Boykot, bir kişi, grup, şirket, devlet veya organizasyonun belirli ürünleri kullanmama, hizmetlerden yararlanmama, ya da işbirliği yapmama yoluyla, karşı tarafa maddi ya da manevi baskı uygulama yöntemidir. Boykot, genellikle bir haksızlığı protesto etmek, belirli bir sosyal, politik ya da ekonomik değişim talep etmek amacıyla yapılır. İslam tarihinde de boykot önemli bir silah olarak kullanılmıştır. Özellikle Mekke döneminde Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (sav) ve Müslümanlara uygulanan Mekke Boykotu bu konuda dikkate değerdir.
İlk Müminler Boykot Kıskacında
Peygamber Efendimiz (sav) ve arkadaşları İslam'ı yaymaya başladıklarında Mekke'deki müşrikler tarafından büyük bir tepkiyle karşılaştılar. Özellikle Mekke‘nin aristokratları, İslam’ın gönüllere nüfuz etmesinden endişe duyuyor ve Müslümanların güçlenmesini istemiyordu. Bu süreçte, Müslümanlara karşı baskı ve sistematik işkenceler arttı ve zulüm derecesine varan boyutlara ulaştı.
Boykotun Başlangıcı
Mekke'de İslam'ın yayılmasını engelleyemeyen Kureyşliler, Müslümanları ve Peygamber Efendimiz’in bağlı bulunduğu Haşimoğulları ailesini tamamen izole etmeye karar verdiler. Bunun üzerine Kureyş kabilesi, hicretten yaklaşık üç yıl önce, Peygamber Efendimiz’e, ailesine ve Müslümanlara karşı tam kapsamlı bir boykot uygulamaya başladı.
Boykotun İçeriği
Mekke’nin önde gelen Kureyşli aileleri, Müslümanlar ve Hz. Muhammed’in mensup olduğu Haşimoğulları ile: ticaret ve alışverişi kesme, sosyal ilişkileri dondurma, kız alıp vermeme, ve bir avuç inanmış adamı toplumdan tamamen izole etme kararı aldılar.
Bu boykot anlaşması, Kâbe’nin duvarına asıldı ve Mekke halkına duyuruldu. Müslümanlar ve Haşimoğulları kabilesi, bu boykotun sonucu olarak Ebu Talip Mahallesi denilen bir bölgede üç yıl boyunca ağır ekonomik ve sosyal baskılar altında yaşamak zorunda kaldı.
Boykotun Sonuçları
Boykota tabi tutulan Müslümanlar dış dünyayla tamamen bağlantıları kesildiği için büyük bir kıtlık ve yoksullukla karşı karşıya kaldılar. Yiyecek bulmakta zorlandılar, zaman zaman ağaç yaprakları yemek zorunda kaldılar. Ekonomik baskılar, toplumsal izolasyon ve açlık, Müslümanların imtihanını güçleştirdi, ancak Peygamber Efendimiz ve sahabeler imanlarından asla taviz vermediler.
Boykotun Sona Erdirilmesi
Bu boykot, üç yıl sürdü ve Kureyş kabilesinin içindeki bazı vicdan sahibi insanlar, boykotun insanlık dışı olduğunu düşünerek buna son verilmesi gerektiğini savunmaya başladılar. Nihayetinde boykot belgesi bir mucize sonucu, Allah’ın izniyle, Kâbe’nin duvarına asılı olduğu yerden kurtlar tarafından yenilip imha edilmiş halde bulundu. Bu olayın ardından boykot sona erdi ve Müslümanlar tekrar topluma dönebildiler.
Boykotun sona ermesi Müslümanlar için bir rahatlama sağlasa da, bu dönemde yaşanan sıkıntılar, özellikle Peygamber Efendimiz’in amcası Ebu Talib ve eşi Hz. Hatice’nin vefat etmesiyle sonuçlandı. Bu yıl, İslam tarihinde Hüzün Yılı olarak anılır.
Günümüzde Boykot
Modern dünyada boykotlar, sosyal adaletsizliklere, çevre sorunlarına, insan hakları ihlallerine ya da siyasi kararlarla ilgili bir tepki olarak kullanılmaktadır. Bir ülkenin ürünlerini boykot etmek, belirli bir markanın ürünlerini satın almamak ya da bir organizasyonu sosyal ya da siyasi nedenlerle izole etmek, günümüzde sıkça karşılaşılan boykot türlerindendir.
Boykot, hedef alınan taraf üzerinde maddi ve manevi baskı yaratarak, değişime zorlamayı amaçlayan etkili bir protesto biçimi olmuştur. Bunu geçmişten tecrübe ettiğimiz gibi günümüzde de boykot halen en büyük sivil direniş ve caydırma aracı olarak etkinliğini devam ettirmektedir.
İsrail ve Destekçilerine Boykotun Etkileri
7 Ekim’den bu yana işgalci ve soykırımcı isral ve destekçilerinin ürünlerinin boykot edilmesi için, zulüm ve soykırımlarından vazgeçmeleri adına sivil aktivistler tarafından ciddi kampanyalar düzenleniyor.
Boykot tüm tahfif ve değersizleştirme çabalarına karşılık büyük oranda başarılı oluyor ve toplumda karşılık buluyor. Mesela batı emparyalizminin lokomotif ve sembol ürünü olan CocaCola’nın 2023’ün son çeyreğinde satış hacmi yıllık bazda yüzde 11,5, yılın tamamında ise yüzde 2,6 geriledi. Türkiye özelinde son çeyrekte toplamda yüzde 22’lik bir düşüş tespit edildi. Yine McDonald's’ın 2023 Mart ayı sonunda 295 dolar olan hisse fiyatları bu sene 273 dolar seviyesinde kaldı. Bu ise şirket için takriben yüzde 7,5’lik bir küçülmeye karşılık geliyor. Starbucks şubelerinin bir çok yerde ardı ardınca kapanması, boykot edilen ürünlerin büyük indirimlere gitmesi de boykotun amaç ve gayesine ulaşma azmini göstermesi bakımından önem arz ediyor. Ancak boykotun daha etkili olabilmesi için bu istikrarın devam etmesi, kitlenin genişletilmesi, alternatif ürünlerin arttırılması gerekiyor. Ayrıca sivil boykotun kurumsal ve resmi boykota dönüştürülmesi, soykırım ve talancılara en büyük darbe vuracak olması bakımından büyük bir önem arz etmektedir
ÖMÜR BOYU BOYKOT
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren,
aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya
da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk
içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.