banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Eğitimin kalitesi öğretmeni aşamaz. Öğretmen yetiştirme sistemi kurmadan kâmil, nitelikli ve hünerli öğretmen yetiştirilemez. 

Ak Parti, 22 yıllık iktidar döneminde öğretmen yetiştirme sistemi geliştirmedi.

Bakan Yusuf Tekin, Öğretmen Akademisi marifetiyle öğretmenlerimizin kalitesini yükseltmek için adım atıyor.

Eğitim açısından konu hayati önem taşıyor. Önce öğretmenlerimizin hangi niteliklere sahip olmasını istiyoruz? Bunu belirlemeli. 

Meselâ Mehmet Akif Ersoy’un tarif ettiği niteliklerde hem fikir miyiz?

“Muallimim diyen olmak gerektir imanlı;

Edepli, sonra liyakatli sonra vicdanlı!”

 

Öğretmen yetiştirme modeli 1982 model araba gibi. Kenan Evren ve darbecilerin belirlediği sistem yürürlükte. 

Eğitim Fakülteleri müfredat belirliyor ve öğretmen adaylarını mezun ediyor.

Birçok öğretim görevlisi kendi araştırma alanı ile ilgili dersler. Fakülteler öğretmen adaylarını okullara hazırlamıyor. Bazı öğretim görevlileri okullarda ne olup bittiğiyle ilgilenmiyor bile. 

Konunun en önemli yönüne gelince… Fakültelerdeki bütün öğretim modelleri Batılı. Eğitim araştırmaları Batı’dan tercüme ediliyor. Batılı eğitimcilerden örnek vermek prim yapıyor. Yerli araştırmalar ve medeniyet değerlerimizi anlatan veriler önemsenmiyor.

 

Tercüme metinler ve modellerle “İMANLI, VİCDANLI, EDEPLİ VE LİYAKATLİ” öğretmen yetişir mi?

Zurnanın zırt dediği yer burası. 

Türkiye Yüzyılı Eğitim Modeli” hazırlayabilirsiniz. Yeni müfredatlar yazdırabilir, yeni kitaplar kaleme alabilirsiniz.

Eğitimde 21. Yüzyıl Becerileri, Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitime Bakış Raporları metinlerinin büyük bölümleri zaten tercüme. 

Batılı modellerle kopya nesiller üretirsiniz.

Düşünmeyen, düşünmeyi bilmeyen taklitçi nesiller elde edersiniz.

 

Yerli ve milli eğitim modeli hayal olur.

Sonra da eğitimde istediğimiz başarıyı elde edemedik diye dövünürüz. 

MEB, YÖK ile masaya oturmalı ve “Öğretmen Yetiştirme Sistemi” geliştirmeli.

İMANLI öğretmen yetiştirmek için Eğitim Fakültelerine “Kur’an’ı Anlama ve Erdemli Nesil Yetiştirme” dersi konmalı.

İslam medeniyetinin kurucusu ve “Sahabe Nesli”nin mimarı Hz. Muhammed (sav) Kur’an’ı anlatarak işe başladı. Cahil, zalim, çıkarcı, menfaatçi, puta tapan, kumar oynayan, içki içen, adam öldürmeyi marifet sayan, yalan söyleyen insanları değiştirdi, dönüştürdü.

Bilgili, bilge, özverili, tek Allah’a inanan, ahiret gününde hesap vereceğini hesap eden; içki, kumar, hırsızlık, yalan, adam öldürme ve her türlü ahlaksızlığı terk eden erdemli insanlar yetiştirdi. 

Kur’an, İslam medeniyetinin temel esaslarını belirler. Eğitim Fakültelerine Kur’an dersi konmalı. 

Hz. Muhammed (sav) kendisini bir eğitimci olarak niteler:

Ben sadece öğretmen olarak gönderildim” buyurur.

Eğitim Fakültelerine Hz. Muhammed’in (sav) Eğitim Anlayışı ve Eğitim Metotları dersi konmalı. 

Hz. Muhammed’in (sav) eğitim anlayışı ve eğitim metotları, dünyadaki başarılı eğitimcilerin eğitim anlayışları ve eğitim metotları ile karşılaştırmalı olarak anlatılmalı. 

Kur’an’ı Anlama ve Erdemli Nesiller Yetiştirme ve Hz. Muhammed’in (sav) Eğitim Anlayışı ve Eğitim Metotları derslerinde başarılı olmayanlar öğretmenlik yapmamalı. Bizim medeniyet değerlerimizi benimsemeyen öğretmen; “erdemli, ahlaklı, hünerli, vicdanlı” nesiller yetiştiremez.

Eğitim Fakültesinden mezun olan adaylar bir yıl, tecrübeli öğretmenlerin bulunduğu okullarda uygulama yapmalı. 

Sonra Öğretmen Akademisi, öğretmen adaylarını kursa almalı, onları alanında ihtisas sahibi yapacak konular anlatmalı, araştırma yaptırmalı, tez yazdırmalı. 

Öğretmenlerimiz yüksek lisans yapmış olarak göreve başlamalı. 

Yüksek lisans yapan öğretmenin maaş derecesi yükseltilmeli. 

Eğitim fakültelerinde anlatılan dersleri tekrarlayan akademiye ihtiyaç yok.

Eğitim Fakülteleri Hz. Muhammed’in (sav) Eğitim Anlayışı ve Eğitim Metotlarını adam akıllı öğretmeli, okullarda insan kazanma, öğrenciyi erdemli ve hünerli yetiştirme hedefimiz olmalı. Nizamülmülk’ün kurduğu eğitimi sistemi ve Osmanlı’daki Enderun Sistemi ilham kaynağımız olmalı. Müslümanlar, kesintisiz bin yıl üstün bir medeniyet kurdular. Batının ilim ve teknoloji hamlesi 300 seneliktir. 

MEB ve YÖK, kökü mazide olan âti yetiştirmek için medeniyet değerlerimizi karşılaştırmalı olarak anlatılmalı. Batı hayranı nesiller yetiştirmemeliyiz.

Besin Vitamini: Konusuyla ilgilenenlere bir grup eğitimci ile birlikte hazırladığımız Eğitimde Hz. Muhammed (sav) Modeli, Suffe Okulu ve Bize Verdiği İlhamlar ile En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları kitabımı tavsiye ederim.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.