banner202

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Cihannüma ismini ilk olarak 2023 yılında yine bu ayda Şair ve Yazar Salih Sedat Ersöz Hocamdan duymuştum.

Birgün telefonum çaldı ve karşıdaki ses Salih Sedat Ersöz Hocamın sesiydi. Beni bir şiir etkinliğine davet ediyordu. Şiir etkinliğini Cihannüma Derneği düzenliyordu. Etkinlik yeri ise Aksaray’dı. Ancak ben o tarihte İzmir’de olduğum için davete icabet edememiştim.

Anadolu Şiir Akşamlarının birincisi 2022 yılında Amasya’da, İkincisi 2023 yılında Aksaray’da ve üçüncüsü de 2024 yılı 17 Ağustos’ta Kastamonu’da gerçekleşti.

Üçüncü Anadolu Şiir Akşamları için yine Salih Sedat Ersöz Hocam davette bulundu ve Konyalı şairlerden Ahmet Şener, Kazım Öztürk ve bendeniz olmak üzere dört şair bu etkinliğe davetliydik. 17 Ağustos 2024 günü sabah 07.00’da etkinliğin yapılacağı Kastamonu’ya doğru yola çıkmaya karar verdik. Bu arada Kazım Öztürk abimiz bir sağlık sorunu nedeniyle katılamayacağını bildirince biz üç kişi olarak bana ait özel araçla planladığımız saatte yola çıktık.

Kulu yakınlarında seyrederken önümüzde damperi açık bir kamyonun hızla seyretmekte olduğunu fark eder etmez aklımıza gelen başımıza geldi. PTS denilen güvenlik kamera sistemine hızla çarparak yıkılmasına sebep oldu. Biz, dikkatimiz sayesinde kazadan fiili olarak etkilenmedik ama karşı yoldan geçen bir araç demir yığının arsında kaldı. Bereket versin ki can kaybı olmadı.

Böyle tatsız bir olayla başlayan yolculuğumuzun daha sonraki bölümü çok neşeli ve rahat bir biçimde devam etti.

Anadolu Şiir Akşamları’na, Anadolu’nun bozkırlarından yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplı olan Orta Karadeniz Bölgesi’ne ilk defa geçiş yapıyordum. Bu manzarayı görünce kızgın demirin bir anda soğuk suyla buluşması gibi oldum. Adeta ‘çeliklendim’anlayacağınız...

Gidiş-gelişli 11 kilometre mesafeden oluşan ve Çankırı ile Kastamonu arasındaki 15 Temmuz İstiklâl Tüneli, “Ilgaz Anadolu’mun Sen Yüce bir Dağı’sın” türküsünü öğrendiğim ilkokul zamanlarıma yani 1960’lı yıllara götürdü beni. Türküsünü söylediğim dağların altından, 40 dakikalık zorlu yolu 5 dakikada geçmenin hazzını yaşadım. Muhteşemdi...

Beş saat civarında süren yolculuğumuz Kastamonu’da sonlandı.

Organizasyon komitesi ve bizden önce Kastamonu’ya ulaşan şairlerimiz ve dernek yöneticileri güler yüzle karşıladılar bizi. Bir çay içimi sohbetten sonra Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonululara hitap ettiği Nasrullah Kadı Camii, Hz. Pir Şeyh Şaban-i Veli Külliyesi, Hep Kebirler Camii, Kastamonu Kalesi, Yılanlı Camii, İsmailbey Külliyesi, Kastamonu Müzesi ve daha birçok yeri gezip görme imkânı bulduk.

“Nasrullah Kadı Camii’ne burada özel bir parantez açmam lazım geliyor. Milli Mücadele yıllarında Anadolu’yu dolaşarak Türk Kurtuluş Savaşı'na destek toplayan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Nasrullah Camii’nde de vaazlar vermiş ve aynı zamanda milli marşımız olan İstiklâl Marşı'nı TBMM’deki kabulünden önce ilk defa burada okumuştur.”

Akşam olunca asıl konumuz olan Anadolu Şiir Akşamları programına katılmak üzere üniversitenin yolunu tuttuk.

Açık havada yapılan programa 30 civarında şair ve yoğun bir kalabalık katılım gösterdi.Şiirlerin teması, deprem, Gazze ve Şehir üzerineydi. Birbirinden güzel şiirleri birbirinden güzel şairler okudular. Ben de Konya’mızı anlatan “Bu Şehrin Rengi” isimli şiirimi okuma fırsatı buldum. Misafirperverlik harikaydı. Birçoğunu sosyal medyadan zaten tanıdığım şairlerle yüz yüze olmanın hoşluğunu yaşadım, yaşadık hep birlikte.

Bu programda dikkatimi çeken en önemli husus, Kastamonu Valimiz Sayın Meftun Dallı’nın programın sonuna kadar takip etmesiydi. Programın bitiminde, üniversitenin misafir salonuna geçip, Konya ekibinden şair arkadaşımız Ahmet Şener’in okuduğu “Ali Geliyor” şiirinin hikâyesini dinlemek ve şiiri yeniden okumasını istemesi ayrıca bizi memnun eden ve şiir sevdalısı valimizi bir kez daha sevmemize neden olan husustu.

Programdan sonra konaklamamızı için tahsis edilen Kastamonulu Şehit Şerife Bacı’nın ismini verdiği Şehit Şerife Bacı Öğretmen Evi’ne geldik. Sabah olunca kahvaltıdan sonra şairler, dünyaca meşhur Kastamonu Kalyonu gezisine katılmak üzere yola çıktılar. Gezi sonrası gece yolculuğu yapmamak için Konya ekibi olarak biz de Kastamonu’dan ayrılıp güzel bir yolculuktan sonra 18 Ağustos Pazar akşamı Konya’ya vasıl olduk.

Böylece Valimiz Sayın Meftun Dallı’ya, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a,  organizasyonu gerçekleştiren, başta Cihannüma Derneği Genel Başkanı Sayın Rıza Yorulmaz Bey olmak üzere tüm yönetim kuruluna, organizasyonu yöneten Hüseyin Kır Hoca’mıza, programa katılan tüm şairlerimize şükranlarımı sunuyorum. 

Hassaten, bu organizasyona katılmama sebep olan Şair ve Yazar Salih Sedat Ersöz Ocama, Bizimle birlikte yol arkadaşlığı yapan Ali Geliyor’un şairi Ahmet Şener’e Hocama, bize yol arkadaşlığı yapan Ali Geliyor’un şairi Ahmet Şener’e şükranlarımı sunuyorum.

Şiiri, edebiyatı icat edip bizler faydalansın diye koyup gidenlerden, Allah razı olsun diyorum. Zira şiiri, edebiyatı, türküyü seven insanlardan kötülük gelmeyeceğini düşünüyorum. Var olsunlar, yaşasınlar inşallah..

Ilgaz tünellerini geçince şahit olduğumuz, Yüce Allah’ın yarattığı güzelliklerin, o güzel ormanların biz döndükten sonra yanmaya başladığını üzülerek öğrendim.

“Ormanları bilerek yakanların da ciğerleri yansın.” diyerek, hiç değilse ciğerimin yangınlarını söndürmeye çalışıyorum, Allah affetsin inşallah.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.