banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner174

Ata miraslarımızdan olan yukarıdaki sözün tamamlanmış biçimini az çok tahmin ettiğinizi biliyorum. Sözün devamının olumsuzluk sokağına saparak hiç olmayacak bir şeyin ortaya çıkacağını düşündürmesi ‘perşembenin gelişi’ gibi o kadar belli ki…

        Hadi tamamlayalım gene. Umulur ki tekrarından zerre miktar bir kazanç hâsıl olur: “İyiliğe iyilik olsaydı, koca öküze bıçak olmazdı.”

         Vakıa öküz, Aşık Veysel merhumun deyişiyle irençperin kağnıya koştuğu, tarlasını sürdüğü velhasıl makinalı tarımın yaygın kullanımına kadar her işinde kullandığı, ihtiyarlayıp güçten düşünce de ne hazin ki akıbeti kesilmek olan evcil hayvandır.

        İşte bu nedenle iyiliğin hep garip olduğunu söylerler. Duydunuz mu bilmem. Ben çok duydum.

        Yüreğinde çevresi için, memleketi için, herkes için iyilikten ve sevgiden başka hiçbir şey barındırmamış; hiçbir şekilde şahsi çıkar ve ikbal peşinde koşmamış, ömrünü sadece milletin ve memleketin selametiiçin tüketmiş ince ruhlu, yüce gönüllü zarif insanlar biliriz Başbakan Adnan Menderes ve bakan arkadaşları gibi mesela… Memleket ve millet sevdalısı bu insanlar, onca hizmetlerinin karşılığını idam sehpası olarak görmemişler midir?

        Siyasi tarihimiz, bırakalım böyle güzel insanlara vefayı ‘vefa’ kelimesinin bile çöp muamelesine tabi tutulduğu nice örnekleri barındırır sayfalarında. İşe yaradıkları görüldüğü sürece kullanılan, günü gelince de atılan…

        Bu bakımdan iyiye, iyiliğe iyilik demek olan vefa duygusunun en çok siyasetimiz tarafından itibarsızlaştırıldığını düşünürüm. İsterim ki içinde yaşadıkları toplumun gönlünde taht kurmayı başarmış güzel insanlar,siyasi mülahazaların yap-boz malzemesi yapılmasın. Onlar, bitip tükenmek bilmeyen sevdalarını ömürlerince nakış nakış işlemeyi başardıkları eserleriyle sevenlerinin kalplerine çoktan yerleşmişlerdir. Huzur bulacakları en güzel yerler de oralardır, siyaseten birilerinin yapıp ardından gelenlerin bozduğu mekânlar değil.

        Böyle yapıldığı zaman, birbirine tamamen aykırı iki eyleme de ideolojik nedenlerle sahiplenip savunanlar oluyor ve bundan en fazla zarar gören de siyasetin nesnesi haline getirilen insanlar ve taşıdıkları değerler oluyor. Sevgi gibi vefa gibi, kadirşinaslık gibi güzel duygular da ziyadesiyle hırpalanmış oluyor. Şairin ‘Bırakalım anılarda rahat etsin şehitler’ mısraındaki ifadeyi ödünç alarak söylersek, eserleri ve gönüllerdeki izleriyle rahat bırakalım onları.

        Muhsin Kırmızıgül, bir zamanla vefa konusunda insanın hiçbir şeyden ve hiçbir kimseden herhangi bir şekilde beklentisi olmaması gerektiğini şöyle dile getirmişti meşhur şarkısında:

         “Bir vefa bekleme geçen zamandan

Mevsimler vefasız yıllar vefasız

Bir umut bekleme

Sevdadan aşktan

Seviyorum diyen diller vefasız 

Gün gelir gönülde solar çiçekler

Yalana karışır bütün gerçekler

Sevenler gideni boşuna bekler

Yolcular vefasız yollar vefasız 

Bir dünya düşünki vefadan yoksun

Ömrünü verdiğin dostlar vefasız

Bir hayat düşünki sevgiden yoksun

Canını verdiğin canlar vefasız 

Gün gelir gönülde solar çiçekler

Yalana karışır bütün gerçekler

Sevenler gideni boşuna bekler

Yolcular vefasız yollar vefasız”

Çok haklıymış.

Sanatçının sözlerine ben de sadece küçük bir ekleme yapmak istiyorum:

Kimseden vefa bekleme, hele siyasetten asla!

Selamların en güzeliyle…

Hacı Halim Kartal/ 16 Eylül 2024

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.