banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176


كلما ادبني الدهر اراني نقص عقلي
و كلما ازددت علما زادنى علما بجهلي

   Zaman(hayat) beni terbiye ettikçe,(yaşım ilerledikçe) ve(olup biten olaylar) bana tecrübe kazandırdıkça aklımın azlığını, hayatın tecrübeye doymadığını  bana öğretti.
   (Okuyarak, okutarak, duyarak) kendi bilgimi ,ilmimi arttırdıkça, bu ilim bana cahilliğimin ne kadar da fazla olduğunu  öğretti.
   Bu sözler, sıradan bir alimin sözleri değildir, mutlak muctehid olan bir imam'ın,İmam-ı Şâfii' nin
sözlerdir.
   Hakkında ciltlerle kitaplar yazılan akl'a dair birkaç cümle ile değinmekte  fayda vardır.
   İlmin sebeplerinden biri akıldır ve Yüce Allah'ın insanlara lütfettiği en büyük nimetlerin başında gelir, yaratılıştan itibaren Yüce Allahın(istisnalar hariç) butuny insanlara verdiği natbû' akıl ile sonradan tecrübelerle kazanılan ve
insanı olgunlaştıran
mesmû' akıl diye ikiye ayrılır.
   İmamı şafii'nin (Allah ondan razı olsun) bahsettiği akıl tecrübelerle olgunlaşan 
ikinci  akıldır.Yaratılıştan Yüce Allah'ın lütfettiği matbû'  akıl olmazsa bu ikinci aklın yapabileceği hiçbir şey yoktur, gözleri görmeyen birisinin varolan güneşten fayda görmediği gibi.
   İnsanı doğru yolda tutup sağa sola kaymasını engelleyen  ve onu zabt u rabt altına alan mânâsına gelen akıl,meâd  ve meâş aklı diye de ikiye ayrılır.
   Meâş aklıı dünyaya çalışır, Meâd aklı ise ahirete çalışır, onun için gayrimüslimler İman etmedikten sonra meâd akılları olmadığı için akıl yoksunu olduklarından hepsine birden rahatlıkla akılsız denebilir.Dünya'ya hile'ye,hurda'ya zülmetmeye, sömürmeye fakir ülkelere demokrasi ismi altında gözyaşı ve kan götürmeye yetecek meâş akılları vardır.
   Bir akıl,ahireti dünyaya, tâat ve ibadeti masiyete ve günaha,  ilmi  ve bilgiyi de cehalete tercih ederse aklıdır.
   Yaratılmışların en üstünü ve en akıllısı ulan Rasulullah Efendimiz akıllı kişi'yi şöyle tarif ediyor :
الكيس من دان نفسه وعمل لما بعد الموت
Akıllı kişi nefsini idâne edip mağlup eden, ve ölümden sonrası için hazırlık yapandır. Tirmizi Hadis no : 2459.
   İmamı şafi hazretlerinin şiirinde yer verdiği ilim ile ilgili birkaç cümleyi gelecek bir yazıya havale ederek şu duayı yüce Allah'a arz ediyoruz.
   Ey bizleri sayılmayacak kadar çok ve çeşitli nimetlerle kuşatan Yüce Allah,bizleri Rasulullah efendimizin tarif buyurduğu akıllılardan eyle.Âmin.

Ahmet ÖZKAN

17 Şubat 2021 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.