banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

23 Aralık 1913’te çıkarılan Federal Reserv yasası ile ülkenin yani ABD’nin merkez bankası olarak hizmet etmek üzere kurulmuştur. Kısa ası FED olarak da ifade edilmektedir. Merkezi Washington’dur.

                Federal Reserv, yetkisini 1913 yılında çıkarılan yasanın yürürlüğe girmesi ile Kongre’den almaktadır. Sistemin üç ana özelliği vardır;

  1. Merkezi bir yönetim kurulu- Federal Reserv Kurumu,
  2. Kamusal ve özel özelliklerin bir karışımı,
  3. Merkezi olmayan bir işletme yapısı ile 12 Federal Reserv Bankasından oluşur.

Bunlar; Bölgesel Merkez Bankaları olup,

1-Boston    2-New York    3-Philadelphia   4-Clevelacol  5-Richmund   6-Atlanta 7-Chicago    8-St. Lovis   9-Minneapolis   10-Kansas City   11-Dallas   12-San Francisco’dan oluşmaktadır.

                Kurul, ABD Başkanı tarafından atanır ve Senato tarafından Onay’lanır. Kurul hem rehberlik sağlar hem de 12 bankayı denetler. Kamu kurumlarının aksine, kongre ödenekleriyle finanse edilmez.

                Kurul yılda iki kez para politikası raporu sunar, FOMC toplantı tutanakları ile birlikte bağımsız denetlenmiş mali tablolarını da kamuya açıklar.

12 Reserv Bankasından her biri ayrı kurulmuştur. Kendi ABD Coğrafi Bölgelerinde faaliyet gösterirler ve kendi yönetim kurullarına sahiptirler.

ABD Merkez Bankası FED’in sermayesi bu ülkede faaliyet gösteren ve FRS’ne üye olan ticari bankalara ait olduğu bazı kaynaklarda yazmaktadır. Bazı kaynaklarda ise bu bankaların sayısının 3.000 olduğu ifade edilmektedir.

Bazı kaynaklarda ise, FED’in sahibinin 8 aile olduğu, 4’ünün ABD’de yaşadığı bunların; 1- Rockefeller ailesi,  2- Goldman Sachese ailesi, 3- Lehman Brodhers ailesi 4- Kohn-Loebs ailesi oldukları, ABD dışında yaşayan 4 aileni ise; 1- Rothschild ailesi 2- Warburg ailesi 3- Lazard ailesi 4- Moses Seifs ailesi oldukları belirtilmektedir.

Bunların ortaklıkları direkt kişisel hisse değil, sahip oldukları bankaların hisseleri olarak pay sahibi oldukları ifade edilmektedir.

Bazı kaynaklarda, Federal Reserv sisteminin sahibinin kimse olmadığı ifade edilmekte, buradan da en direkt bir şekilde Amerikan hazinesinin olduğu anlamını da çıkaranlar bulunmaktadır.

Bu konuda da net bir bilgi yoktur ve açıklanmamaktadır.

Peki ülke gündeminde o kadar ekonomik ve siyasi konu varken, biz ABD ‘nin Merkez Bankası FED’in çalışma mekanizması ve hissedarlarının kim olduğunu niye yazma ihtiyacı duyduk.

Saygıdeğer okurlarım, dünyanın süper gücü olan bana göre de 11 Eylül 2001 tarihinde ki ikiz kulelerin, uçakların saldırısı sonrası yıkılması olayından sonra, bizim Osmanlı devletinde ki duraklama-gerileme dönemi ile başlayan ve çöküş-parçalanmayla sonuçlanan koskoca bir imparatorluğun bitirilişi ve parçalanması gibi ABD’nin de duraklama dönemi, dolayısıyla süper güç olma özelliğini yavaş yavaş kaybeden, ama gücü hala elinde bulunduran ve borazanlık yapmaya devam eden bir ülkede bile merkez bankası hisseleri kime ait bilinmemekte, açıklanmamaktadır. Kendi ülke insanlarından da kimse bunu sorgulanmamaktadır.

Aynı durum Allah korusun bizde olsa, en başta kendi vatandaşlarımız, kimisi şeffaflık, kimisi özgürlük, kimisi bilgi edinme, kimisi cehalet, kimisi hainliğe varan jurnallemelerden olsa gerek ülke menfaatleri ve milli güvenlik sorunu olduğu düşünülmeden temcit pilavı gibi sabah ayrı akşam ayrı sorgulanır.

İnsanlarımızın ülke menfaatlerini ve güvenliğini ilgilendiren konularda daha duyarlı olmamız gerekir.

Hainler ve ajanlar hariç, ABD insanlarından daha az vatansever ve milliyetçi değiliz. Bu bizim insanımızda fazlasıyla var ve bu da millet olarak övüneceğimiz konuların başında gelmektedir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.