Erdemlerin adını bilmek yetmez. Onlara sahip olabilmek gerekir. Bu hafta, İstiklal Marşı'mızın kabulu haftası. 12 Mart 1921'de İstiklal Marşımız TBMM'de dört defa okunarak ve ayakta alkışlanarak kabul edildi. Mehmet Akif'in en güzide hizmetlerinden biri şüphesiz İstiklal Marşı'mızı hiçbir karşılık almadan yazmış olması, hatta marşı yazana verilecek olan 500 lirayı, kendisi ihtiyaç içinde olmasına rağmen, kimsesiz kadın ve çocukların kaldığı bir yuvaya bağışlamasıdır.
Akif'in bunun dışında da insanımıza kazandırılması gereken fevkala meziyetleri vardır.
Bunların başında hiç şüphesiz o mükemmel ahlakı gelir. Mehmet Akif bir ahlak abidesidir. Bergson'un da ifade ettiği gibi, ahlakın kaynağı dindir. Mehmet Akif, hiç şüphesiz o güzel ahlakı, dini inançları sayesinde kazanmıştır.
Bir beytinde bu gerçeği şöyle ifade eder:
"Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır;
Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır.
Çekilmiş farz edilsin yüreklerden havf-ı Yezdan'ın;
Ne irfanın tesiri kalır, billahi, ne vicdanın."
Akif, iman ve aksiyon şairidir. O, Müslümanlara Allah'ın yardım edeceğine ve Müslümanların üstün olması gerektiğine inanıyordu. İstiklal Marşı'mızda bu inanç kuvvetle dile getirilmiştir. Yurdumuzun işgal edildiği bir dönemde şairin "Korkma!" diyerek marş yazmaya başlamasının sebebi budur.
İnanan insanlar üstün olmak için çalışır ve Allah onlara yardım eder. İstiklal Marşı'nda bu inanç şöyle dile getirilir:
"Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül, ne bu şiddet bu celal!
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal,
Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal."
Cenab-ı Hak, Kur'an-ı Kerim'de, inanıyorsanız üstünsünüz, buyurur. Müslümanlar, imanları gereği üstün olmak için çalışmalıdırlar. İslam'ı beş şartından ikisi olan hac ve zekat, zengin olmayı gerektirir.
Mehmet Akif, ideal nesil olarak düşündüğü "Asım'ın Nesli"nin özelliklerini şöyle sıralar:
1. Dini inancı kuvvetli, maneviyatı sağlamdır.
2. Yüksek ideallerin sahibidir.
3. Akla ve mantığa önem verir.
4. İlme önem verir ve bilgilidir.
5. Çalışkandır, çalışmayı ibadet kabul eder.
6. Ahlaklı, dürüst ve sözünün eridir.
7. Yardımseverdir, zayıfları korur ve gözetir.
8. Haksızlığa karşıdır, zalime karşı koyar.
9. Vatanını ve milletini sever, milletini yükseltmek için çalışır.
10. İslam dinini ve Müslümanları yüceltmek için canla başla çalışır.
Mehmet Akif, büyük bir sanatkârdır, hayatı boyunca işini en iyi yapmak için çalışmıştır. Kendisine Meclis Başkanı Hamdullah Süphi Tanrıöver tarafından 5 Şubat 1921'de İstiklal Marşı yazması teklifi geldiği zaman sıra arkadaşı Hasan Basri Çantay'a şöyle demiştir:
"En iyi marşı biz yazmalıyız."
Sonraki günlerde gece gündüz çalışmış ve gerçekten de en iyi marşı yazmıştır. İstiklal Marşı yarışmasına 724 şiir katılmış, onlar arasında en iyi şiir olarak Akif'in eseri seçilmiştir.
"Şiiri Meclis'e sunmadan önce Meclis Başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif'inki de dâhil üç şiiri, cephe komutanlarına göndermiş ve asker üzerindeki etkisini gözlemlemelerini ve görüşlerini kendisine bildirmelerini istemiştir.
"Kahraman ordumuza" ithaf edilecek marş, böylece Meclis'te kabulünden önce orduya beğendirilmiştir. Mehmet Akif'in şiiri, maneviyatı sarsılmış askerler üzerinde müspet tesirler uyandırmıştır. Kısa zamanda gelen cevaplar, aranan eserin Mehmet Akif'e ait olduğu kanaatini kuvvetlendirmiş, bunun üzerine Hamdullah Suphi, Meclis'te önce Akif'in şiiri okunmaya karar verirmiştir."(İslam Şairi İstiklal Şairi 12 Mart 1921'de İstiklal Marşı, Meclis'te dört defa okunarak ve alkışlanarak milli marş olarak kabul edilmiştir.
Akif, işini en iyi yapma gayreti gösteren bir şairdir; eserleri kadar, hayatı da örnek bir düşünürdür.
Not 1: Akif ve meziyetlerini daha iyi öğrenmek ve İstiklal Marşı'nın yazılışı ve kabulü ile ilgili daha geniş bilgi edinmek isteyenlere değerli yazar D.Mehmet Doğan'ın İslam Şairi İstiklal Şairi Mehmet Akif adlı araştırma ürünü, güzel eserini tavsiye ederim.(İrtibat, Yazar Yayınları, Müdafaa Cad. Müdafaa Apt. Kat.7 N:10/13 Kızılay/ Ankara, 0312 417 34 72)
Not 2 : Geçen hafta Kırşehir ve Nevşehir'de sivil toplum bilincini geliştirmek ve demoktik anlayışı güçlendirmek amacıyla Sağlık-Sen'in organize ettiği "Niçin Sivil Toplum ve Sendikacılık"konulu konferanslar verdim. Organizasyonda emeği geçen Kırşehir Sağlık- Sen Başkanı Necati Yılmaz, Nevşehir Başkanı Adem Hatiboğlu, konferans önce etkili ve güzel konuşmalar yapan genel merkez yöneticileri Metin Memiş, Mehmet Güner Erdoğdu ve emeği geçen bütün dostlara teşekkür ediyorum.