banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176


قد ينعم الله بالبلوى وإن عظمت
ويبلى الله بعض القوم با النعم 

Kad yün'imullahu bilbelve
ve in azumat,ve yubliyellahu ba'dalkavmi binniemi.

Yüce Allah bazen büyük belalar ve musîbeter sebebiyle (kullarına) nimet vererek onları imtihana tabi tutar, bazı kavimleri ve ( milletleri) nimetlendirerek de imtihana tabi tutar(onları dener ve sınava,tabi tutar.)
Yüce Allah İnsanı, dünyayı ölümü ve ahireti imtihan için yarattığını kendisi buyuruyor.
"Hanginiz davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan O'dur, O güçlüdür çok bağışlayandır" 
Mülk suresi: 2.ayet.

Başka bir ayet- i kerimede de Yüce Allah şöyle buyurmaktadır :
"Biz yeryüzünde bulunan her şeyi, insanların hangisinin daha güzel amel yaptığını denemek için ziynet(süs) olarak kıldık" 
Kehf suresi:7.syet.
"Denemek için sizi hayırla da şerle de imtihan ederiz" 
Enbiyâ suresi :35.ayet.

 Kur'an-ı Kerimde her şeyin imtihan olduğunu bildiren ayeti kerimeler var, bize ulaşan hayrın da şerrin de imtihan olduğunu bildiren âyet -i kerimeler vardır.

Bizim kul olarak Yüce Allah'ın takdirine boyun eğerek gerekli tedbiri aldıktan ve sebeplere sarıldıktan sonra Yüce Allah'a tevekkül etmemiz de dinimizin emridir.

Yüce Allah'ın takdirine boyun eğmemiz ve kadere inanmamız dinde çok önemli bir husustur.
Şu hadisi şerif kadere inanmanın önemini vurgulaması bakımından manidardır :
"ümmetim için en çok korktuğum şey yıldızları tasdik etmeleri ve kaderi yalanlamalarıdır.
Bir kul kaderin hayrına ve şerrine acısına ve tatlısına inanmadıktan sonra iman etmiş olmaz. Rasulullah Efendimiz bu cümleleri buyurduktan sonra mübarek sakalını eline alıp kaderin hayrına şerrine tatlısını acısına inandım buyurdu, bunu gören hadisin ravisi Enes de eliyle sakalını tutarak  kaderin hayrına şerrine tatlısına acısına inandım buyurdu,bunun üzerine râvilerden Yezîd er Rakkâşi aynı tavrı sergileyerek eliyle sakalını tuttu ve kaderin hayrına şerrine acısına tatlısına inandım dedi" Zehebî.Siyeru â'lâm in Nübelâ' 8/287

İmtihanda zor sorular olabilir,bunu hesap edip önceden hazırlanması gerekir sınava girecek olan kişinin, aynen böyle mümin de hayatın zorluklarına hazır olması gerektiği gibi kabirdeki sorulara ahiretteki sorulara verilecek cevaplara kafa yorması kendi lehinedir.

Kâinatta herkesin ve herşeyin bir görevi vardır, bu görevi yerine getirmek zorundadır,kim ne ile uğraşırsa uğraşsın ne yaparsa yapsın mümin bir kul olarak bizim en büyük görevimiz yüce Allah'a güzel bir kul olmaktır, ve O'na ibadet etmektir.

Hedefimiz önümüzde duran ve bizi bekleyen ahiret alemine,orada sorulacak sorulara ve vereceğimiz cevaplara yoğunlaşmak olmalıdır.

Bugüne kadar şununla bununla çok uğraştık, şunu bunu ağzımızdan düşürmedik,filanı falanı andık durduk, artık bundan sonra hep hayır konuşalım ahireti hatırlatacak,Yüce Allah'ın rahmetini paratoner gibi çekecek kavramlar sözler sohbet ve söylemlere hayatımızda daha fazla yer verelim.
Zira kişi nasıl yaşarsa böyle ölür.

Ey alemlerin Rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve tüm mümin kardeşlerimizi bütün imtihanlarda doğru ve isabetli cevap vermeye muktedir eyle, yüzümüzü kabirde ve ahirette ak eyle, son durağımızı ve son 
Konağımızı cennet eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

16 Ağustos 2022 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.