Bir önceki yazımızın başlığında ‘Seydişehir Ak Parti'den vekil İstiyor ama?’ demiştim...
14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan 28. dönem milletvekili seçimleri için aday adaylığında temayüller yapıldı. Sonrasında Ankara’ya giden adaylar burada mülakata katıldılar.
Konya Ak Parti'den aday adayı olmak için 207 isim müracaata bulunmuş. Türkiye genelinde yapılan başvuru sayısı ise 6 bin 25...
600 kişinin meclise gireceği bir seçimde alt kurul elemeleri yapılan 2000 kişinin durumu Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı üst kurula oradan da 9 Nisanda yüksek Secim Kuruluna teslim edilecek.
Siyasete girmek birazda ekonomik güç meselesi. 'Aday adayı olmak için müracaat edeyim' diyen kesenin ağzını açmak zorunda.
Öyle ya; bu yıl ülkemizde yaşanan yüzyılın depremi sebebiyle AFAD'a para yatıracaksın, başvurduğun il başkanlığı istiyor, bağlı bulunduğun ilçe başkanlığı istiyor, ayriyeten temayül için 31 ilçenin teşkilatları para ister, reklamı var, basılı evrak vs… Yani her şey para… Tabi parası olan 'nam olsun' diyerek bile müracaat eder. Yaşı genç olanlar, bürokraside hedefleri olanlar, gelecekleri için bunu yaparlar. Bunlar siyasetin içinde olan şeyler…
Şimdiye kadar da listeye girmek zordu ama bu sefer Konya’da sıralama işi daha da zor ve çetin olacak…
Gelin basit bir hesap yapalım; Konya’da toplam vekil sayısı 15'tir. 2018 Seçim sonuçlarına hatırlayalım. AK Parti 10, MHP 2, CHP 2, İyi Parti 1 milletvekili çıkardı. bu sonuçların korunduğunu düşünelim…
Ak Parti Konya’dan 2018 seçimlerdeki sonuçları aldı ve 10 milletvekili çıkardi diyelim.
Ve bir sıralama yapalım. 1 inci sırayı bir bakana verdik. 2 tane bayan kontenjanı verdik. Haydi 3 tane de eskilerden devam edenlere verelim. Etti 6. Geriye kaldı 4 kişi.
Şimdi istifa eden bürokrat ve sivil toplum başkanlarını hatırlayıp; 31 ilçeyi düşünelim. Seydişehir, Beyşehir, Akşehir, Ereğli, Cihanbeyli, buralar bölgesel olarak vekilsiz olmayacağını düşündügümüzde, Konya merkezi düşündüğümüzde hesabı ve sıralamayı siz yapın yapabiliyorsanız.
Tabii bu işin siyaset tarafi. Demokraside hiç kimsenin parasına, makamına ve etiketine bakılmıyor.
Sonuç olarak şunu belirtelim ki bu seçim çok farklı olacak.Gazetecilik gereği sürekli insanlarla gündemi konuşuyoruz.Bu konuşmalardan aldığım sonuç şudur: Artık önceki seçimler gibi parti bayrağı ve lider, vekil seçiminde çok etkili olmayacaktır. Bu kez vekil seçerken seçmen değerlendirmesini vekil adayının geçmişe dayalı olarak yapacak. Hayat boyu ne yapip ettiklerine, hizmetlerine, insanlık taraflarına ve devlete ne gibi fayda ürettiklerine bakacak.
Hangi parti olursa olsun bu ilkelere göre aday belirlemezse meclisde kaybetmeye mahkum olacak. Seçmen cumhurbaşkanlığı seçiminde neredeyse kararını vermiş durumda ama milletvekili tercihinde öncekilerden çok daha bariz bir şekilde adaya bakacak.
"Bu kişi vekil olsa ne yapabilir?" "Ankara'da bir oyun kurabilir mi yoksa önceki bazı vekiller gibi avara kasnak gibi dolaşır durur mu? "Bu zamana kadar benim ve bölgenin hangi işini gördü, çapı ne çevresi ne? Ona bakacak.
Aday belirlemede İkili ilişkiler ve belirleyici kurula doğru yerden ulaşabilmek buda her seçimde değişir. Şimdiden Konya için belirleyici özellik kişi ve kurum nedir hiç kimse bilemez ancak seçim sonuçlarında, iş bittikten sonra öğrenebilirsin ama iş işten geçmiş olur…