banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

كنونت كه إمكان كفتار هست
بگو أى برادربلطف وخوشى
كى فردا پيك أجل مى رسد
بحكم ضرورت زبان در كشى
Kununet ki imkan guftar hest,bı go ey birader bı luft u hoşî,ki ferdâ peyki ecel mîresed,bihukmi zarûret zeban der keşi.

Ey din kardeşim! Şimdi, fırsat elde iken, imkanın da varsa, dilin döndükçe hoş ve güzel bir şekilde
nâzikçe güzel şeyler konuş, söyle, nasihat et, iyiliği emret, münkeri engelle, faydalı şeyler yaz, çabala, bir şeyler yap zira O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz şöyle buyurdu: 
 الكلمة الطيبة صدقة   
"Güzel söz sadakadır"
Buhari Hadis no;  2989
Müslim Hadis no:1009

Yarın sana ecelin habercisi (postacısı) bir haber getirir(hazır ol der) o zaman zaten senin dilin ister istemez susar ve konuşmak istesen de konuşamazsın.

En büyük nimetlerden biri olan dilimizin görevleri, etkileri,yetkileri pek çok olduğu gibi, afetleri ve  tehlikeleri de o kadar çoktur,onun için Rasulullah efendimiz:
" Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa ya hayır konuşsun ya da sussun" buyurmuştur.
Buhari Hadis no: 6475 

Mü'min Konuşup yazmalı ama, güzel ve hayırlı olan şeyleri konuşup yazmalı ve sırf Allah rızası için konuşup yazmalıdır ki bu onun için sadaka olsun ve  kendisine dünyada da âhirette de faydalı olsun. 

Eğer kişi yazmak, konuşmak ve bu gibi amellerle yüce Allah'ın rızasını,kulların menfaat ve iyiliğini kasdetmiyorsa  neyi hedefliyor?, bir insanın gayesi Allah rızası değilse, kulların irşadı değilse geriye ne kaldı? Geriye eline geçecek bir şey kalmadı.
Yok maksadı,niyeti ve davranışları güzelse, özü ve sözü bir ise, söylem  ve davranışları uyumlu ise, işte o zaman iyilik, hayır,ecir başlar.

Yüce Allah söz ile ilgili şöyle buyuruyor;
"Güzel sözler O'na yükselir; iyi iş ve davranışları da O yüceltir"
Fâtır Suresi: 10.Ayet.

Açık olsun gizli olsun iyi bir niyet ve sahih bir inançla Şer'i Şerife göre söylenen söz hikmetli bir sözdür ve yüce Allah bu söz sahibini aziz kılar ve sahibini mukafaatlandırır.

İcraat ve uygulamak ise bu sözden de üstündür,
zira sözlerden gaye budur ve bu icraat ve sözleri pratiğe aktarma fiilini bizzat yüce Allah yükseltir.

Fahri Razı şöyle der: 
العلم يهتف بالعمل فإن أجاب والا ارتحل.
El ilmu yehtifu bil ameli fein ecêbe ve illertehale
İlim ameli çağırıp davet ediyor, gelirse iyi, gelmese çekip gidiyor ve orada barınmıyor.

Rüzgar esiyorsa harmanını savur, tırnağın ve parmağın ulaşıyorsa sırtını kendin kaşı,ve dişlerin kesiyorken lokmanı kendin çiğne, işi tesadüfe,herhalde'ye ve mümkünse başkalarına havale etme.

  
Ey Rahmân ve Rahîm olan yüce Allah! Perdeler kalkıp perdeler inince,bir ömür konuşan dilimiz konuşamaz,  olunca,bu dünyadan göçerken son sözümüz Kelime-i Tayyibe-i Münciye-i Mübarekeyi telaffuz, ve Azrâil aleyhisselam'a hoş geldin diyebilmeyi  bizlere ve tüm mü'min kardeşlerimize nasib ve müyesser eyle Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

20 Temmuz 2024 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.