Bilindiği üzere geçtiğimiz yılın sonlarına doğru 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 26/10/2021 tarihli ve 31640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Kanun ile; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda değişiklikler yapılmıştır. Kanunda dikkat çeken önemli maddelerden biriside hiç şüpesiz basit usul de ticari kazanç elde eden mükelleflerin vergilendirilmesi ile ilgili olmuş ve basit usulde vergilendirilen mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiş ve bu mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyanname verme yükümlülükleri kaldırılmıştır.
Belirtilen Kanunun 1. maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa mükerrer 20 nci maddesinden sonra gelmek üzere “Bu Kanuna göre kazançları basit usulde tespit olunan mükelleflerin 46 ncı maddeye göre tespit edilen kazançları gelir vergisinden müstesnadır.”hükmü eklenmiştir. Yine aynı Kanunun 4. maddesi ile de “193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış, fıkrada yer alan “Bu usulde vergilendirilenler,” ibaresi “Kazançları bu usulde tespit edilenler,” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “Basit usulde vergilendirilen” ibaresi “Kazançları bu usulde tespit edilen” şeklinde, beşinci fıkrasında yer alan “göre vergilendirileceği,” ibaresi “tabi olacağı,” şeklinde, altıncı fıkrasında yer alan “edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmezler.” ibaresi “edilenlerin kazançları hiçbir suretle basit usulde tespit edilmez.” şeklinde değiştirilmiştir.
7338 sayılı Kanunla 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununa eklenen madde ve ifadeler değerlendirildiğinde Basit Usulde vergilendirilen mükelleflerimiz açısında adeta devrim niteliğinde bir uygulamaya geçilmiştir. Kanun koyucu bu yapmış olduğu düzenleme ile küçük esnafın yanında olduğunu bir kez daha göstermiş
Basit usule tabi ticari kazancın tespit edilmesi halen devam etmekte olup, değişiklik basit usulde vergilendirme de olmuş ve ticari kazancını bu şekilde elde edenler 1.1.2021 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere vergiden istisna edilerek 2021 takvim yılına ait 2022 Şubat beyan döneminden itibaren Gelir Vergisi beyanı vermeyecekleri hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle, bu yıl Şubat ayında verilmesi gereken 2021 yılı gelirlerine ilişkin beyanname verilmeyeceğinde içinde bulunduğumuz ayda verilmesi gereken beyanname bulunmamaktadır.
Dolayısıyla Basit usule tabi ticari kazancın tespit edilmesi halen devam etmektedir. Bu tespit şekilde iki kriter önemlidir Basit usule tabi olmanın genel şartları ile özel şartlardır. Bunlarda genel şartlarda kira tutarı önem arz etmektedir. Büyükşehir belediye sınırları için bu tutar 2021 yılı için yıllık 12.000TL geçmemesi (2022 yılı için 16.000TL) gerekir bu rakam aşılırsa basit usule tabi olma şartları kaybedildiği için takip eden yıl başında itibaren gerçek usulde vergilendirilmesinin yolu açılmış olur.
Diğer en önemli şartlardan biriside tabi işinde bilfiil çalışıyor olmak gerekir Özel şartlarda kısaca yıllık alım ve satım miktarların aşılmaması lazımdır. Bu tutarlar 2021 takvim yılı için alışları 150.000 TL, yıllık satış tutarlarının 240.000 TL , alım-sattım dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatın 76.000 TL, alım-satım ve diğer işleri birlikte yapanlar da ise yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 150.000 TL yi aşmaması gerekmektedir. Birde tekel ürünleri gibi kar marjı düşük olanları içinde belirlenen rakamlar vardır ki onlar bu rakamlardan daha da fazladır.
Basit Usule tabi esnafımıza tanınan bu istisna çok önemli bir yenilik ve küçük esnafımız lehine yapılan önemli bir ayrıcalıktır. Küçük esnafımızın bir nebze de olsa derdine derman olacağı aşikardır. Bu istisna ile beyanname verme külfetinden kurtulmuş bu konuda da rahatlamıştır. Elbette, basit usule tabi olmanın şartlarında ki rakamlar yıllar itibari ile değişecektir. Bu şartlarını ihlal edilmemesi halinde bu istisna da yaralanmaya devam edilecektir.
Bu kapsamdaki esnafımızda ben vergiden istisnayım mantığı ile olaylara yaklaşmamalı ve mutlaka alım ve satımlarında belge düzenlemeli ve almalıdır. Bu kamunun bir hakkı olduğu unutulmamalıdır. Devletimiz iyi niyetini açıkça ve net olarak göstermiştir şimdi sıra bizlerdedir yani basit usule tabi esnafımız belge alıp vererek iyi niyetini göstermelidir.
Bizlere de bu yakışır.