banner174

banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


فصل لربك وانحر
Şimdi sen de rabbin için namaz kıl ve kurban kes!
Kevser Suresi: 2 Ayet.
Udhiye(Kurban kesmek) Bayram namazları,Zekat ve sadaka -ı fıtır gibi hicretin ikinci yılında meşru' kılındı.
Ebu Hanife vacib derken,İmam-ı Yusuf ve İmam-ı Muhammed ile diğer müctehidlere göre gücü yetenler için muekked bir sünnettir.
Vacip ve  müekked sünnet diyenlerin  Kur'an ve sünnetten delilleri vardır.

İnsanın hayatı, yaşaması ve sayılması güç nimet ve imkanlarla kuşatılmasına karşı Yüce Allah'a şükürdür.

Yerine getirilmesi,
dünyada sorumluluk ve şer'i teklifi ifa ve eda etmek,ahirette Yüce Allah'ın fazl ü keremi ile vereceği sevaba nail olmaktır.

Udhiye Yüce Allah'a ibadet ve O'na manen yaklaşmaktıt ,kurban niyeti ile kesildiğinde kurban olur, Yüce Allah'a ibadet ve O'na manen yaklaşmak niyetini taşımayan kurban sadece etten ibarettir.

Bir kurbanın kurban sayılabilmesi için, kurban olmaya müsait şartları taşıyan bir hayvan olmalı, Bayram günlerinde kesilmeli ve Yüce Allah'a ibadet ve O'na yaklaşmak niyetiyle kesilmiş olmalıdır.
"Onların ne etleri Allah'a ulaşır ne de kanları; O'na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır"
Hac Suresi: 37.Ayet.
"Yüce Allah ancak muttakilerin takdim ettikleri ibadeti ( kurbanı) kabul eder"
Mâide Suresi: 27.Ayet.       Kim, hangi hayvanı,ne zaman keser,etini nasıl değerlendirir gibi hususları ilmihal kitaplarında bulmak ve bilenlere sormak günümüzde kolaydır. 

Allah'ım! Bizlerin ve bütün müminlerin takdim ettikleri ve edecekleri ibadetleri, kurbanları kabul eyle, Yüce kitabında evvelki ümmetlere ve bu ümmete vasiyet buyurduğun takva'yı  nasîb eyle. Amin.

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

12 Haziran 2024 Çarşamba.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.