banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Tarihler 19 Mayıs 1919’u gösterirken İstanbul’dan hareket eden ve Samsun’a varan Bandırma vapuru limana varmıştı. Geminin içerisinde birisi kadın üçü çocuk olmak üzere toplamda yetmiş dokuz yolcu, altı at ve birde araba bulunmaktaydı (1). Bahsi geçen zâtlar Çanakkale kara muharebelerinde ismi çokça zikredilen Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere on sekiz silah arkadaşı bulunmaktaydı (2).Günümüzde devam eden ve maalesef Bandırma Vapuru meselesi ideolojilere bölünmüş vaziyettedir!

Kimi kesim Kemal Paşa’nın İstanbul’dan habersizce çıkarak Pusulası dahi bozuk olan Bandırma Vapuruna binerek gizlice Anadolu’ya çıktığı ve bu şekilde Milli Mücadeleyi başlattığı söylenmektedir. Diğer bir kesim ise bunun tam aksini iddia ederek Kemal Paşa’yı Sultan Vahidüddin’in (VI. Mehmet Vahdettin) gönderdiği, Bandırma Vapurunun zamanın en modern gemisi olduğunu savunmaktadır. Şayet iki tarafında söyledikleri çok uçuktur! Kısaca bu meselelere açıklık getirmek istiyorum…

 

PAŞALARIN SAMSUN YOLCULUĞU:

     Öncelikle şu bilinmelidir ki Paşaların Samsun’a çıkması devletin iş birliği ile olmuştur. Belirli Paşalar seçilmiş ve vizeler alınmıştır. Şayet Karadeniz’den geçilmesi gerekmektedir. Peki, Karadeniz’den geçmek için neden vize alınacak? Sebep olarak Karadeniz’in İngiliz kontrolünde olmasıdır. Şayet buna Mustafa Kemal Paşa dâhil olmak üzere Bandırmaya binen herkes İngilizlerden Vize almıştır (3)! Bu Vizeleri veren İngiliz Yüzbaşı Bennet’tir. Şayet bu adam İstanbul’un işgalinde’de bulunmuştur. Asıl ismi Jhon Godolphin Bennet’tir. Ancak bizim halkımız ona “İşkenceci Bennet” lakabını takmıştır.

 Gazeteci Murat Bardakçı şöyle bir anısını anlatır “ 1973 İlkbaharında, Taksim’den Harbiye’ye uzanan caddenin Elmadağ tarafında uzunca boylu, şık giyimli, yetmişlerinin sonunda ama dinçliğini muhafaza eden yaşlı erkek, yanındaki delikanlıya mükemmel bir Türkçe ile ‘ Genç adam! Sizin Mustafa Kemalinizi Samsun’a ben göndermiştim… Benim verdiğim vize olmasaydı İstanbul’dan kat’iyyen ayrılamazdı’ dedi….”  Devamında yaşlı adamın Bennet olduğu, o gencin ise kendisi olduğunu söylemektedir (4).

     Mustafa Kemal Paşa’ya oldukça geniş yetkilere sahip bir müfettişlik verilmiş ve Anadolu’ya halkın kontrolü için gönderilmiştir. Dendiği gibi Bandırma Vapuru ’da kırık dökük bir vapur değildi. Aksine sapasağlam bir gemiydi. Geminin kaptanı ise İlhami (Söker) beydir. Peki, Bandırma’ya ne oldu. Yıllar sonra parçalara ayrılarak satıldı (5)! İnternette yayımlanan o sözde Bandırma Vapuru resimleri tamamı ile yalandır. Başka gemilere aittir.

     19 Mayıs 1919 tarihinde Paşaların Anadolu’ya ayak basmaları ile halkın büyük ilgisine mazhar oldular. Halk bu işgal sürecinden bıkmış ve artık düşmanın Vatan topraklarından atılmasını istemekteydiler.  Şayet Mustafa Kemal Paşa ve Silah arkadaşları Anadolu halkını işgalcilere karşı ayaklandıracak ve Milli mücadeleyi başlatacaklardı…

     19 Mayıs 1919 tarihinde başlayan bu mücadele bu gün Cumhuriyetimizi doğuracaktır. Başarılı zaferlerle Türkler, sömürgeci Avrupalılara öyle bir ders verdiler ki, işgalciler arkalarına dahi bakmadan bu toprakları terk ettiler. Mustafa Kemal Paşa ve Silah arkadaşlarına bize bıraktıkları bunca eser için şükranlarımı sunarım. Hepsine Allahtan rahmet dilerim…

    Sevgili okuyucularım. Size okuduğum kitaplardaki bilgilerimle bir şeyler vermeye çalıştım. Kaynakçam aşağıda vardır. Hepimizin 19 Mayıs gençlik ve spor bayramını kutlar, Hayırlı pazarlar dilerim...

KAYNAKÇA

(1); Murat Bardakçı  - Bir devlet operasyonu 19 Mayıs- Syf 12

(2); Murat Bardakçı – Bir devlet operasyonu 19 Mayıs

(3);Murat Bardakçı – Bir devlet operasyonu 19 Mayıs- Syf 204

(4) Murat Bardakçı  - Bir devlet operasyonu 19 Mayıs—Syf 11

(5)https://tasam.org/tr-TR/Icerik/70090/bandirma_vapurunun_hikayesi

 

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI ÖZEL YAZI

 

MEVLÜT HAN ÇATALER

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.