Erdemler şairi Mehmet Akif Ersoy ve idealizm
ALİ ERKAN KAVAKLI
Sultangazi Milli Eğitim Müdürlüğü gençlerle Mehmet Akif sohbeti yapmamı istedi. Gençlerle Akif’in yetişmesi, eğitimi, fikirleri, idealleri, ahlakı, başarısı ve erdemleri üzerine sohbet ettim.
Vefatından 88 sene sonra erdemli bir şair ve fikir adamı olduğu için Akif’i anıyoruz. Onu değerli yapan erdemler, bizi de değerli hâle getirir. Onun ahlak ve erdemlerini kuşanarak biz de kıymetli bir insan oluruz.
Mehmet Akif hilesiz bir hayat yaşadı. Şair ve yazar Mithat Cemal Kuntay, onun hayatını hiç yalan söylemeden anlatabileceğini yazar. Akif’ten öğrenmemiz gereken birinci erdem DÜRÜSTLÜK:
“Yalanı hayatımızdan çıkarmalı, hilesiz bir hayat yaşamalıyız.”
Akif; Farsça, Fransızca ve Arapça biliyordu. Kur’an’ı anlıyor ve hayatına uyguluyordu.
“Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhamı;
Asrın idrakine anlatmalıyız İslam’ı!” der.
Akif, Kur’an ahlakına sahipti. Aldatmak, yalan söylemek, hile yapmak, kandırmak, haksızlık ve zulüm gibi kötü huyları Kur’an yasaklar.
İyiliği; komşuya, yolcuya, fakir ve yoksullara yardım etmeyi, doğru söylemeyi, güzel ahlaklı ve temiz olmayı, misafirine ikram etmeyi, güler yüzlü olmayı, dostlarımıza ve ailemize iyi davranmayı, güzel ahlakı emreder.
“Kur’an’ı anlamıyla birlikte okumalı ve güzel ahlakı kuşanmalıyız.”
Kur’an, inanıyorsanız üstün olmalısınız, buyurur. Akif bu âyeti hayatına uyguladı. Okulunu birinci olarak bitirdi. Mesleğini en iyi yapma gayreti içinde oldu. Türkçemizin en güzel şiirlerini yazdı. Meclis’te İstiklal Marşı yarışması açıldığı zaman, “Memleketimin bağımsız olacağını parayla mı söyleyeceğim?” diyerek yarışmaya katılmadı. Para şartı kaldırılınca “En güzel marşı biz yazmalıyız!” diyerek şiir kolları sıvadı. Gece gündüz, akşam sabah çalıştı, Türkçenin en güzel marşını yazdı.
“Derslerimize önem vermeli, bir dersten başlayarak sınıfta birincilik yarışına girmeli ve sınıf birinciliğini tutturduğumuz an gözümüzü okul birinciliğine dikmeliyiz. Okul bitip de hayata atıldığımız zaman işimizi en iyi yapma gayreti taşımalıyız.”
Mehmet Akif, vatanını ve milletini çok seviyordu. Bağımsızlığımız tehlikeye girince İstanbul’daki evini terk ederek Ankara’ya gitti, İstiklal Savaşı’na katıldı. Yurdumuzun işgalden kurtulması mücadelesi için Anadolu’yu karış karış gezdi. Kastamonu, Balıkesir, Burdur, Konya, Yozgat’ta konuşmalara yaptı, vaazlar verdi. Cephelere gitti, askerlerimize ümit veren konuşmalar yaptı. Milletimize ve ordumuza düşmana yenebileceğimizi anlattı, savaşma şevk ve heyecanı verdi.
“Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar;
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var!
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar?
Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar!” diyerek düşmanın silah üstünlüğünü küçümsedi. Mehmetçiğin iman ve mücadele azmini yüceltti. Askerlerimize savaşı kazanma inanç ve ümidi verdi.
“Asla ümitsiz olmamalıyız. Asırlar boyu tarih yapmış ve tarih yazmış bir milletin çocukları olarak zorlukları aşabiliriz, rakiplerimizle yarışabilir ve onları geçebiliriz. Üstün olma yarışına derslerden başlamalıyız. Notlarımızı yükseltmeliyiz.”
Mehmet Akif, Safahat adlı bir eser bıraktı. Milletimizi yükseltmek, dinimizi yüceltmek, vatanımızı kurtarmak için her fedakârlığı yaptı. İstiklal Marşı yazana verilecek olan 500 lira ödülü almadı, kimsesiz çocukların ve kadınların kaldığı yurda bağışladı.
“İnsanlara faydalı olmak için çalışmalı, sadece kendimizi düşünmemeliyiz.”
Mehmet Akif; Kur’an-ı Kerim meali yaptı. Sebilürreşat isimli gazete çıkardı, İslam’ı anlatmak ve halkı uyandırmak için gayret etti. Haksızlıklarla mücadele etti, İslam kardeşliği fikrini yaymak için ve İslam Birliğini sağlamak için gayret etti.
“İslam Birliği idealini gerçekleştirmek için çalışmalıyız.”
Öğrencilerle yaptığım Mehmet Akif sohbetleri oldukça heyecanlı ve verimli geçti. Akif’in hayatını, fikirlerini, sanatını ve ideallerini anlattım. Onlara büyük adam olma, büyük eserlere imza atma şevk ve heyecanı kazandırmaya çalıştım. Başarılı ve erdemli olmaları için kendilerine söz vermelerini istedim.
Gençler; yükselme, yeteneklerini geliştirme, geleceğe hazırlanma, rakipleriyle yarışma ve değerlerimize sahip çıkma konusunda oldukça azimli ve kararlılar.
Tebrik ve Teşekkür: Erdemler ŞairiMehmet Akif Ersoy konulu konferansları düzenleyen Milli Eğitim Müdürü Necati Tektaş ve şube müdürü Ahmet Duman’ı tebrik ediyor; programların gerçekleşmesine katkıda bulunan ve beni okullarında ağırlayan meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Okuyucularımıza Milli Şair Mehmet Akif Ersoy isimli Mustafa Duran ile birlikte yazdığımız kitabımızı tavsiye ederim.