banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Malumunuz olduğu üzere hüzün ve buruk bir şekilde şerefyab olduğumuz 11 ayın sultanı, hakkını verenleri de sultan eden Ramazan ayına yüce dinimiz İslam, büyük bir önem vermiştir. Rabbimiz (c.c.) Bakara Suresi 185. ayeti kerimesinde; “O sayılı günler, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır...”

            Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; “Her kim imanı sebebiyle ve sevap umarak, Ramazan'da oruç tutarsa; geçmiş günahları kendi lehine bağışlanır.”

İşte bu Ramazan ayı ile ilgili Buhari’de geçmekte olan bir hadisi şerifte Kameri ay veya hicri takvimde 12 ay vardır. Ramazan ayı da bunlardan biridir. Ramazan ayı bunların sultanı olunca geriye 11 ay kalıyor dolayısıyla 11 ayın sultanı unvanını almıştır.

            Bu sultan ayında sultan olabilmek için, gerçek manada kul olmamız hasebiyle oruç tutmaya gayret gösterilmeli, orucunda bizleri nefsani arzu ve isteklerden uzaklaştırıp istila eden ve ramazan ayında affedilen, temizlenen kullarından olmalıyız.

            İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre; Ramazan ra-ma-da kelimesinden alınmış olup, aşırı sıcak sebebiyle taş ve toprak için kavrulma, yanma ve güneşin şiddetli ısısının yanısıra, yaz aylarında, sıcakta, günlerin en uzun olduğu vakitlerde, Allah için oruç tutma sevabının ve kişiyi günahlarından arındırıp, olgunlaşmasına işarettir.

            Ramazan sözcük olarak “yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozlardan temizleyen yağmur” manasında “er-ramza” kelimesince, yağmur yeryüzünü nasıl temizleyip yıkıyorsa Ramazan ayı da müminlerin günahlarını öylece temizleyip yok edileceğinin idrak ve şuuruyla tutulan Ramazan ayı orucudur.

            İşte bu ay; oruç ayı, Kur’an’ın doğum ayıdır. Bu ay; takva ayıdır. Bu ay;  Allah’ı yüceltme ayıdır. Bu ay; verilen binlerce nimete karşı şükür ayıdır. Bu ay,  hadsizliğimizle işlenen binlerce günahlarımızın af ve mağfiret için tövbe ayıdır. Bu ay, itikâf ayıdır. Bu ay içinde 83 yıllık bir ömrü ihtiva eden bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde saklayan mübarek bir aydır. Bu ay öyle bir aydır ki; evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, cehennem ateşinden azat ayıdır azat. Bu ay; orucuyla, teravihiyle, sahuruyla, iftarıyla, gecesiyle, gündüzüyle, itikâfıyla, coşkulu geçen bir aydır. Zünnûni Mısrinin dediği gibi; “Recep ekme ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan ise derleyip toplama ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa onun ceza ve mükâfatını çekecektir. “Nasıl yaşarsanız öyle ölür ve nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz.” Öyle ise, imanla yaşayın ki imanla ölesiniz. İmanla ölün ki imanla dirilesiniz. Mahşerde de imanlılara verilecek olan mükâfatlara layık olunmasını tavsiye eden Yürüyen Kur’an Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’e ümmet olma ayıdır.

            Hasan-ı Basri Hz.leri; Dünya hayatı üç gündür. Dün, yarın ve bugün. Dün elinden içindekilerle birlikte geçti. Yarına ise, belki de erişemezsin. Sen, elindeki sermayen olan bugünü iyi değerlendirmeye bak dediği gibi gelin bu Ramazan ayını Cennet ve cemalullah tohumlarını gönül toprağımıza ekip ramazan ayını memnun edelim inşallah.

            Öyleyse; eğer ben Allah’ı seviyorum diyorsan, o zaman borçlu olduğun kulluk vazifeni yap. Eğer ben Peygamberi seviyorum diyorsan, o zaman “Ahlaki güzellikleri tamamlamak üzere gönderilen” en emin beldenin en emini olan efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in sünnetini ve ahlakını yaşa. Kur’an benim kitabımdır diyorsan, o zaman sarıl bakalım o Kur’an’ın emirlerine. Kaçın yasaklarından ateşten kaçar gibi. Bari bu Ramazan ayında Allah’ın nimetlerini yediğin halde şükrünü eda et. Cennet haktır diyerek Allah’a lâyık bir şekilde hazırlığını yaparken, Allah muhafaza Cehenneme götürecek kötülüklerden de var gücünle uzaklaş. Uzaklaş ki müslümanlığın tescillensin bu rahmet ve mağfiret mevsimi ayında.

            İlahi ya Rab;  “Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır ki; kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede diye çağırılacaklar? Oruçlular o kapıdan girdikten sonra o kapı kapanır ve bir daha o kapıdan kimse giremez.” Allah’ım o kapıdan giren kullarından eyle Allah’ım.

            İlahi Ya Rab;  Peygamberimiz (s.a.v.) “Ramazan ayı girdiğinde, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” İlahi ya rab, bizlere cennet kaplarını aç. Bu Ramazan ayı hürmetine bizleri cehennemin ateşinden muhafaza eyle Allah’ım.

 

            İlahi ya rab; şöyle buyuruyorsun... “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir ve mükâfatını ben vereceğim.” Allah’ım oruç seninse biz de senin kullarınız bizleri affeyle, affettiğin kulların zümresine ilhak eyle Allah’ım.

            İlahi ya rab; birinin oruç tuttuğu zaman kötü söz söylememesini, biri kendisine çatar ise ona ‘ben oruçluyum” diyebilmeyi nasip eyle Allah’ım.

 

 

 

 

                                                                                                                                            Yusuf ÇAKICI

                                                                                                                                     Yalıhüyük / KONYA

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.