banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Komşu tabiri, birbirine bitişik veya yakın yerlerde yaşayanlar için bir tabirdir. Komşu olmak bir bakıma bitişiğininmalından, canından,ırzından sorumlu olmakta denebilir. Tabi bu aynı şekilde karşı komşu içinde geçerli bir durumdur.Komşu olmanın doğurduğu birtakım hak ve görevlerin yanı sıra bunların sağlandığı bazı menfaatler ve çıkarlarda mevcuttur. Zirailk başın ağrıdığında koşup kapısı çaldığın hiç şüphesiz komşundur. Onunla huzur ve sıkıntı gelir yada gider. İşte bütün bunlara genel olarak komşuluk veya komşuluk ilişkileri denilir.

İşte bunun için “Ev alma, komşu al” denilmiştir.Komşuluk ilişkilerinin her iki yönü açısından da son derece önemli ve olmazsa olmazları içerisinde barındıran bir sosyal ve yerleşik düzendir. Sağlıklı bir toplumun komşuluk ilişkilerine sağlıklı olur başka bir ifade ile sağlıklı ve sorunsuz bir komşuluk ilişkisi içindekitoplumda sorun olmaz ve her şeymeşrebinde akar gider. Sorunlu bir komşuluk ilişkisi de sorunlar yumağına döner hiç kimse beklenen ve özlenen huzuru bulamaz. Bunun için dinimiz/ töremiz bu konuda sorumluluğu tüm komşulara yüklemiştir. Hatta ceza hukukumuz da komşu ile olan münasebetler ayrıca düzenlenmiş cezaları artırılmıştır.

Komşuluk ilişkileri  köy , kasaba ve küçük mahalle gibi küçük yerleşim alanlarında beşeri dayanışma açısından daha da önemli olup, ihtiyaç olarak da öne çıkmaktadır. İyi komşuluk ilişkileri mutluluk ve sevincin paylaşılmasında, sıkıntı ve kederin göğüslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu da  fert ve ailelere toplum içinde destek olur ve toplumu güçlü kılar.Eskilerde uygulanan şimdilerde de unutulmaya nerde ise yüz tutan komşuda cenaze varken üç gün boyunca evlerde TV ve radyo açılmaz bu zaman zarfında mümkün olduğunca düğün dernek kurulmaz eğer önceden planlanmış ise iptal edilir yada en azında eğlence tertip edilmeztöremiz vardı. İşte bütün bunlar komşuya verilen bir değerin sonucudur.Güzelden  öte en güzelde bir töremiz olarak komşu ilişkilerinde yerini almıştır.

Kötü komşuluk ilişkileri de sürekli rahatsızlık, güvensizlik ve yalnızlık hissi uyandırır. Daima şüphe ve kaygı ile insanı mutsuz kılar.Bu nedenle atalarımız yaşadıkları onlarca belkide binlerce tecrübe  sonucu "Ev alma, komşu al" demişlerdir. komşuluk ilişkilerinin her iki yönün anlatımını sanırım bu ata sözlerimiz ifade ediyor"Komşu komşunun külüne muhtaçtır", "Komşuda pişer, bize de düşer" 

Sosyal dayanışma ve yardımlaşma açısından insana aileden sonra en yakın sosyal çevreyi komşular teşkil ettiği açıktır. Gerek Kur'an ve gerekse hadislerde komşuluk ilişkilerindeğinilmiştir. Kutsal kitabımızda ana baba ve yakın akrabalardan sonra, yakın ve uzak komşuya iyilik etmek, iyi davranmak tavsiye edilmektedir. Peygamberimiz "Cebrâil bana komşu hakları konusunda öyle hükümler getirdi ki, bu gidişle her halde komşu komşuya vâris kılınır diye düşündüm"  demiştir. Peygamberimiz'in, "Komşusu elinden, dilinden emin olmayan kişi mümin sayılmaz"  sözü, komşuluk ilişkisinin önemini ve ne kadar hassas bir konu olduğuna açık bir şekilde göstergedir.

 İşte bu denli önemli olan komşuluk ilişkilerini bir hiç uğruna heba etmeyelim. Komşular birbirlerine anlayış ve şefkatle yaklaşmalı ve dert ve sorunlarında mümkün olduğunca haberdar olmalı tasa ve sevinçlerini paylaşmalı ve paylaşmasını da bilmelidir.

Özellikle ufak tefek sorunları büyümeden bunları karşılıklı anlayış ve hoş görü ekseninde görüp ve değerlendirmek daha uygun bir davranış olacaktır.Tabi burada temel unsur kimseye zararın ve kötülüğün bulaşmaması esas olmalı kurallara ve karşındakinin hak ve hukukuna saygıda da geri durulmamalıdır.Komşuluk ilişkilerinde ben yaptım oldu beni ilgilendirmez gibi yaklaşımlara asla ve asla tevessül edilmemeli karşı için empati yapılmalıdır. Bununla birlikte komşununda haline anlayış gösterilmeli özel gün ve zamanlarda gerekirse fedakârlıkta yapılmalıdır. Çünkü bu gün ona ise yarında sana olacağı unutulmamalıdır.İnsanın en bariz göstergesi kapsamında iyi yada köyü tanımlanmaları komşuları ile olan ilişkilerinde bellidir.

Bizden söylemesi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.