Algı, beş duyu organı tarafından kavranabilen gerçeklerin zihin tarafından idrak edilmesi ve yorumlanması demektir.
Örneğin masanın üstünde Cep Telefonu olduğunu algılamak için öncelikle o telefonun görülmesi gerekir.
Siyasette algı ve algı yönetimi daha farklıdır ve etkileyen birçok etken vardır.
Siyasette Algıyı etkileyen unsurların başında orta ve uzun vadede, İcraatlar, verilen vaatler, uygulanan politikaların siyasi parti ve dünya görüşü ile uyuşup-uyuşmadığı, yaşam tarzındaki eylem ve söylem arasındaki tutarlılık, Çalışılan kadroların olaylara yaklaşımındaki istikrar ve bütünsellikler öne çıkmaktadır.
Siyasilerin toplumla kurduğu ilişkiler ve onlara dokunmanın şekli.
Siyasetçilerin toplumdaki algısını belirleyen unsurların başında gelir.
Uzun vadede bu ilişkilerin sürdürülebilirliği. Samimiyeti ve söz ile eylemin. Anlatımla icraatın oranı algı yönetimini etkiler,
Pekâlâ, Algı nasıl oluşur!
Öncelikle, “ben” değil “biz” felsefesi kendisine ilke edinmeli, kompleksiz bir kişiler Kibir abidesi olmamalı, kendi düşüncesi kadar ve başka düşünceden insanlara saygılı olmalı mütevazi duruşu ile herkesi kucaklamalıdır, Gönlü geniş, vizyon ve misyon sahibi olmalıdır.
Bu özelliklere sahip kişi veya siyasetçiler toplum nazarında her zaman hak ettikleri sevgi ve saygıyı bulabilirler.
Ama bunun tersi olup; hep “ben” diyen, “biz” felsefesinden uzak, kompleksli kibir abidesi olan, kendisi gibi düşünmeyenlere karşı bey efendi gibi davranmayan, mütevazı olmayan, herkesi kucaklamayanlar az çok oluşmuş algıyı da zedelerler, sürdüremezler.
Kendisini her meselenin merkezine koyup etraftakilerin düşüncelerine saygı duymayan kişiler hizmet ile kendilerini ispatlamaya çalışsalar da yeterince başarılı olamazlar ve algıyı uzun vade de tersine döndürürler.
Siyasetin kalitesi, siyaset yapan insanların kalitesiyle doğru orantılıdır. Dolayısı ile bu durum insanlardaki siyaset algısını oluşturur.
Hiyerarşik yapıda en üste bulunanlar, liderlik karizması ve bu erk ile siyaset yapanlar bulunduğu bölgedeki konumu kendi gücü ile kazandığını zannederek davranmaları en büyük siyasi hata olur,
Siyasette en büyük parametre secim olmakla birlikte, çok daha farklı parametreler bulunmaktadır, bunlardan biriside anketlerdir.
Ulusal bazda bir siyasetçi belirli zaman aralıkları ile bunu yaparak toplumun verdiği desteği kontol altında tutmaya çalışabilir ama yerelde böyle değildir.
Yerelde ise çok sık olmasa merkez çeşitli anketlerle değerlendirmeye alır ve ona göre uyarılarda bulunur.
“Ama algı kötü ise, yapılan anketin sonuca yansıması kaçınılmaz olur,”
Kötü karnesi nedeni ile uyarılan siyasi ise. ağzı ile kuş tutsa, şunu yaptım, bunu yaptım, şunu yapıyorum, bunu yapıyorum dese de algı olumlu sonuç vermez. Çünkü anketteki ibre olumsuz çıkmıştır, etrafındaki kifayetsiz ve liyakatsiz kişilerin övgü ve şakşakların ne kadar yanlış yön verdiği ortaya çıkar.
Onun için ben değil biz olunmalı, Kibir abidesi olunmamalı, Muhalif düşüncede olanlara ve eleştirenlere düşman olmadan herkes kucaklamalı ki algı başarılı yönetilsin, Yoksa halkın şamarı başka algılara benzemez.
Sizce de öyle değil mi Yani sizin anlayacağınız ‘’o ki, 'kral çıplak'....’’’
Güneş çarığı. Çarık ayağı sıkıyor.