banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Okulda ve hayatta başarılı olmak için bir hedef belirlemek ve planlı çalışmak şart. Gerçekleştirmek istediğiniz bir hedefiniz yoksa çok veya az çalışmanızın bir önemi yoktur. Hedef belirledikten sonra elbette plan yapılır. Planın uygulamasında her zaman problem çıkar. Geçenlerde bir dostum, çocuğunun başarısı üzerine konuşurken şöyle dedi:

?Hocam, hedef belirledik ve plan yaptık, ama plan uygulanmıyor.?

Konu üzerine epey düşündüm. Bir insanı istediği hedefe gitmekten ne alıkoyar?

Sonra dostuma şöyle dedim:

?Hedefe gitme isteği yeterince güçlü değil, demek ki??

Bir insan niçin okumak, ilim öğrenmek ve yükselmek ister? Bu sorunun cevabını verirsek, buradan hareketle ?hedefe ulaşma isteğini? güçlendirebiliriz. Genel olarak insanlar aşağıdaki değerlere sahip olmak isterler:

1. İnsan onurlu bir hayat sürmek ister. Dostlarının yanında başı dik olmak ister. Hele düşmana karşı rezil olmayı hiç istemez.

2. Bilgili, kültürlü olmak ve diploma sahibi olmak ister.

3. Güzel ahlâklı, değerli bir eşe sahip olmak ister.

4. İtibarlı, saygı duyulan biri olmak ister. Sıradan biri olmaya hiç kimse katlanamaz.

5. Para kazanmak, zengin olmak ve rahat yaşamak ister.

6. Güzel giyinmek, güzel yemekler yemek ister.

7. Güzel bir ev ve çevrede yaşamak ister.

8. İtibarlı bir dost çevresine sahip olmak ister.

9. Başarılı olmak, ödül almak ve eser bırakmak ister.

10. Ailesine, sevdiklerine ve diğer insanlara faydalı olmayı ve sevap kazanmayı arzu eder.

11. Bazı insan bunların hepsini birden ister. Bazı insanlar kendilerini aşar, daha büyük ideallere gönül verirler. Memleketlerine ve hatta bütün insanlığa hizmet etmeyi ideal kabul ederler.

12. Dinimize hizmet ederek Allah rızası kazanmayı hedefleyen yüksek gönüllü insanlar da vardır. Rabbimiz Kur?an-ı Kerim?de ?İnanıyorsanız üstünsünüz.? buyurur. Müslüman olarak dinimizi güzel temsil etmek, onu yaşamak ve insanlara güzel bir dil ve üslupla anlatmak isteriz. Bunu yapabilmek için de İslam?ı temsil etme liyakatine sahip olmak gerektirir. Liyakat kazanmak için okumalı, bilgi sahibi olmalı, güçlü Müslümanlar olmalıyız. Dil bilen, İslamiyeti anlayan ve yaşayan, kültürlü, birikimli, güzel ahlaklı, işini iyi bilen ve iyi yapan insanlar, ancak liyakatli insanlar olabilir. Allah rızasını kazanmak, bir Müslümanın en büyük idealidir.

Kısacası dünya ve ahreti mamur, nitelikli bir insan olabilmek için çalışmak, terlemek, yorulmak gerekiyor. Mehmet Akif Ersoy ne güzel söyler:

?Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası;

Dostunun yüz karası, düşmanın maskarası.?

Hedeflerine ulaşmak için çalışmak insanı mutlu eder. Güzel bir gaye için çalışırken, heyecan duyarız ve kendimizi mutlu hissederiz; terlemek, gülümsemeye dönüşür.

İnsanları çalışmak yormaz, angarya işler yorar.

Eyüp Sultan?daki fuarda kitap imzalarken genç bir okuyucu, kitaplarıma baktı ve sordu:

?Bu kadar kitabı nasıl yazdınız? Zor değil mi??

?Hüner, zor işleri yapmaktır. Kolay işleri herkes yapar. Hiç kimse kolay iş yaparak kahraman olamaz. Bana zor olan şeyleri yapmak zevk veriyor. Eser ortaya koymak insana mutluluk verir.? dedim.

Genç okuyucum, bana hak verdi ve dört kitap birden alarak standdan ayrıldı.

Sevdiği işi yapmak, insanı sevindirir, hatta mutluluğunu artırır.

Sahip olduğu yetenekleri kullanmak, onları geliştirmek insana huzur ve sevinç verir.

Bir gün karar alın ve sabahtan akşama kadar gözlerinizi bantlayın, öyle gezin.

Ne kadar huzursuz olursunuz değil mi?

Göz, bize görmek için verilmiş bir organdır. Yerinde kullandığımız zaman gözümüz de memnun olur, biz de memnun oluruz.

İnsan beyni de öğrenmek için verilmiş bir organdır. Okumak, öğrenmek, düşünmek, araştırmak, yenilikler keşfetmek, eser vermek, insanlara faydalı işler yapmak bütünüyle beyin faaliyetleridir ve beynimizi verimli kullanma eylemleridir. Rabbimiz, beynimizin okuma, öğrenme, düşünme, keşfetme yeteneğine sınır koymamıştır. Onu ne kadar çok ve verimli kullanırsak beynimiz o kadar gelişir, daha zeki ve daha akıllı biri oluruz. İnsanlara faydalı olduğunuz ve güzel eserler verdiğiniz sürece de mutluluğunuz artar.

Dünya ve ahretimizin imarı ve mutluluğumuz için terlemeliyiz. Yan gelip yatmak, hiçbir işe yaramamak, hiçbir şey üretmemek insanın kıymetini sıfırlar, yeteneklerini çürütür ve onu mutsuz eder.

Öyleyse yaptığımız planları mutlaka uygulamalı ve nefsimizin çıkardığı engelleri aşarak işe koyulmalıyız. Derslerde ve işimizde başarılı olmak bizi mutlu eder.

            Not: 20 Eylül Cumartesi günü Sultanahmet Kitap Fuarında, Nesil yayınları standında saat 14-23 arası dostlarla sohbet edip kitaplarımı imzalayacağım. Kitapseverleri bekliyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.