banner174

banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Şefaat Yüce Allah'ın fazl ü keremidir, kıyamet günü bazı kullarına yaptığı ikramdır.
İkram ettiği bu kullarına şefaat etme iznini verir, bunlar şirke ve küfre bulaşmayan yine Yüce Allah'ın istediği kimselere şefaat ederler.

İnsanların en sıkıntılı oldukları kıyamet gününde herkes bir çıkış yolu ve Allah'ın azabından kurtulmanın çarelerini arar.

Her şeyi herkesi  kuşatan Yüce Allah'ın rahmeti o gün de bariz olur ve Yüce Allah kullarının umudunu boşa çıkarmaz peygamberlerine,veli kullarına,şehitlere, alimlere hatta çocuğun anne babasına şefaat etme izni verir, bunların dışında elbette Yüce Allah istediklerine de verebilir ve insanlar o g günde böyle bir şeyi beklerler.

Şefaat Yüce Allah'ın Seçkin kullarının, Yüce Allah'ın istediği kimselere tavassutudur, şefaat, şefaat izni verilenler için bir ikram, kendilerine şefaat edilecekler için de bir merhamettir.

Başta Resulullah efendimiz olmak üzere Peygamberler veliler şehitler alimler ve Yüce Allah'ın dilediği kimseler şefaat ederler.

Öncelikle küfre ve şirke bulaşmamış kimselere şefaat etme izni verilir. 
Kiminin derecelerini yükseltmek kiminden azabı def etmek veya kaldırmak veya hafifletmek için yapılır.
Bu hususta bazı Ayet-i Kerimelere  bir göz atalım: 

قل لله الشفاعة جميعا له ملك السماوات والارض ثم اليه ترجعون. 
De ki: "Şefaat yetkisi tümüyle Allah'a aittir; göklerin ve yerin hükümranlığı O'nun elindedir; sonuçta kaçınılmaz olarak O'na dönüp varacaksınız"
Zümer Suresi:44.Ayet.
Bu ayeti kerime şefaat yetkisinin sadece yüce Allah'ta olduğunu bildirir şefaat edecek olanın da kendisine şefaat edilecek olanın da iznini Yüce Allah ister verir ister vermez.

"O gün -Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseler müstesna -şefaatin bir yararı olmaz"
Tâ-hâ Suresi :109.Ayet
Bu ayeti kerime şefaatı isbat ediyor ve iki şarta bağlıyor Yüce Allah'ın izni ve Yüce Allah'ın sözünden razı olduğu kimse.
Şefaat kelimesinin geçtiği Bakara Ayet 48, 123, 254 ,Meryem 87,Sebe' 23, zuhuruf 86, müddessir 48, şuarâ 100 gibi Ayet-i Kerimeler vardır.
Bu Ayet-i kerimelerin nüzul sebebine,siyak sibak ve lihakına dikkatli bakanlar şunu görürler: şefaat Yüce Allah'ın tasarrufundadır gayrimüslimler şefaat edemez kimse de onlara şefaat edemez(Akaid alimlerinin bahsettiği münferit birkaç istisna vardır) ve Yüce Allah kullarından bazı meleklere peygamberlere şehitlere alimlere ikram olarak şefaat izni vererek minnet eder, dilediği kimseleri de şefaata nail kılarak rahmet eder.
Hadis-i şeriflerle şefaat konusunu başka bir yazıya bırakıyor ve şöyle diyoruz: 

Ey âlemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve bütün mü'min kardeşlerimizi kendilerine şefaat yetkisi ve izni vereceğin başta Rasulullah efendimizin, peygamberlerin, meleklerin, şehitlerin ve velilerin şefaatlerine mazhar eyle.Amin. 

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

4 Haziran 2024 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.