banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Kaçış Rampaları; kamyon, tır ve otobüs sürücülerine araçlarında meydana gelen fren arızaları ve lastik patlamalarına karşı güvenli duruş imkanı sağlamak için düşünülmüş. 
Eğimin yer yer yaklaşık yüzde 6'ya kadar çıktığı otoyollarda, genellikle fren arızası veya patlayan lastikleri nedeniyle sürücülerin kontrolünü kaybettiği tır, kamyon ve otobüs gibi araçlar, muhtemel büyük kazalara karışmaktan, kaçış rampaları sayesinde kurtulmuşlardır. 
Türkiye genelinde kaçış rampası olan bölgelerden elde edilen istatistiklere göre,
Toros Dağlarındaki Pozantı-Tarsus Otoyolu'nda, 2012'de uygulamaya konulan kaçış rampaları, eğimli yolda fren arızası ve lastik patlaması gibi nedenlerle yaşanması muhtemel 167 büyük kazanın önüne geçmiş...
Güneydoğu ve Doğu Akdeniz'i, Toros Dağları üzerinden İç Anadolu'ya bağlayan otoyolda, 2012'de Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından ilki yapılan, 2014'e kadar sayısı dörde çıkarılan kaçış rampaları, hayat kurtaran uygulama alankarı olmuş...
Yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve altı metre genişliğinde, zemini yavaşlamaya yardımcı olması için mucurla kaplı dört kaçış rampasında, yedi yılda 167 kaza önlendi.
Önlenen muhtemel kazalar güvenlik kameralarına da yansımış...
Konya'nın Seydişehir ilçesinde “ölüm virajı” diye kötü bir üne sahip olan Seydişehir-Antalya Karayolu'nun 9 uncu km. sinde çok fazla ölümlü kaza olunca, orada da uzun yıllar önce böyle bir proje hayata geçirildi. Burada böyle bir güvenlik kamerası yok ama kaçış rampasının hizmete girmesinden sonra, birçok kazayı önlemesine bizzat şahit oldum. 
Zaten kaçış rampasının yapılış amacı da bu ilk yapıldığı yıllarda yapılış amacına uygun olarak can ve mal kurtarma işlevi görmesi, biz basın mensuplarını da fazlasıyla memnun ediyordu. 
Düşünün ölüm virajında kaza ihbarı geçince hemen bölgeye vardığın zaman kaçış rampasında kumlara saplanmış dimdik ayakta bir kamyon olması mı
Yoksa Allah esirgesin freni patlayan bir kamyon sürücüsünün direksiyonu kaçış rampasına kırıp kumlarda dururum hayali ile girdiği yerde duramamış ve karşıki kayalara çarparak bir insanın görmek istemediği çok acı görüntüleri mi görmek istersiniz?
Son birkaç yılda böyle çok acı iki kazaya şahit olduk.
Hem de çok acı... Ölen iki şoförümüze de Allah'tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum.
Yapılış amacı ile çalıştığı zaman bir çok hayatı kurtaran kaçış Rampası niye hayat kurtamıyor? "Acaba zaman içinde içindeki kum özelliğini mi Kaybetti, eksildi mi yoksa katılaştı mı ? Tekrar elden mi geçirilmesi mi lazım?"
Bu soruların cevabını verecek olanlar bu konudaki yetkililer.. Yazık değil mi o insanlara onlar da aile geçindiriyorlar. Evine ekmek götürme mücadelesi veriyorlar. Yazık değil mi o taşıdığı mala, milli servete? 

İnşallah bu yazımız,yetkilileri kâçış rampaları üzerinde bir incelemeye sevk eder ve ölüm sebeplerini ortadan kaldırıcı tedbirlerin alınmasına sebep olur.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.