Okullar açıldı. Dersler başladı. Eğitimciler, anne ve babalar, çocuklarımız yeni şeyler öğrensin, zihinlerini beslesinler, kendilerini geliştirsinler, güzel ahlak sahibi olsunlar ve hayata daha donanımlı hazırlansınlar diye emek vereceğiz. Sene sonunda az çok hayal kırıklıkları yaşanacak, pişmanlıklar duyulacak. Bütün öğrencilerimizin sevinç ve mutluluk duyması, kimsenin sene sonunda üzüntü ve pişmanlık duymaması için iyi bir başlangıç yapmak gerekir.
Önce çocuklarımızı eğitimin gerekli olduğuna inandırmalıyız. Toplumdaki başarılı insanların çoğu iyi eğitim almış insanlardır. Öğretmen, müdür, avukat, doktor, iş adamı, yazar, kaymakam, belediye başkanı, bakan, başbakan; genellikle iyi eğitim almış ve kendini iyi yetiştirmiş insanlar arasından çıkar. Beğenmediği işi yaparak para kazananlar veya işsizler, çoğu zaman eğitim almamış kimselerdir. O halde eğitim, bizim yükselmemizi temin eder, karakter kazanmamızı sağlar, zihnimizi geliştirir.
Netice olarak eğitim şarttır. Bunun en iyi verildiği yer okuldur ve en iyi çağda çocukların okul çağıdır.
Çocuklarımızı, eğitimin kendilerini hayatta daha donanımlı hale getireceğine inandırmak ve onları motive etmek gerekir. Eğitim, mantıkla yapılır, ama verdiğimiz kararların çoğu duygusaldır. Mesela sene başında matematik dersinin kolay olduğunu, iyi bir zihin sporu olduğunu, beynini geliştirmek isteyen herkesin matematik öğrenmesi gerektiğini ve bu derste başarılı olma yollarını anlatan öğretmen, öğrencilerine dersi sevdirmiş olur ve matematiğin gerekli olduğuna öğrencilerini inandırır. İnandırmalıdır da? Matematiğin gerekliliğine inanmayan öğrenci onu zor olarak görür ve öğrenme isteği duymaz. Bu durumda başarısızlık kapıdadır.
Motivasyonsuz başarı olmaz. Öğrenci neyi, neden ve niçin öğrendiğini bilmelidir.
Sonra öğrencilere doğru bir yol haritası belirlemelidir. 32 yılın verdiği tecrübeyle öğrencilerime doğru bir yol haritası belirlemeye çalışırım, derste ve hayatta başarılı olmak için atılması gereken adımları anlatır ve not ettiririm. Sonra derse geçerim.
Bu yıl öğrencilerime derste başarılı olabilmeleri için uymaları gereken kuralları anlattım, bunları sınıfta tartıştık ve sonucu deftere yazdık. Bu yılın notları şöyle:
1. Hayatta ne olmak istediğine karar ver, hedef seç. Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez.
2. Kendine güven. Hiç kimseden bir eksiğin yok. Herkesin sahip olduğu beyin, yürek, iki el ve iki ayağa sen de sahipsin. Sen de yapabilirsin.
3. Azimli ve kararlı ol. Maymun iştahlı olma. Başarı azim ve sabır ister.
4. Üşenme, erteleme, vazgeçme. Vazgeçen başarısızlığı seçer.
5. Mazeretlerini yok et. Hiçbir mazeret, yapılmayan işin yerini tutmaz. Kimse bize denizde hangi dalgalarla boğuştuğumuzu sormaz, herkes gemiyi sahile getirip getirmediğimize bakar.
6. Çalışmayı en büyük erdem bil. Çalışmak, başkalarına el açmaktan, dostlara muhtaç, düşmana maskara olmaktan bizi kurtarır.
7. Planlı çalış. Günlük en az üç saatlik bir çalışma planı yap ve bu planı mutlaka uygula. Bazı günler plan aksar, buna önem verme. Uygulanmayan planı değiştir. Uygulanabilir bir plan yap. Plana uyma konusunda büyüklerinden yardım al, seni motive edecek bir iyilik meleği bul.
8. Başarılı insanları modelle. Ne olmak istiyorsan o mesleğin sahipleri ile konuş, nasıl başardıklarını sor ve öğren. Onların takip ettiği yol haritasını sen de takip et.
9. Zorlukları dost kabul et. Zorluklar yeteneklerimizin gelişmesine yardım eder. Hiç kimse kolay iş yaparak kahraman olmaz. Zor işleri başarmak, bizi geliştirir ve kendimize güven duymamızı sağlar.
10. İyimser düşün. Başarabileceğine karar ver. Başaranlar da insan sen de insansın.
11. Okumayı zevk edin. Okumak zihni beslemektir, kitaplar beyin vitaminidir. Okumak, aynı zamanda iyi bir eğlencedir, hoş vakit geçirmemizi sağlar. Okumak, Rabbimizin emridir ve ibadettir. Seni yükseltecek kitapları oku.
12. İnsanlarla iyi diyaloglar kur, dostlarını artır. Nezaket kurallarına önem ver.
13. Yardımlaşma duygunu geliştir. Kendi başına başaramadığın dersleri arkadaşlarınla çalış. Onlardan yardım al, gerektiğinde yardım et. Yardım etmek, insana mutluluk verir.
14. Baltayı bile. Kendini yenile ve geliştir. Her gün yeni şeyler öğren. İki günü eşit olan zarardadır.
15. İnancını yitirme. Kutsal değerlere önem ver. Zor durumlara düşmeden Allah?a olan inancını güçlendir. Zorda kaldığında ona dua et ve ondan yardım iste. İyi günlerde ona dua et ve verdiği nimetlere teşekkür et. İnanmak mutluluk ve güç kaynağıdır.
Öğrencilerimize ve çocuklarımıza doğru bir yol haritası belirlemek, onların başarısını artırır, bizim işimizi kolaylaştırır. (Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler Başarıya Götüren Yol, Başarı İnanç İşidir, Öğretmeni Başarıya Götüren Yol kitaplarıma bakabilirler.)
Yeni eğitim ve öğretim yılının bütün meslektaşlarıma ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.
Not: 13 Eylül Cumartesi günü saat 15?ten itibaren Eyüp Sultan?daki kitap fuarında olacağım, Nesil standında okuyucularımla sohbet edip kitaplarımı imzalayacağım. Dostlar