2012 yılında başlayan "Seyyid Harun Veli’yi Anma Etkinlikleri" dört sene üst üste yapıldıktan sonra sessiz sedasız unutuluverdi.
Seydişehir’in tarihi açısından, son derece önemli olan Seyyid Harun Veli’yi Anma Etkinliği her geçen yıl daha büyük boyutlarda kutlanması gerekirken unutulması, Seydişehir halkı tarafından da manidar bulunan ve üzüntü verici bir durum olmuştur.
Seyyid Harun Veli’yi Anma Etkinlikleri'ni sessiz sedasız gündemden düşürüp, Seydişehir’in geleceğine hiçbir katkısı olmayan; günlük, popülist politikalar kaygısıyla, “festival-eğlence" adı altında hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan programlar yapmak, milletin rızası olmadan, haddinden fazla yemekli programlar yapmak ve bu yolla trilyonları harcamaktan kaçınmayan bir anlayışa gelmek çok düşündürücü değil mi sizce de?
Diyanet ansiklopedisinde Seyyid Harun Veli maddesini yazarı Doç. Dr. Haşim Şahin, "modern dönemlerde tanıtım için geniş katılımlı etkinlik ve filimler yapıldığını, Seyyi Harun Veli Hazretleri'nin daha iyi tanıtımının yapılması için yapılan etkinliğin, ileride Seyyidharun' anlatan film yapılmasını" istemesini Seydişehir’i yönetenlere verilmiş önemli bir mesaj olarak anlamak lazım.
Tarihte medeniyet kuran büyük insanların kurdukları medeniyetler, kendi adlarına şehirler kurarak tarih boyunca adını yaşatan insanlardır.
Köklere inmeden, değerlerimizi bilmeden olmaz. Anmak için anlamak gerekir. Senede bir iki kere anmayla olmaz ama biz onu bile yapamıyoruz. Seyyidharun Veli, halkın sultanlığından gönül sultanlığına hicret eden bir örnektir.
Oturduğu yerde veya yoldan geçerken "bu adam şöyledir, bu adam böyledir" diye hiç bir kimseye meliklik sultanlık vermezler.
Seyyi Harun Veli Hazretleri'nin adanmışlık ruhudur onu Seyyit Harun Veli yapan...
Seyyid Harun Veli Hazretleri'nin Anadolu'ya geliş çağını düşünün. Geliş şeklini düşünün. Binlerce kilometre yoldan, hiç bir güvenlik önlemi olmadan, aylarca yürüyerek onca zahmete onca zorluklara rağmen bulunduğu bölgeden sadece Allah'ın dinini tebliğ etmek, sadece insanların gönüllerine girmek, yüreklerini fethetmek için bu bölgeyi seçmiş bir değeri, geniş katılımlarla anmaktan daha iyi bir güzellik bir şans olabilir mi?
Anma işini bir konferans ile düzenleyipte ya "katılım olmadı" diyerek geçiştirmek, gündemden düşürmek, o şehri yönetenler açısından o şehre yapılmış en büyük kötülüktür.
Pekala, anma için ne yapılabilir? Bir çok şey yapılabilir…. Örnekleri vardır, geleneksel hale getirilerek, her yıl büyüterek, ilkokullarda, üniversitelerde yarışmalardan tutunda çevre, doğa etkinliği, spor yarışmaları, ilçe bazından il bazına oradan da ülke bazına yayılarak değerlendirilmesi gibi etkinlikler, bunlardan bazıları olabilir.
Bu şehrin kurucusu ve kuruluşuna dair bu programların daha etkili olması için halkın katılımı sağlanarak ülke genelinde hatırlanır hale getirilmesi gayette mümkündür.
Tabiki bunları yapmak gönül işi ufuk işi vizyon işidir...
Kurucumuz, Seyid Harun Veli'nin hükmi şahsiyetinin yanı sıra, içinde bulunduğumuz coğrafya da hem ekonomik anlamda hem de turizm açısından önemli katma değerleridir. Bu faaliyetler, ilçe halkının kaynaşmasına da vesile olacaktır.
Geliştirilmeli, desteklenmeli…