Hazırsanız sınavlar fırsattır. Başarılı olmanıza yardım eder.
Kendi hayatıma bakıyorum, en büyük sıçramaları önemli sınavlar sayesinde yapmışım. İlkokuldan sonra parasız yatılı sınavını kazanarak okuma imkânı elde ettim. Okullardaki sınavlarda başarılı oldum, liseyi bitirdim. Üniveriste sınavını kazanarak edebiyat öğretmeni oldum. Milli Eğitim Bakanlığının açtığı yurt dışı sınavını kazanarak Almanya?ya gittim, dil öğrendim, Avrupa?yı gezdim, bilgi ve görgümü artırdım.
Yarın SBS, pazar günü ÖSS?ye girecek öğrencilere, sınavı kendilerini bekleyen en önemli fırsat olarak görmelerini tavsiye ederim. Senelerdir beklediğiniz en önemli fırsatın ayağınıza geldiğini düşünün. Bu imkânı en iyi şekilde değerlendirmeye bakın.
Bu yıl üniversite sınavlarına girenler şanslı. Müracaat eden öğrenci sayısı az. Üstelik üniversitelerin kontenjanları %15 civarında artırıldı.
Ünlü yazar Mark Twain, başarının sırrı, işini tatildeymişçesine yapmaktır, der.
Sınav sırasında kendinizi tatildeymiş gibi kabul edin, en çok sevdiğiniz etkinliği yaptığınızı düşünün.
Aşırı heyecana kapılmayan. Yönetilebilen heyecan iyidir. Hiç heyecan duymayan kişi, sınava hızarlanma, sınavda daha iyi bir başarı elde etme heyecanı da taşımaz. Onun için yönetilebilen heyecan iyidir.
Araba sürerken kontrol edilebilen hız iyidir, bizi hedefimize daha çabuk götürür. Araba kontrolden çıkarsa kaza meydana gelir.
Biz mümin insanlarız; çalışır çabalarız, neticeyi kader tayin eder. Allah?ın kaderine razı olan huzur bulur ve strese kapılmaz.
Aşırı stres öğrenilen bilgilerin tamamı sınavda kullanılamasını önler, okuduğunu anlamayı engeller, düşüncelerini toplama güçlüğüne yol açar, konsantrasyonu bozar, dikkatin dağılmasın sebep olur, zihinsel becerileri zayıflatır, bilgilerin hatırlanmasını güçleştirir; enerjimizin tükenmesine ve enerji israfına yol açar; fiziksel rahatsızlıklara bile yol açar.
Öğrencilere bol bol dua edin ve sınavdan önce bildiğiniz bütün duaları okuyun, elinizden geleni yapın, sonunda kadere razı olun, derim.
Sınav öncesi ve sınav günü yapılması gerekenleri ciddiye alın.
Sınav yerini mutlaka önceden görün.
Sınavda lazım olacak kalem, silgi, kimlik, sınava giriş belgisi vs. önceden hazırlayın.
Zihninizi kuruntulara teslim etmemek için sınav saatine kadar kendinizi meşgul edin. Önemli bilgileri tekrarlayın, eksik bıraktığınız konulara göz atın, kitap okuyun.
Sevdiklerinizle sohbet edin, endişelerinizi onlarla paylaşın. Paylaşılan dert azalır, paşlaşılan sevinç çoğalır.
Kimi öğrenciler sorular zor mu diye merak ederler. Sınavlarda zor sorular olabilir.
Soru zorsa herkese zordur, bunun bir önemi yoktur. Önemli olan bizim elimizden geleni yapmamızdır.
Sınav günü duş alın, hafif bir kahvaltı yapın, kahvaltıda tatlı bir şeyler yemeyi unutmayın. Beyin oksijen ve glikoz (şeker) yakar.
Sınava girdiğinizde en başarılı olduğunuz deneme sınavını hatırlayın, o sınavda nasıl hareket etmişseniz, bu sınavda aynen tekrarlayın. Böylece kendi başarınızı kopyalamış olursunuz.
Sınavda zamamanı verimli kullanmak çok önemlidir. Her soru için yaklaşık bir dakikalık bir zaman veriliyor. Bir soruya fazla zaman ayırmak, öteki soruların bize sunduğu fırsatı kaçırmamıza yol açar. Bu sebeple çözemediğimiz sorular üzerinde fazla durup zaman kaybetmemek gerekir. O soruya bir işaret koyup ötekine geçmeli, zaman kalırsa tekrar dönmeli.
Soru çözmeye, en başarılı olduğunuz dersin sorularından başlayın.
Kolay sorulardan başlayın. Beyin kolaydan zora, basitten karmaşığa gitmeyi sever.
Sınav sırasında saati önünüze koymayı ve zamanı kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Sınavı fırsat olarak görenlere başarılar diliyorum.