banner174

banner165

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

من اطال الأمل نسى العمل وغفل عن الاجل.
Men etâlel emel,nesiyel amel ve ğefele anıl ecel.
Kim ki uzun yaşama arzusu (ve hastalığı)na yakalanırsa, salih amel işleyip ahirete azık toplamayı ihmal eder ve ölümden ,ecelden gafil olur.
Bu hususta nasihat içeren bir şiir şöyledir: 
يا من بدنياه اشتغل 
قد غره طول الامل 
ولم يزل في غفلة
حتى دنا منه الاجل 
الموت جاء بغتة
والقبر صندوق العمل 
Yê men bidünyehüşteğel
ked ğarrahu tûvlul emel ve lem yezel fî ğefletin hettê denê minhülecel el mevtu cêe beğteten vel kabru sundûk ül amel.

Ey dünyası ile meşgul olan kişi uzun yaşama arzusu seni gurura düşürdü, ecel gelip çatıncaya kadar gafletten kurtulamadın ölüm aniden geldi de (gelmediyse mutlaka gelecek) bilesin ki kabir gönderdiğin amelller için bir sandık misalidir ne yaptıysan onu bulursun. 

Hz. Ali r.a Küfe'de bir konuşmasında şöyle buyurdu: Sizin için en çok korktuğum şey uzun yaşama arzusu ve hevaya ittiba'dır uzun yaşama arzusu ölümü unutturuyor hevaya tabi olmak Hak'tan saptırıyor.
Beyhakî.Şuab ül îman:
7/3426.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve bütün mü'min kardeşlerimizi Tul-i emel'den hevaya tabi olmaktan muhafaza buyur her an öleceğini düşünen ona göre ahirete hazırlık yapan hakk'a tabi olan kullarından eyle. Amin.

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

27 Haziran 2024 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.