banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Arabanın tamiri için Şükrü Usta’ya gittim. Genç bir delikanlı ustaya yardım ediyor. Tanıştık. Çıraklık Eğitim Merkezinde okuyormuş, burada iş öğreniyor ve cumartesi günü okulda teorik dersleri dinliyor. Hem harçlık kazanıyor hem eğitimini sürdürüyor.

Seydişehir’de bir etli ekmekçiye uğradım. Genç bir garsonla tanıştım. Adı Adıgüzel imiş. Ayaküstü sohbet ettik. Hem meslek öğreniyor hem de okuyor. Üstelik beş bin lire civarında para kazanıyor. 

Bir başka gün bir lokantada çalışan delikanlıya rastladım. 

Milli Eğitim Bakanlığı meslek eğitimini teşvik eden uygulamaları güçlendirmiş. Artık iş yerlerinde çırak bulmak mümkün değil gibi sözler işitmeyeceğiz. Akademik eğitim almak istemeyen gençler hem çalışıp hem okulu bitirebilecekler. 

Seydişehir Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilerle sohbet ettim. Başarı prensipleri ve başarı hikâyeleri anlattım. Oldukça faydalı ve zevkli bir sohbetti.

Okul müdürü Zafer Ülkebaş idealist bir eğitimci. Okulu ülkemizdeki 1000 meslek lisesi arasına girmiş. Sevinerek anlattıkları beni çok mutlu etti.

Meslek lisesinde okuyan öğrencilerden akademik hedefi olanlar matematik ve Türkçe gibi dersleri düz liselerde olduğu gibi seçebiliyor, akademik lise eğitimi alabiliyor; mühendislik fakültelerine gidebiliyor; isteyen de kalifiye teknisyen olarak hayata atılıyor.  

Seydişehir Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Eti Alüminyum Fabrikası ile protokol imzalamış. Öğrenciler stajlarını fabrikada yapıyor, mezun olduktan sonra fabrika işçi alırken önceliği onlara veriyor. Sanayi ve okul iş birliği yapmış. 

Eti Alüminyum okuldaki atölyelerin donanımı için yardım yapmış. Makine ve teçhizatların yenilenmesi için yardımda bulunmuş, okul 3 milyon liradan fazla yardım almış, okulun fiziki durumunu ve atölyelerini yenilemişler. 

Eti Alüminyum 80 öğrenciye karşılıksız burs veriyor. Öğrencilere staj imkânı sunuyor ve mezun oldukları zaman da öncelikli olarak onları işe alıyor. 

 

Okul ve iş yeri iş birliğinin çok güzel bir örneği uygulanıyor.

Okul, Mevlana Kalkınma Ajansı’na iki milyon liralık proje sunmuş. Metal teknolojileri alanına 3D teknolojisi kazandıran donanımların alınmasını sağlamış.  

Seydişehir Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ülkemizdeki ilk 1000 meslek lisesi projesine dâhil olmuş, okul binalarını yenilemiş, daha güvenli bir ortama kavuşmuş. 

Okul müdürü Zafer Bey kendisi ney, saz gibi enstrümanlar çalıyor. Bana nefis bir müzik ziyafeti çekti. Okuldaki ilgi duyan, yetenekli öğrenciler için müzik salonu açmış, her türlü müzik aletini çalmayı öğretiyorlar. 

Okulun kapalı spor salonu var. Öğrenciler yaz kış spor yapma şansına sahip. Beden eğitim dersleri daha zevkli ve daha verimli. Açık ve kapalı halı sahası var.

Okulda vücut geliştirme salonu bile var. Zafer Bey, öğrencilerin okulu sevmesi, derslerin daha verimli geçmesi için her türlü çalışmayı yapıyor. Okulda bir ekip oluşturmuş, takım çalışması yapıyor. 

 

Öğretmenler güncel hizmet içi eğitimler alabiliyor, MEB bu konuda eğitimi destekliyor.  

Mesleki Teknik Lise hem donanım hem de mezunlarını istihdam etme konusunda Eti Alüminyum Fabrikası ile protokol yapınca okula ilgi artmış. Bu sene dokuzuncu sınıfa 177 öğrenci kayıp yaptırmış. Seydişehir’de liseye giden öğrencinin yarısı meslek lisesini seçmiş.

Geçen seneye göre bu yıl iki katı öğrenci kaydedilmiş, üstelik 92 öğrencinin diploma not ortalaması 80 puan üzerinde. Öğrenci profili nitelikli hâle gelmiş.

Bu yıl itibariyle okul, proje okulu olmuş ve sınavla öğrenci almaya başlamış. 

Okul bünyesinde mesem açılmış, OSB öncelikli çırak kalfa kayıtları başlamış.

Zafer Bey, öğrencilerin ufkunu genişletmek, milli ve manevi değerleri kazandırmak için sıkça seminerler düzenliyor. Öğrencilerin güzel ahlak kazanmaları için gayret sarf ediyor. Öğrencilerin hem iyi birer sanatkâr olmalarını hem de erdemli insanlar olmalarını istiyor. Bu amaçla okuldaki sosyal faaliyetleri önemsiyor.

Üniversite önündeki yığılmaları önlemenin ve genç işsizler ordusunu azaltmanın yolu meslek eğitimini güçlendirmek; meslek liseleri ile sanayi ve işletmeler arasındaki iş birliğini artırmak.

Meslek liselerindeki atölyeleri güçlendirerek uygulamalı eğitim verilmesini sağlamak.

MEB doğru yoldu, önünde kat edilmesi gereken uzun bir yol var. Bütün meslek liselerinin uygulamalı eğitim yapmasını ve mezunlarının bir mesleği adam akıllı öğrenmesini sağlamak lazım. 

Prof. Mahmut Özer, meslek liselerini güçlendirmek için önemli çalışmalar yaptı; Prof. Yusuf Tekin’in bu çizgiyi geliştirerek sürdüreceğini ümit ediyorum. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.