Deliler, Dahiler, Kapılar, Köprüler
Bugünkü yazımızın konusu bir iyilik hareketi üzerine olacaktır. Bu hareketin adı, yaptıkları faaliyetler kadar ilginç, anlamlı ve bir o kadar da insanın doğrudan doğruya kalbine girip oturacak kadar etkili...
İnsanların maddi ve manevi ihtiyaçlarına cevap verme gayreti içinde olan çok sayıda yapılanma mevcut ülkemizde. Ancak bu hareket, iyilik yapma tarzı bakımından diğer bütün hareketlerden önemli ölçüde farklılıklar gösteriyor. Bu konuda belirli bir iyilik yapma kalıbı benimsemez. İyilik, engelli bir insana tekerlekli sandalye de olabilir, bir evin tadilatı da olabilir, çıkan bir orman yangını sonrasında fidan dikimi de olabilir. Evinin elektrik borcunu ödeyememiş bir ihtiyaç sahibinin faturasının ödenmesi şeklinde de olabilir.
Zimem... Evet, Osmanlı döneminde varlıklı kişilerin içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem (veresiye) defterini satın alması uygulamasaydı. Bahsettiğimiz iyilik hareketinin amaçları ve faaliyetleri içinde bu uygulama da bulunuyor.
"Deliler, Dahiler, Kapılar, Köprüler" iyilik hareketinin doğduğu şehir Kütahya'dır. Aslında iyilik hareketinin tarihi 1998 yılına hatta daha öncelere yani iyilik hareketinin bir üyesi olan Kemal Yarcı'nın memleketi ve uzun süre görev yaptığı şehir olan Merzifon'a kadar uzansa da bu isimle anılmaya başlamasının yılı 2009 yılı oluyor.
Ben bu hareketin varlığını değerli kardeşim, "abim" diye hitap ettiğim Kemal Yarcı Abimden öğrendim. Hem mesleki olarak birlikteliğimiz ve dönem arkadaşlığımız bakımından hem de Merzifon Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda uzun yıllar birlikte mesai arkadaşlığı yapmış olmamız hasebiyle kendisini çok iyi tanıdığımı ifade edebilirim. Şu an Eskişehir'de ikamet eden Kemal Yarcı, uzun yıllar Kütahya'da görev yapmış olmasından dolayı iyilik hareketinin Kütahya bölümünün de en önemli kişilerindendir...
İyilik hareketi, gerçekten ihtiyacı olanlara çok değerli katkılar sunmaktadır. Bu hareketine katkı sunan bütün insanlara şeffaf bir şekilde bilgi paylaşımı yapılmakta, iyilik hareketi tarafından iyiliğe uğramış tüm insanların dile getirdikleri mutluluk ve huzur, tüm katkı da bulunanlarla da paylaşılmakta o mutluluğa onların da ortak olması sağlanmaktadır.
Bu hareket faaliyetleri kapsamında hem eylemleriyle hem de söylemleriyle o kadar dikkatli davranmaktadır ki örnek olarak, öğrencilere verdikleri değerin adına "burs" demekten özenle kaçınıyorlar. Bu hareket için o değerin adı 'harçlık'tır mesela... Yine yapılan iyiliğin adına "yardım" demekten de kaçınıyorlar. Bu ifadenin iyiliği yapana 'kibir', yapılana ise 'aşağılanma' duygusu verebileceğini düşünüyorlar. Bu hareketin hedef kitlesinin ve o kitlenin bireylerinin asla bir isimleri yoktur. Onların bir resimleri de yoktur. Ne isim ne de resim paylaşımı yapılmıyor. Tüm kaygı ve çabaları, sadece ve sadece o iyiliğin hedefine ulaşması üzerine oluyor.
Deliler, Dahiler, Kapılar, Köprüler hareketinin her yıl geleneksel olarak icra ettiği bir de iftar organizasyonları var. Bu yıl da 5. geleneksel iftar yemeğini düzenleyecekler.
İftar yemeğinin davetiyesini şöyle hazırlamışlar: "16 Nisan 2022 Cumartesi günü farklı bir iftara davetlisiniz.
Geleneksel 5. Deliler, Dahiler, Kapılar, Köprüler iftar...
O iftarda deli de var dahi de.
Şımartılmış iftar sofralarına inat mütevazı bir yer sofrası...
Ek olarak; deli ve dahi muhabbetleri.
Yer: Karagöz Paşa Cami Önü/Kütahya
Not: Herkes herkesi davet edebilir.