LGS’ye 1.246.429 öğrenci girdi, bunların % 10’u LGS puanıyla öğrenci alan fen, sosyal bilimler, proje imam hatipler ve proje Anadolu liselerine girebilecek. % 90’lık bir öğrenci kitlesine “kazanamadın, başaramadın, beceremedin” denecek.
Üniversite sınavlarına giren öğrencilerin % 33’ü bir üniversite ve yüksek okula yerleşebiliyor.
Neden üniversite ve yüksek okul okuyabilecek öğrenciler LGS ile seçilmiyor?
2017 -2018 yılından beri bu uygulama sürüyor.
% 10 barajı neye göre kondu?
LGS’de neden öğrencinin % 10’u seçiliyor?
Neden milyonlarca öğrenci üniversite kapısına yığılıyor?
Bu oran belirlenirken dersanelerin kapatılacağı ve öğrencilerin buralara ihtiyaç duymayacağı sanılıyordu. Hiç de öyle olmadı.
Almanya’da 6 yıl öğretmenlik yaptım, eyaletler arası değişik uygulamalar olmakla birlikte, Almanya’da akademik eğitim yapabilecek öğrenci ilkokul öğretmeni tarafından seçilir. Öğretmen hem sorumlu hem yetkili.
Öğretmen notunu ona göre verir. Akademik eğitim alabilecek öğrencilere 70 ve üzeri not verir. Pekiyi ve iyi alanlar gymnasium denilen akademik eğitim veren liselere gider.
55’ten aşağı alanlar ortaokula devam ederler, bu öğrencilere meslek liselerine gitmesi tavsiye edilir.
56 ve 69 arasındakilere öğretmen rapor yazar, genel olarak 60 üzeri olanlar öğretmen raporu olumlu ise gymnasiuma gidebilir. 60 puan altındakiler meslek lisesine gidecektir.
Veli bu karara itiraz edebilir, Milli eğitim müdürlüğüne baş vurur, böyle öğrenciler okul açılmadan iki hafta önce evlerine en yakın gymnasiuma kaydolur ve orada 15 gün ders görürler. Öğretmenler klasik sınav yapar, başarılı olanlar gymnasiuma devam eder, diğerleri ortaokullarına dönerler.
Bizde sistem öğretmene güvenmez. Öğretmenin sorumluluğu da yetkisi de yok. LGS, stresli ve dersane sistemini teşvik eden bir sistem.
Eğitim okul merkezli olmalı, öğrencinin başarısı okuldaki öğretmen belirlemeli, dersane, kurs ve LGS değil.
EĞİTİME BAKIŞ RAPORU VE MESLEK LİSELİLERİN AVANTAJI
Eğitim Bir-Sen her sene EĞİTİME BAKIŞ RAPORU yayınlar. 2023 İzleme ve Değerlendirme Raporu elimde.
Eğitime Bakış Raporu’na göre 2023 yılında üniversite sınavlarına 3.527.443 öğrenci girmiş.
1.063.807 öğrencinin % 19’u lisans (üniversite), % 13.3’ü lisans (meslek yüksek okulu); % 1.6’sı açık öğretime yerleşmiş.
Netice olarak üniversite sınavına giren öğrencini % 33.9’u bir yüksek okula yerleşmiş.
Bu rakamlar göz önüne alınarak LGS’yi kazanacak öğrenci oranı %40’lara çıkarılmalı. Öğrencinin bir kısmı ortaokulda gösterdiği başarıyı lisede gösteremeyebilir.
Akademik eğitim alma şansı olmayan öğrencilere 4 yıl liselerde genel kültür dersleri anlatmanın mantığı yok. Üniversitelerde yer bulunmadığı için yüksek okula giremeyecek olan öğrencilerimiz meslek liselerine yönlendirilmeli ve her öğrenciye mutlaka bir meslek öğretilmeli.
Alman eğitim sistemi 9. sınıfa kadar mecburi. Sonrasında öğrenciye mutlaka bir meslek lisesine gitmesi ve bir meslek öğrenmesi tavsiye edilir, öğrenci mesleğe yönlendirilir.
MESLEK LİSESİ OKUMAK DAHA AVANTAJLI
Meslek lisesi mezunlarının okul sonrası iş bulma oranı, düz liselilere göre daha yüksek.
2022 yılında genel lise mezunlarının % 48.4’ü iş bulabilmiş.
Lise dengi meslek okulu mezunlarının iş bulma oranı % 59.1 olmuş.
Meslek lisesinde okumak genel lisede okumaktan daha avantajlı.
Meslek lisesi mezunlarının iş bulma oranı daha da artırılabilir. Lise birde teorik dersler verilir, sonraki yıllarda öğrencinin bir iş yeri bulması ve orada öğrenmek istediği mesleğin pratiğini yapması istenebilir.
Bazı meslek liselerinin atölyeleri mesleği öğretebilecek kadar donanımlı. Böyle liselerin olmadığı yerlerde öğrencinin bir meslek seçmesi ve uygulamayı bir iş yeri bularak orada yapması sağlanmalı.
Meslek liseleri yerel ihtiyaçlara göre hangi iş kollarında elaman ihtiyacı varsa ona göre bölümler açılmalı. Sanayi odaları, ticaret odaları ve işverenler ile istişarelerde bulunulmalı ve hangi alanlarda elemana ihtiyaç olduğu tespit edilmeli, ona göre meslek lisesi bölümleri açılmalı.
12 yıl zorunlu eğitim kaldırılmalı.
Akademik eğitim alamayacak öğrencilere lise yıllarında mutlaka bir meslek öğretilmeli.
Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi feda edilebilecek tek evladımız yok.