banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Milli Eğitim Bakanı Prof. Yusuf Tekin inanılmaz bir gayretle çalışıyor, okullara gidiyor, öğretmenleri dinliyor, evlatlarımızı geleceğe hazırlama adına fevkalade zihin teri döküyor. Bakanlığın açıkladığı Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı yoğun bir çalışmanın ürünü. Öğretim Programları Ortak Metni son derece güzel hazırlanmış. 

Metinde, insan madde-mana, ruh-beden, kalp-zihin olarak ele alınıyor; milli bilinç, milli şahsiyet sahibi insan yetiştirme hedefi konuyor. Milli ve manevi değerleri hayatlarına geçirecek; medeniyet kurucu ve geliştirici, bilge nesiller yetiştirme hedefleniyor. 

Bu amaç ve hedeflerin ders kitaplarına yansıtılması hayatî önem taşıyor. 

Türkçe, edebiyat, fen bilimleri, biyoloji, hayat bilgisi programlarını inceledim. Programda sıralanan nitelikte nesiller yetiştirmek için birkaç teklifte bulunacağım: 

1. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ilkokul birinci sınıfta başlamalı. Almanya’da öğretmenlik yaptığım yıllarda dikkatimi çekti. Almanlar; dinî, ahlakî, manevî değerleri “kindergarten” (çocuk yuvası) döneminde vermeye başlıyor. Kindergartende (anaokulu) çocuklar, Hıristiyanlık inanç ve ahlak esaslarına göre eğitilir. Her kilisenin yanında çocuk yuvası bulunur. Din dersi ilkokul birinci sınıfta başlar.

Bizde din dersi 4. sınıfta başlıyor. MEB, Diyanet ile işbirliği yapmalı. Anaokulu programları Diyanet ile birlikte yapılmalı.

 

2. Programlarda sıkça yer alan yaratıcı kelimesi yerine üretici kelimesi konmalı. Fen bilimleri programlarına evreni, insanı, atomu ve bütün varlıkları yoktan var eden anlamında “Yaratıcı” kelimesi konmamış ama müfredatta rastgele Creativ kelimesinin karşılığı, yaratıcı kelimesi kullanılmış; “yaratıcı düşünce, yaratıcı çözüm, yaratıcı insan” denmiş. Yaratıcı, bir şeyi yoktan var eden anlamına gelir. Hiç kimse yoktan bir şey var edemez. Kelimeleri yerli yerinde kullanmalı, kavram kargaşası üretmemeli.

3. Fen bilimleri müfredatında “küresel vatandaş” yetiştirme hedefinden söz ediliyor. Yanlış anlaşılmaya müsait bir ifade, küresel sermayeye hizmet edecek nesiller mi yetiştireceğiz? Küresel dünya düzenin sahibi Amerika; Filistin’de vatanını savunan insanlara kan kusturan, ölüm yağdıran İsrail’e her türlü desteği veriyor. Gazze’de; adalet, demokrasi, insan hakları, yaşama hakkı, özgürlük bombalanıyor. Küresel vatandaş yetiştirme yerine millî, manevî, insanî değerlere sahip nesiller yetiştirme hedefi konmalı. 

4. Fen bilimleri tevhidi bir bakış açısı ile anlatılmalı. Şiiri şair yazar, binayı mimar, resmi ressam yapar. Kâinat ve insan sarayının mimarı Allah’tır. Evrendeki ve dünyada son derece sanatlı varlıkları “doğal seçilim, doğal güzellik, adaptasyon, mutasyon” diyerek anlatmak bilimsel ve mantıklı değil. “DNA, gen, nükleotid, protein yaptı, bitkiler besinleri yapar, Güneş sistemi oluşumu, sindirim sistemi oluşumu” gibi ifadelerle Yaratıcı gizleniyor ve inkâr ediliyor. Ahlakın kaynağı dindir. Allah’a ve ahiret gününe inanmayan, kıyamet günü hesaba çekileceğini hesap etmeyen insan erdemli, ahlaklı, dürüst olamaz. 

5. Türkçe, hayat bilgisi, tarih, inkılap tarihi derslerinde kasım ayı programları bir tek kahramanı anlatıyor. Hepsinde Mustafa Kemal Atatürk tanıtılıyor. Programda konular işlenirken zenginleştirme diye çok önemli bir metot konmuş. Konuyu zenginleştirerek anlatmak önemli. Tarih boyunca yetiştirdiği büyük devlet adamlarının hayatı çeşitli sınıflarda anlatılarak zenginleştirme sağlanmalı. Tarih boyunca milletimizin çok fazla kahraman yetiştirdiği öğrencilere hissettirilmeli. Devlet büyüklerinin hayatları biyografi şeklinde sunulmalı. Her sınıfta bir devlet adamı ve kahraman anlatılmalı. Milletimiz tarih boyunca büyük devletler kurmuş ve büyük devlet adamları yetiştirmiş. Yarının büyüklerine bu gerçek öğretilmeli. Mesela ilkokul birinci sınıfta Mustafa Kemal, ikinci sınıfta Oğuz Kağan, 3. sınıfta Büyük Selçuklu Devleti kurucuları Tuğrul ve Çağrı Beyler, 4. sınıfta milletimize Anadolu kapılarını açan Alpaslan, 5. sınıfta devlet ve medeniyet kurucusu Hz. Muhammed (sav), 6. sınıfta Selahattin Eyyubî, 7. sınıfta Ertuğrul Gazi - Osman Gazi, 8. sınıfta Birinci ve İkinci Murat, 9. sınıfta Yıldırım Beyazıt, 10. sınıfta Çağ Açıp Çağ Kapatan Sultan Fatih, 11. sınıfta Yavuz Sultan Selim, 12. sınıfta Kanunî Sultan Süleyman…

6. İnkılap tarihi anlatırken konuları sadece Mustafa Kemal’in hayatı ile sınırlı tutulmalı, inkılap tarihi yerine yakın tarih anlatılmalı. 1918’den 15 Temmuz 2016’ya kadar olan zaman dilimi ele alınmalı. Kurtuluş Savaşı kahramanları Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Cafer Tayyar Paşa, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü’ye yer verilmeli. 

Öğretmen yetiştirme programı geliştirme çalışması da başlatan Prof. Yusuf Tekin’in gayretlerini tebrik ediyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.