banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

engel olarak görüyorlar. Üniversite ümidi olmayanlar ise bütün dersleri gereksiz kabul ediyor.

Seçmeli Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler derslerinden TYT ve AYT’de soru çıkmıyor.

Öğrenciler için kendilerine üniversite kazandıracak dersler önemli, öteki dersler ayak bağı.

Beyin gelişimi için gerçekler böyle değil. Beyin bilgi ile beslenir. Her türlü bilgi beyin gelişimine hizmet eder, ne kadar çok ve çeşitli bilgi öğrenilirse beyindeki sinaptik ağlar o kadar çok çeşitlenir ve beyin gelişir; yani zekâ gelişimi artar.

Son sınıf öğrencileri, üniversite sınavlarında soru çıkmayan dersleri dinlemiyorlar, bu derslerin öğretmenlerine, “bizi bırakın ders çalışalım, test çözelim”diyerek ders anlattırmıyorlar. Geçenlerde ziyaret ettiğim bir okulda din dersi öğretmeni ders dinletemediğini söyledi.

Geçen hafta Erzurum’da iki hafta konferanslar verdim. Eğitimci dostlar, Erzurum merkezde lise sayısından fazla dersane ve kurs merkezi olduğunu söylediler. Kazalarında da durum farklı değil. Öteki şehirlerde de realite aynı. Okullarda egzersiz adı altında öğrencileri merkezi sınavlara ve üniversite sınavlarına hazırlayan kurslar olmasına rağmen, dersane ve kurs sayısı, lise sayısından fazla.

Üniversiteye hazırlanmak ve üniversiteye girebilmek liselilerden beklenen en önemli değer. Üniversite kazanamayan genci çevresi değersiz görüyor, öğrenci kendisini değersiz hissediyor. Dolayısıyla üniversite sınavlarında soru çıkmayacak dersler önemsiz kabul ediliyor.

Seçmeli dersleri öğrencinin gözünde önemli hâle getirmek için iki adım atılmalı:

1.Kur’an, Siyer, Temel Dini Bilgiler ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde TYT ve AYT’de tıpkı Türkçe ve Matematik gibi 40 soru sormalı. O zaman bu dersler öğrencinin gözünde ve tabi ki velisinin gözünde önemli hâle gelir.

2. Seçmeli Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler dersini seçmek istemeyen dilekçe vermeli, isteyen değil. Bu dersleri seçmeyenler alternatif olarak ahlak dersini seçmeliler.

3. LGS’de seçmeli derslerden Din Kültürü ve Ahlak Belgisi dersi ile birlikte 20 soru sorulmalı. Seçmeli derslerden en az 10 soru sorulmalı ki öğrenci bu dersleri önemseyerek seçsin ve LGS’deki başarısını artırmak için dini konuları öğrensin.

Almanya’da kaldığım yıllarda gördüm, Religion, yani din dersi karnede birinci ders. Bu dersi çocuğuna aldırmak istemeyen veli dilekçe verir. Religion dersini seçmeyen etik dersine gönderilir. Bu derste dinler, kültür, ahlak, insana kişilik ve kimlik kazandıran, toplumu bir arada tutan temel değerler öğretilir.

Gençlere kimlik, karakter, ahlak ve temel değerler kazandıracak Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler ile ahlak dersleri Türkçe ve matematik kadar hatta onlardan daha önemli. Öğrenci matematik ve Türkçe bilgisini sonradan da tamamlayabilir ama kimlik, kişilik ve ahlaki değerleri sonradan kazanmak hiç de kolay değil.

Seçmeli Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler dersini seçmeyen öğrenci ahlak dersine gitmeli. Bu derste toplumu ayakta tutan temel değerler ve kişiye kimlik kazandıran ahlaki değerler öğretilmeli. Bu dersten de TYT ve AYT’de 40 soru sorulmalı.

Böylece hem bu dersler hem de öğretmenleri gençlerin gözünde değerli ve önemli hâle gelir. En önemlisi de gençler daha kimlikli, kişilikli, erdemli ve digergam yetiştirilir. Gençler bu dersler sayesinde anne-baba sevgisi, büyüklere saygı, küçüklere sevgi, insanlara faydalı olma, doğa ve canlılara karşı sorumlu davranma gibi değerleri benimserler. Fertler birbirlerine karşı daha nazik, kibar, yardımsever davranabilirler.

Toplumu bir arada tutan, farklı düşünce ve inançta insanları bir arada yaşatan ortak değer yargılarıdır. Vatanseverlik, insana değer verme, milli ve manevi değerlere bağlılık, çevreyi temiz tutma, hayvanları sevme ve koruma, farklı düşüncelere saygı ve tolerans, yardımlaşma ve dayanışma duyguları ahlak bu derslerde yavrularımıza öğretilmeli ve milleti millet yapan ve bir arada tutan değer yargıları yavrularımıza benimsetilmeli.

LGS, TYT ve AYT’de seçmeli derslerden soru sorulması bu derslerin önemsenmesi ve seçilmesi kadar toplumda barış, huzur ve hoşgörünün sağlanmasına hizmet edecektir.

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.