banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176


الهي لست للفردوس اهلا
ولا اقوى على نار الجحيم
فهم لي توبة واغفر ذنوبي
فانك غافر الذنب العظيم

   Ey yüce Allahım ,O'na salat ü selam olsun Rasulullah efendimiz "Allah'tan isteyince Firdevs cennetini isteyin" buyuruyor Tirmizi Hadis no : 2531
ama ben Firdevs cennetine  girmeye layık bir insan olmadığımı çok iyi biliyorum, bununla beraber Cahîm(Cehennemin derine doğru altıncı tabakası ve derekesi) olan cehennem ateşinde yanmaya da gücüm yetmez.
   Bana bir tövbe nasip eyle ve günahlarımı bağışla, zira sen en büyük günahları bile bağışlayansın.
   Tövbe kişinin yaptığı günahtan nedamet ve pişmanlık duymasıdır, yani tövbe eden şunu demek istiyor ;  Bu günahı işlemekle benim herhangi bir özrüm olamaz, ben yanlış yaptım, pişmanım ve vazgeçiyorum.
   Tövbe,Kişinin kötü sıfatlardan güzel sıfatlara intikal etmesidir, manen Allah'tan uzak olanın yüce Allah'a yine mânen yakın olmasıdır, tövbe günahlardan ayrılıp taat ve ibadete yönelmektir, gafletten uyanıklığa ve huzura gelmektir, tövbe cehaleti terkedip akıllı olmaya karar vermektir.
"Ey müminler! Hepiniz Allaha tövbe edin,umulur ki kurtuluşa erersiniz" Nur suresi 31 Ayet'i kerimesine göre, küçük büyük,  gizli  açık bütün günahlardan tövbe etmek gereklidir.
   Kısaca tövbenin şartları ; Kişi işlediği günahtan vazgeçecek, pişmanlık duyacak,  günaha bir daha dönmemeye karar verecek  ve üzerinde kul hakları varsa bir an önce onları verecek ve helallaşacaktır.
   Kıyamet alametleri zahir olmadan, Güneş batıdan doğmadan, Can boğaza gelmeden kişi'nin tövbesi kabul edilir ve kişi de tövbe etmesi gerekiyor, bunların da zamanı  bize meçhul  olduğuna göre  tövbeyi geciktirmeyip bir anca tövbe etmesi  ve sık sık tövbeyi yenilemesi kendi menfaatınadır. 
   Rasulullah Efendimiz masum olduğu halde  günde yüz defa tövbe ettiğini kendisi beyan buyuruyor Müslim Hadis no : 2702.
   Yüce Allah'ın azabından korktuğu için tövbe edene tâib, yüce Allah'tan utandığı için tövbe edene münîb,Yüce Allahı ta"zim ederek, yücelterek heybetini hesaba katarak tövbe edene de evvâb denir.
   Bir yılın sonunda ve diğer bir yeni yılın başında
ahiret yolcusu bir kul'dan beklenen şey, tövbe'dir.
   Bir yılı samimi bir tövbe ile kapatıp diğer bir yeni yıla yine samimi bir  tövbe ile  başlamak güzel ve isabetli bir amel ve doğru verilmiş bir karardır.
   Yüce Allah bizleri güzel 
işler yapmaya, doğru kararlar vermeye, düzgün davranmaya, Kur'an ve sünneti elimizden geldiği kadar yaşamaya kabul buyuracağı nasûh tövbesini sık sık yapmaya ,tâib,tevvâb,
münîb ve evvâb olan kulları arasına girmeye muvaffak eylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

3 Ocak 2021 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.