banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

[11:22, 05.03.2022] +90 532 052 04 51: 
تا در طلب گوهر كانى كانى
تا در هوس لقمئ نانى نانى
أن نكتئ رمز اگر بدانى دانى
هر چيز كه در جستنى آنى آنى

Tâ der talabi gevher kâni kânî,tâ der hevesi lukmaî nâni nânî,în nükteî remz eğer bidânî dânî,her çiz ki der custeni âni ânî

He doğru, faydalı ve güzel sözün, kimden gelirse gelsin ve sahibi bilinsin bilinmesin bir berraklığı bir ahengi ve derinliği vardır.

Yukarıdaki sözler de bu kabilden güzel sözlerdir, sözlerin kâili ve sahibi şunu diyor: (Ey insan)!
Sen madendeki inciyi arıyorsan madensin, lokma derdine düşersen ekmeksin,bu gizli manayı biliyorsan âlimsin( yani meseleyi anladın  o zaman fazla uzatmadan
şunu diyelim:)Sen  neyi arıyor ve neyin peşinde  koşuyorsan,osun.

Ahiret yolcusu olan  insan,
" Nasıl yaşarsa öğle ölür, nasıl ö…
[12:13, 06.03.2022] +90 532 052 04 51: ÂLEMİN  GÖZBEBEĞİ

أى برادر تو همان انديشه أى
ما بقى تو استخوان وريشه أى
Ey birâder tü Heman endişeî,mâ beka tü üstühvan u rişeî.
   
(İyi dinle) kardeşim! Sen  ancak düşünceden ibaretsin,ondan başka geri kalan varlığın bakımından kemik,tüy ve deriden ibaretsin.

Alemin zübdesi ve hülâsası insandır, yüce Allah  bu insanı  Melek ile hayvan arasında bir şekilde yaratmıştır,zira insanda hem akıl var,hem de şehvet vardır, Meleklerde sadece akıl vardır şehvet yoktur, hayvanlarda da sadece şehvet vardır akıl yoktur,
bu insan aklını kullanır ve indirilen vahye ve gönderilen Peygambere uyar da aklı şehvetine gâlib gelirse, melek gibi olur,hatta melekten de üstün olabilir,yok eğer insan, yüce Allah'ın kendisine verdiği aklı kullanmayıp cahilce davranır ve nakli yani vahiy ve peygamberi görmez de şehveti aklına gâlib gelirse,hayvanların derekesine iner,hatta hayvanlardan daha da aşağıya inebilir.

İnsanın aklı ve nefsi çatışma içindedir,nefsâni yönü onu kötülüklere,
aklâni ruhani ve semâvi yönü de onu iyiliğe ve temizliğe çeker.
Ruh yükselere kanat açarken,beden toprağa ve aşağılara dört elle sarılır.

Bunu şu misal ile izah ederek bu kısa yazıyı bitirelim.Mecnun Leylâya gitmek ve Kavuşmak için deveye biniyor onun maksadı Leyla'ya kavuşmaktır, devenin maksadı ve gayesi ise yavrusuna kavuşmaktır. Eğer Mecnun boş bulunursa veya bir an gaflete  dalarsa devenin de yularını gevşetirse,
deve fırsat buldu mu yavrusuna dönmek için mecnun'un arzu ettiği yolun aksine ve zıddına bir yol takip eder ve geri dönmek ister, Mecnun gafletten uyanıp kendine gelinceye kadar hiçbir yol kat edemediğini, mesafe yürümediğini görecektir, Mecnûn ikinci kez deveyi Leyla'ya doğru sürmek ister fakat deve fırsat bulunca ve Mecnun gaflete dalınca tekrar kendi yavrusuna dönmeyi zorlayacaktır, iki kez, üç kez bu tekrar ederse Mecnun bilecektir ki benim bu deveye gücüm yetmiyor deveyi terk ediyor ve yaya olarak Leyla'ya gidiyor buradaki deve, cismi ve cismani yönü, haram arzu ve istekleri temsil ederken, Mecnun ruhu ve maneviliği temsil ediyor, işte  insan  bu hayatta böyle ciddi bir mücadelenin içidedir.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi, nefsini ıslah eden, tefekkür eden, aklını kullanan, haram olan her türlü şehvetlerle ve şübhelere gâlib gelen, yükseklere,âli  himmetlere, Firdevs cennetine gözünü diken ve ona layık ameller işleyerek hazırlık yapan kullarından eylesin Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

6 Mart 2022 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.