banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Şehrimizin son yıllardaki en önemli kültür olaylarından birisi de “Konya Kitap Günleri” adı altında gerçekleştirilen, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın, Başkan Uğur İbrahim Altay himayesinde organize ettiği, gerçekten de prestij (saygınlık) niteliği taşıyan faaliyet olmaktadır.

Pandemi nedeniyle yapılamamış olan 'kitap günleri organizasyonu-2020'yi dışarıda bırakacak olursak eğer, geçtiğimiz birkaç yıl içinde Selçuklu Kültür Merkezinde 3. kez düzenlenmiş olan Konya Kitap Günleri hakikaten okuyucuları kitaba doyuran faaliyetler olmuştur. Gerek Türkiye genelinde isim yapmış olan yazarlar gerekse yerel düzeyde kültür ve sanat hizmetlerinde bulunan, eli kalem tutan insanların çıkarmış oldukları kitapları okuyucu ile buluşturmalarını sağlamakta onları yeni eserler üretmeye sevk etmektedir.

Bu yıl, geçen yıllarda hazırlanan afişlerin aksine, ulusal ve yerel mecrada isim yapmış olan yazar ve şairlerimizin söyleşi tanıtımlarının bir arada ve aynı afişte yapılması da ayrı bir güzellik olmuştur.

Yazarlarımızın ve şairlerimizin yıllar boyunca emek vererek biriktirmiş oldukları yazılarını, hikayelerini, romanlarını, şiirlerini bir kitapta toplayıp kitap günlerine yetiştirmek için gösterdikleri çabaları, yaşadıkları heyecanları çok yakından bilen birisi olarak bu yıl düzenlenen Konya Kitap Günleri onlar için “biraz buruk ve moralsiz bir şekilde geldi geçti” diyebilirim.

Ben de şahsen o bu günleri moralsiz ve buruk bir şekilde geçirenler arasındayım.

Altmış küsur yıllık ömrümün hatırlayabildiğim bölümlerinden derlediğim ve yıllarca emek vererek kaleme aldığım hatıratlarımdan oluşan ve “UÇURUM” ismini verdiğim kitabımı ekonomik zorluklarla birlikte 2022 yılının Konya Kitap Günleri'ne yetiştirebilmek için çok çaba sarf ettim. İlk kitabım olan “Gönül Sızımın Bam Telleri/Şiirlerim isimli kitabımı 2019 yılının Konya Kitap Günleri'ne yetiştirmek için gösterdiğim çabalarımın ve heyecanımın aynısını tekrar yaşadım. Zira ilk kitabım şiir kitabıydı. Üç yıl sonra, 2022 Konya Kitap Günleri'ne yetiştirmek için çabaladığım kitabım ise bir hikâye kitabıydı.

2019 ve 2021 yıllarında, Selçukya Kültür Sanat Derneğimiz adına da Konya Kitap Günleri’nde, Büyükşehir Belediyemiz tarafından bir stant yeri tahsis edilmişti. O yıllarda kitap günlerinin en renkli ve en çok ziyaret edilen stantları arasında yerini almış ve her iki yılda da altmışar civarında hem Konya hem de Konya dışından gelen yazarlarımızın yer almasını sağlamış ve kitaplarının, okuyucu ile buluşmasına aracılık etmişti.

Dediğim gibi geçmiş yıllardaki kitap günlerinde Selçukya Kültür Sanat Derneğimiz, hem gözlemlerimiz hem o zamanki salon görevlilerinden edindiğimiz bilgiler ve hem de ziyaretçilerin gözlemlerine göre, 'en çok ziyaret edilen', 'en çok yazarı imza günü için misafir eden' Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay başta olmak üzere önünde en çok fotoğraf çekilen ve çektirilen stant olmuştu.

O zaman standımızda kitaplarını imzalama imkanı bulan şair ve yazarlarımız, bu yılki kitap günleri için de yoğun bir telefon trafiğine tabi tuttular derneğimizi... "Bu yıl da Selçukya Stantı'nda kitaplarını imzalamak istediklerini' beyan ettiler ancak ben de dahil olmak üzere, Selçukya Kültur Sanat Derneği'nin bir Yönetim Kurulu Üyesi olarak bu taleplere karşılık, onları tatmin edebilecek bir cevap veremedik ne yazık ki.

Bu yıl, yani 2022 Konya Kitap Günleri’nde “derneklere kitap fuarında yer verilmeyeceği" husundaki kulaktan dolma bilgiler nedeniyle gerçekten de şahsım ve tanıdığım yüzlerce yazar ve şair arkadaşımın moralleri bir anda alt üst oldu. Derneklere yer verilmemesi hususunun gerekçesini şahsen ben bilmiyorum hiçbir kimse de bu konuda tatmin edici bir bilgiye sahip değillerdi.

Madem 'derneklere yer verilmeyeceği' gibi bir duyum vardı, bu kez de Selçukya Yayınevi kimliğinizle katılmayı ummuştuk. Ancak bu ünvanımızla da kitap günlerinde maalesef yerimizi alamadık. Ben şahsen bu konunun nedenini ve gerekçesini hala öğrenebilmiş değilim. Hala çok üzgünüm.

Bu yüzdendir ki yazımın başında da dediğim gibi şahsen benim açımdan son kitap fuarı buruk ve moralsiz geçti. Yine de kitap günleri, gezdiğim ve gördüğüm kadarıyla Konya’mız için gerçekten güzel bir faaliyet olmuştur.

İzmir Kitap Günleri'ne, Bornova Kitap Günleri'ne davet edilen ve katılan, Ankara'dan, Eskişehir'den ve daha birçok şehrin bu tür organizasyonları icin davet alan, Selçukya Şiir Akşamları için Konya'ya şiir okumaya gelme taleplerinin bulunduğu, yurdun dört bir yanından, her pazartesi akşamları Konya İl Halk Kütüphane salonundan yaptığımız Selçukya Şiir Akşamları programımızın binlerce kişi tarafından izlendiği bir durumda 2022 Konya Kitap Günlerinde bulunmamasının bu kadar geniş bir katılımcı yazar, şair, izleyici ve okuyucu kitlesine sahip olan bir oluşum için gerçekten de üzüntülü bir durum olmuştur. Konya Kitap Günleri Organizasyon Komitesinin bu konuyu dikkate alıp önümüzdeki organizasyonlarda bu eksikliği gidereceklerine yürekten inanıyoruz.

İyi ki yayın evlerimiz bari bizlere standlarında bir kaç saatlik de olsa imza zamanı ayırabildiler de bir nebze olsun moral depolayabildik.

2019 Yılı Konya Kitap Günlerini 522 bin kişi,

2021 Yılı Konya Kitap Günlerini ise 802.104 kişi ziyaret ederek rekor kırmıştı.

2022 Yılı Konya Kitap Günleri ziyaretçi sayısını ise henüz bilmiyoruz.

İnşallah 2021 yılı rekorunu kırmıştır, diye tahmin ediyorum. Bu faaliyetlerin gelecek yıllarda da devam etmesi Konya’mız açısından faydalı olur diye de düşünüyorum.

Konya’da bir Selçukya Kültür Sanat Derneği gerçeği var. Dernek bünyesinde Konya İl Halk Kütüphanesi'nde geçtiğimiz akşam yani 24 Ekim 2022 tarihinde akşam saat 19.30’da, 7. kez Selçukya Şiir Akşamları açılışını yaptık.

Muhteşem bir açılıştı. Salon neredeyse hınca hınç doluydu. Şairler, yazarlar, şiir severler Konya’dan ve Konya dışından gelerek açılışımıza iştirak ettiler.

7. Açılışımızı, 12 Ekim 2022 tarihinde, 81 yaşında vefat eden Seydişehir’imizin duayen gazetecisi, kültür adamı ve onlarca kitabın yazarı Bahattin Paslı Ağabeyimize atfettik.

Açılış programımıza; S.Ü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz, TEMAD Önceki Başkanı Hakan Topçu, Seydişehir’den Gazeteci, Televizyon Program Yapımcı ve Sunucusu Şair ve Yazar Hakkı Balcı, Tarihçi Yazar Ercan Arslan, Bilecik’ten Şair ve Yazar Hakkı Şener, Karaman’dan ödüllü Şair ve Yazar İbrahim Şaşma, Konya önceki Kültür İl Müdürlerinden Salih Sedat Ersöz, Yalova’dan İletişim Uzmanı Hakkı Güleç ile birlikte onlarca Selçukyalı şair, yazar ve yüzlerce Konyalı şiir sever ve Selçukya gönüllüleri katıldılar.

Selçukya Kültür Sanat Derneği tam yedi sezondur şiiri ve kitabı geniş kitlelere sevdirmeye, anlatmaya, yorumlamaya, yorumlatmaya ve duyurmaya çalışıyor. Kar-fırtına demeden, yağmur-çamur demeden, tam yedi sezondur şiir okuyor ve anlatıyor vd aktarıyor Selçukyalılar. Başarı da zaten buradan geliyor.

Bu başarının sağlamasındaki en büyük pay tabiki Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanımız Av. Fatma Şeref Polat ile birlikte Selçukya’nın fedakar yöneticileri üyeleri ve ona gönül veren şair ve şiir severlerdir.

Hiçbir menfaat düşünmeden, hiçbir takıntısı, bencilliği, kıskançlığı, şahsi bir beklentisi olmadan; şiirin, edebiyatın, sanatın ve kültürün peşinden koşanlara selam olsun.

‘2022 Yılı Konya Kitap Günleri'ne yetişsin, okuyucuyla buluşsun, sonraki yayınlayacakları kitaplara hazırlık olsun’ düşüncesiyle, yılların birikimlerini kitaplarına nakşeden ve bu son birkaç ay içerisinde kitaplarını yayınlayan Selçukyalılar'a da selam olsun.

Şair ve Yazar Salih Sedat Ersöz’ün Topal Veyis ve FETÖ’nün İçyüzü, Şair Ahmet Üresin’in Konya Bir Dünya, Hasan Ukdem’in Zamanın Behrinde Araplar Mahallesi, Ahmet Şener’in İki Yusufçuk, Hakkı Şener’in Dut Ağacı, Ferhat Pekedis’in Gönülden Gönüle, Yüksel Köker'n Zaman Hırsızı ve bendeniz Tayyar Yıldırım’ın Uçurum isimli kitaplarının hayırlı olmasını diliyor, bu kitapların yeni eserlere kapı aralamasını temenni ediyorum.

Cemal Süreyya ile bitiriyorum yazımı.

Bir gün aklınıza gelecek olursak,
Bize şiir ısmarlayın.
Eylül’ü konuşalım.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.