Kaygı kelime olarak olumsuzluğu çağrıştırsada aslında kaygı kötü birşey değildir.Hatta belirli düzeyde kaygı gösterilen performansı olumlu anlamda etkilemek için önemlidir.Ancak kaygı kişinin sınava hazırlıklı olduğu halde sorular karşısında her şeyi unutması,boş bırakması,kendinden emin olduklarını dahi yapamaması gibi durumlara sebebiyet veriyorsa tehlike kapımızdadır ve bu tehlikenin adı sınav kaygısıdır.
Peki sınav kaygısı yaşayıp yaşamadığımızı nasıl anlayabiliriz:sınav anında yada öncesinde terleme,titreme,kalp çarpıntısı,ağız kuruluğu,mide bulantısı,hafıza ve konsantrasyon problemleri yaşıyorsa hatta bu kaygı sebebiyle depresyon,kızgınlık,düşük özgüven ve çaresizlik hissi de yaşıyorsak sınav kaygısı yaşadığımız ihtimalini güçlendiriyor demektir.
Peki sınav kaygısıyla ilgili neler yapabiliriz.
1-)Sınava doğru şekilde hazırlık yaptığınızdan emin olun
2-)Nefes egzersizleri yapın
3-)Yeterli düzeyde uyuyun
4-)Mükemmeliyetçi bakış açınızı değiştirin
5-)Sınava dair olumsuz sonuç getirecek düşüncelerinizi ortadan kaldırın.
Hatta düşüncelerinizin sizi ne kadar etkilediğini anlamak için sınav ve sonucuyla ilgili düşünceler geldiğinde bir anlığına çalışmayı bırakın.Ve üç dakika kadar olumsuz düşüncelerle ilgili düşünmeye devam edin.Süre dolduğunda şu üç şeye cevap verin:
*Süre boyunca düşünürken sonuçla ilgili bir cevap bulabildin mi?
*Düşündükçe sınav konusunda kafamda bir netleşme oldu mu yoksa kafam daha mı karıştı?
*Ve tüm bunları düşünürken nasıl hissettim ?
Verdiğiniz cevaplar düşüncelerinizin motivasyonunuzu ne kadar düşürebildiğini göstermek için size şahitlik etti. Bu teknikleri uyguluyor fakat kendinizi kontrol etmekte başarılı olamıyorsanız bir uzmandan destek almanızı öneririm. Çünkü bu problemi aşmadığınız sürece verdiğiniz emekleri sınav anında kağıdınıza yansıtmak zor olabilmektedir psikolojik destek aldığınızda ise bu sorun hayatınızdan buharlaşıp çok uzaklara gidecektir.
Sınav Kaygısıyla Başa Çıkılır Mı?