nakliye Aracının Çarptığı Kadın Yaşamını YitirdiSEYDİŞEHİR'DE HEM GÖRSEL ŞÖLEN HEM BEREKET: SON 10 YILIN EN HAKİKİ SONBAHARI TOPRAĞA CAN VERDİ!SEYDİŞEHİR'DE 103. YIL COŞKUSU ÇELENK KONULMASI İLE BAŞLADI: YAĞMUR NEDENİYLE YARINKİ PROGRAM KAPALI SPOR SALONUNA ALINDIBozkırlı yazar Ali Ulvi Ülker’in “Atalardan Torunlara Konya Efsaneleri” adlı yeni kitabı yayımlandı.ÖZEL HABER | DOĞA, BİLİM YAĞBALIĞI EFSANESİ VE SEYDİŞEHİRKonya Ahırlı’da Tarımda Yeni Dönem: Akkise Göleti İçin İlk Kazma Vuruldu! Konya Akşehir’de Köpek Yakalama Operasyonunda Arbede: Köpek Öldü, 2 Kişi Tutuklandı1 Ocak 2027’de Yürürlükte: İşte Yeni Pasaport, Ehliyet, Kimlik ve IMEI Kayıt ÜcretleriKonya'da Nakliye Aracının Çarptığı Kadın Yaşamını YitirdiSEYDİŞEHİR'DE HEM GÖRSEL ŞÖLEN HEM BEREKET: SON 10 YILIN EN HAKİKİ SONBAHARI TOPRAĞA CAN VERDİ!SEYDİŞEHİR'DE 103. YIL COŞKUSU ÇELENK KONULMASI İLE BAŞLADI: YAĞMUR NEDENİYLE YARINKİ PROGRAM KAPALI SPOR SALONUNA ALINDIBozkırlı yazar Ali Ulvi Ülker’in “Atalardan Torunlara Konya Efsaneleri” adlı yeni kitabı yayımlandı.ÖZEL HABER | DOĞA, BİLİM YAĞBALIĞI EFSANESİ VE SEYDİŞEHİRKonya Ahırlı’da Tarımda Yeni Dönem: Akkise Göleti İçin İlk Kazma Vuruldu!
Tümü
SEYYİDHARUN
YAŞAM

Baharın müjdeleyicisi ilk cemre havaya düştü

Halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak bilinen cemrenin ilki havaya düştü. Cemrenin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsü 5-6 Mart'ta toprağa düşecek.

20.02.2024 06:33 0 yorum
Baharın müjdeleyicisi ilk cemre havaya düştü

"Ateş", "kor", "köz" gibi anlamları olan ve halk arasında birer hafta arayla düştüğü kabul edilen cemrenin, soğuk kış günlerinin ardından havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılıyor.

Orta Asya'dan Arap coğrafyasına, Çin'den Yunanistan'a pek çok kültürde, yılın neredeyse aynı günleri, cemrelerin düşerek ya da yükselerek havayı, toprağı ve suyu ısıttığı tarihler olarak kabul ediliyor.

Cemre havaya düştü

Halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak bilinen cemrenin ilki havaya düştü.

Cemrelerin ikincisinin 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsünün de 5-6 Mart'ta toprağa düşeceğine inanılıyor.

Cemre nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre cemre, ‘Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi’ demektir.

Cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor.Cemre düşmesi, bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.

Cemre düşmesi hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)

İlk yorumu siz yapın.

Yorumlar moderasyon onayından sonra yayınlanır.