banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

YÖK, bir kere daha toplandı, bu yıl da meslek liselerinden mezun olacak gençlerin hayallerini çalmaya karar verdi.

Niçin?

1997?de olduğu gibi Çevik Bir?den veya muvazzaf bir generalden emir mi aldılar?

Bilmiyorum. Bilen varsa söylesin.

Eğitimciler Birliği Sendikacı başkanlar kurulu toplandı ve bir basın bildirisi yayınlayarak meslek lisesi mezunlarına uygulanan katsayı adaletsizliğini, fırsat eşitsizliğini, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını eleştirdi.

Eğitim-Bir Sen, meslek lisesi mezunlarına uygulanan haksızlığı dile getiren tek eğitim sendikası değil. Türk-Eğitim Sen de aynı şeyleri söylüyor. Eğitimciler, bütünüyle katsayı hesaplarının hak çalma sistemi olduğunu söylüyorlar.

Meslek liselerinde okuyan çalışkan öğrencilerin üniversite hayallerini çalma yasağı, eğitimcilerin bululuşu değildi.

Pedagojik değildi.

Ekonomiyi canlandırmıyor. İşletmeler ve iş hayatı yetişmiş teknik eleman sıkıntısı çekiyor. Klasik liseyi bitirip de bir meslek sahibi olmayan gençleri İsmek, Asmek gibi belediyelerin açtığı kurslar, meslek sahibi yapmak için uğraşıyor.

Sanayi odaları, ticaret odaları, kobiler, çalışacak kalifiye eleman bulmak için okul açmayı, kurs açmayı planlıyorlar. Ekonomik ve ticari hayat kalifiye eleman bulmakta güçlük çekiyor.

Meslek liselerin yetenekli öğrenci arayana bölümleri can çekişiyor.

Hem dini bilgiler öğrenip hem lise okumak isteyen imam hatip lisesi öğrencileri üniversite hayali kurmakta güçlük çekiyor.

Niçin?

YÖK geçen hafta toplandı. ÖSS?yi iki basamaklı hâle getirme kararı verdi. 1999?a kadar yapılan sisteme geri döndü. Birinci basamakta genel kültür soruları sorulacak, başarılı olanlar, daha doğrusu elenmeyenler ikinci basamağa girebilecekler. İkinci basamakta sözel, sayısal, fen bilimleri, sosyal bilimler, edebiyat, dil gibi alan sınavları ayrı ayrı yapılacak.

Güzel. Hiçbir itirazım yok.

Burada söylenecek tek söz şu:

1. İki basamaklı bir sınav fırsatı, neden bu sene meslek liselerinden mezun olacak yüz binlerce gencimizden esirgeniyor?

ÖSS iki basamaklı sistemi yıllarca uyguladı. Biliyor. Sınav sistemini iki basamaklı hâle getirmek zor bir iş değil.

YÖK?e soracağım çok daha önemli başka soru şu:

2. Neden katsayı adaletsizliği sürüyor?

Sınavlara daha 5.5 ay var. Sınav olduktan sonra yapılacak haksız bir hesaplama sistemini YÖK bu sene neden koruyor? Meslek lisesi mezunu öğrencilere gelecek sene vaat ettiği eşit hesaplama sistemini, bu sene neden uygulamıyor?

Meslek liseliler açısından can alıcı üçüncü soru şu:

3. Neden birçok meslek lisesi mezunu, öğretmen olma dışında bir yüksek okula giremiyor?

Mesela iletişim meslek lisesi mezunu, neden kazandığı takdirde iletişim fakültesi okuyamıyor?

Endüstri meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunu öğrenci neden, kazandığı takdirde bilgisayar mühendisliği okuyamıyor?

Motor bölümü mezunu, neden makine mühendisi olamıyor?

YÖK, meslek lisesi mezunlarının hepsine bölümüne öğretmen dışında neden bir üniversite veya dört yıllık bir yüksek okul belirleyemiyor?

Bu da mı çok zaman alıyor?

YÖK, bir komisyon kurup meslek liselerinin bölümlerine uygun bir alan belirleyemiyor mu?

Eğer bu kadar basit bir şeyi yapacak elemanları yoksa eğitim sendikaları, özellikle Eğitim-Bir Sen bunu seve seve yapar. Hem de bir haftada alan listesini hazırlar, YÖK?ün masasına koyar.

YÖK başkanı veya yönetim kurulu, kimseden yardım alamıyorsa bendeniz meslek lisesi mezunlarına alanlarında üniversite veya dört yıllık bir yüksek okul okuma fırsatı verecek alan listesini hazırlayabilirim.

Özetle:

YÖK, kat sayı adaletsizliğine son vermeli.

Meslek lisesi mezunlarına mutlak bir alan belirlemeli.

ÖSS sınavını bu yıl da iki basamaklı hâle getirmeli.

Bu sene meslek lisesinde mezun olacakların hayallerini çalmaya kimsenin hakkı yok.

YÖK bunu yapmıyorsa, meslek lisesi öğrencileri ve velileri; meydanları doldurmalı, vatandaştan oy isteyen başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanı adaylarından bu değişiklikleri yapmalarını istemeliler.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.