Seydişehir denilince, aklımıza ilk gelen isimlerden biri de şüphesiz, Kadester Mahmud Esad efendidir. Tapu Kadastro'nun kurucusu, âlim, müderris, devlet adamı, Defter-i Hakani Nazırı Milletvekili gibi çok yönlü kişiliği ve hizmetleriyle tam bir vatansever dersek yanlış olmaz. Kolay değil 1asırdan fazla önce taksiratını tamamlayıp, bugün halen yaptığı güzel işlerle anılmak ve hayır duaları almak…
Seydişehir’de Mahmud Esad ismini taşıyan bir ortaokulumuz birde lisemiz mevcutta bulunuyor. Bugün ki yazımızın konusu ortaokulumuz olacak. Mahmud Esad ortaokulu çok başarılı bir ortaokul, adeta ilçemizin göz bebeği konumunda bulunuyor. Fakat okulun sorunları da yok değil! Hem konum itibariyle, hem de öğrenci mevcudu ile ilgili sıkıntılar yaşıyorlar. Geçtiğimiz günlerde, daha önceden, okulun atölye, dönem dönemde derslik olarak kullanılan bölümü, şuan halk eğitim olarak kullanılan kısmının, tekrar okula iade edilmesi gündem olmuştu. Ancak okula iadesi konusunda onlarla hem fikir olmakla birlikte, buranın derslik olarak kullanılması sorunu çözmeyeceği kanısındayım. Bu ancak günü kurtarabilir. Burada köklü bir yapılanma ile çözülebilir.
En başından beri en mantıklı olan, sanki okulu yeniden sabahçı öğlenci sisteme geçirmek olmalı. Halk eğitimden binanın alınması ise okul sonrası eğitim, labaratuvar, gelişim kursu veya etüt merkezi olarak kullanılabilir. Okulun merkezde olması haliyle park sorununu gündeme getiriyor. Okul servisleri ve ailelerin öğrenci almak için günde 4 defa gelmesi ki binden fazla öğrenciyi düşünürsek tam bir kaosa dönüşüyor. Hele ki Perşembe günlerimiz okulun yanında Pazar kurulması o gün, o bölgeyi felç ediyor. Pazarın hafta sonu kurulması en azından perşembe gününü kurtarabilir. Tabi bunun içinde vatandaşların, esnafın ve okulun görüşleri de alınmalı.
Servislerin okul bahçesine alınması, trafiği rahatlatma adına anlık günü kurtarabilir. Ancak ilerde çok daha büyük sorunlara yol açacaktır. Dalgın bir öğrencinin yâda şoförün okul bahçesinde bulunduğu esnada, yapılan kaza haberleri, ülkenin dört yanında zaman zaman gündeme konu olmuştur. O yüzden bu ihtimal tartışmaya bile kapalı olmalıdır…
Birde anne ve babası çalışan aileler için, günümüzde bu öğle arası tatilleri okulda yemek çıkmıyorsa ayrı bir sorun haline geliyor.
Sonuç olarak; Halk eğitilmeli, ancak eğitim yeri, okul bahçesinden ayrı bina da gerçekleşmeli görüşünü savunuyorum. Etrafında bu kadar sorun varken, okulun bir çok alanda başarılı olması, ailelerin öğrencilerini gönderme konusunda baş etken gibi görünüyor.
Devlet büyüklerimiz, ilçe yönetimlerimiz ve eğitimcilerimiz bu konuda şüphesiz elinden geleni yapıyordur. En doğru olanı yapacaklarından şüphem yok! Umarım en kısa zamanda Mahmud Esad Efendi’nin adını taşıyan okulumuz, eğitim hayatına en güzel şekilde, şimdiye kadar olduğu gibi devam edecektir. Sorunları çözülürse ki inanıyorum, çok daha kaliteli hizmet alacağımızı düşünüyorum. Mahmud Esad efendiye yakışır biçimde ve nesiller yetiştirmek ümidiyle, kalın sağlıcakla...
Günün sözü; Eğitim öğrencilere saygıyla başlar