banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner174

İBADET İMARET HİLAFET.
Her üç görev Kur'an-ı Kerim'de açık bir şekilde görülmektedir.

1- وما خلقت الجن والانس الا ليعبدون 
Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.
Zâriyat Suresi: 56.Ayet

2- هو انشاكم من الأرض واستعمركم فيها
O sizi yerden var etti ve size orayı mamur hale getirme görevi verdi.
Hûd Suresi: 61.Ayet.

3- واذ قال ربك للملائكة اني جاعل في الارض خليفة
Hani rabbin meleklere,
"ben yeryüzünde Bir halife yaratacağım" demişti.
Bakara Suresi: 30.Ayet.

Eğer bir insan yüce Allah'a ibadet etmiyorsa, yeryüzünü ve kendini imar etmiyorsa, hilafete de yaramıyorsa o zaman bir behime ondan daha hayırlıdır.

Bu üç ana görev kişinin, kendi nefsiyle, insanlarla ve Yüce Allah ile olan münasebetlerini ihtiva  eder.

Yüce Allah'a karşı olan görevini ihmal eden, kendi nefsine karşı olan görevi de ihmal eder,
kendini ihmal eden ve idare edemeyen kişi ise başkasını hiç idare edemez.

"İyyêke ne'budu" yalnız sana ibadet ederiz fermanını ve hakikatını rafa kaldıran,bununla yetinmeyip kullara ve dünyaya tapanlar,
kendini çevresini ve yeryüzünü onarıp tamir etmesi gerekenker, kendini çevresini ve yeryüzünü zarara uğratıyorsa ve fesad çıkarıyorsa,hilafet gibi birlik ve beraberliği bünyesinde barındıran, müslümanların dağınıklığını önleyen çok geniş bir cübbe gibi ümmetin kusurlarını ve avretini örten bu makama ilgisiz kalıyor yokluğunun zararını hissetmiyorsa dahası buna karşı geliyorsa o zaman bu kul görevini yapmamış demektir,hattâ lisan-ı hal ile başa kalkmış gibi olur.

Böyle birisi veya birilerinin dünyada ve ahirette huzur bulması mümkün değildir.

Yüce Allah'ın rızasını hedef seçen ve maksadı Allah olan birilerinin bu üç görevi bilerek amden ihmal etmeleri düşünülemez. 

Hakiki bir mü'min yüce Allah'ı razı eden ne varsa elinden geldiği kadar yapmalıdır ki bu ibadet sayılır, kendini çevresini ve imkan dahilinde yeryüzünü tamir ederek yaşanır hale getirerek imareti yerine getirmeli,yine müminlerin birlik ve beraberliğini sağlamak demek olan, bölünmeyi engelleyen ümmeti güçlü hale getiren hilafeti elinden geldiği kadar tesis etmek için elinden gelen gayreti göstermelidir.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi ibadeti, yeryüzünü onarma demek olan imareti ve adaleti fazileti iyiliği yaşamak ve yaşatmak olan hilafeti hayat tarzı olarak hedefleyen,bu uğurda  çaba sarf eden kullarından eylesin.Amin.

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

10 Eylül 2024 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.