banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Site olarak geçen sene olduğu gibi bu sene de Seydişehir?deki eğitimi masaya yatırdık. Eğitimin daha kaliteli hâle gelmesi için önerilerde bulunduk. Bir yıldır eğitime kalite kazandıracak noktalar üzerinde durduk, öğrencilerin motive edilmesi, öğretmenlerin şevklendirilmesi, velilerin eğitime dahil edilmesi konusunda görüşlerimizi yazdık.

            Kalite tartışmaları yaparken, okullardaki eğitimin verimliliği tartışma götürür bir konu olduğu için kriter olarak okulların SBS ve üniversiteye öğrenci yerleştirme başarısını aldık. Site yönetimi bu sene de bilgi edinme hakkını kullanarak kaymakamlığa müracaat etti. Yetkili makamlardan okulların SBS ve üniversiteye öğrenci yerleştirme bilgilerini aldı. Benim yaptığım, resmi bilgileri analiz etmek, yorumlamak ve kaliteyi sağlayacak tavsiyelerde bulunmaktan ibarettir.

            Başarısızlık can sıkar, karın ağrıtır, insanı mutsuz eder.

Bunu biliyorum. Fakat okullar kimsenin babasının malı değil, mahkeme kadıya mülk değildir. Eğer okulların başarı durumunu araştırmaz ve eğitimin kalitesini tartışmazsak eğitimde kaliteyi yakalayamayız.

            Kalite tartışmaları yapmak için yazdığım yazılar hayli yankı yaptı, yapıyor. Birçok kişiden mail, telefon alıyorum, tanıştığımız birçok dostla konuyu enine boyuna konuşuyoruz.

Liselerle ilgili yazıma yazılı bir cevap aldım. Kalite tartışmalarına katkıda bulunacağı ümidiyle yayınlıyorum:

?Sayın  Ali Erkan KAVAKLI

Okul hakkında kafadan özellikle aleyhde yazı yazmanız sizin gibi haram ve helali ,gıybet , suizanın ne olduğunu bilen bir müslümana yakıştıramadım.2008-2009 Eğitim öğretim yılında yaklaşık120 öğrenciden 30 tanesi direk üniversiteyi kazanmıştı sizler kalan 90 öğrencinin başarısızmış gibi algılayarak bizleri eleştirmiştiniz.halbuki kazanan 30 kişi bizim en başarısız 50 öğrencinin içinden gitmişti.okul sıralamasında ilk 70 şin içinden birkaç öğrenci sadece bu 30 zun içinde idiler.Bizim başarılı olan öğrencilerimiz hayallerindeki okulu tutturamadıkları zaman kesinlikle tercih yapmıyorlar bir yıl sonra  bu öğrencilerimizin büyük çoğunluğu istedikleri bölümü kazanıyorlar sadece bu yıla kazananların isimlerini ve adreslerini tek tek size isterseniz verebiliriz.Bu yıl 139 mezun öğrenciden 67 tanesi üniversiteye yerleşti bir o kadarıda  puanı yüksek olmasına rağmen istediği okul gelmeyince tercihte bulunmamıştır.Okul daresiyle görüşmeden yazı yazma yanlış yaparsın.... Celaleddin ORHAN

  Enis Şanlıoğlu Lisesi müdürü?

            Yazıyı aynen yayınladım. Yazım hatalarını internet ortamında yazılmasına bağlıyorum. İnsanlar sanal ortamda yazarken daha dikkatsiz davranıyorlar.

            Yazıda belirtilen hususlar şaşırtıcı. Bu hususları şöyle sıralamak mümkün:

           1.Okul müdürü Celaleddin Orhan, okul hakkında kafadan yazı yazdığımı iddia ediyor. Hâlbuki site yönetimi en yetkili makama başvurdu. Sitede yayınlanan bilgiler resmi makamlardan alınmış bilgiler. Beni suizanla itham eden müdür, kendisi benim nasıl yazı yazdığımı sormadan ?kafadan? diyerek neden itham etti acaba? Böyle davranış hüsn ü zan mı oluyor?

            2. Aleyhte yazı yazma diye bir şey söz konusu değil. Site olarak okullardaki başarı durumunu gösteren istatistikleri yayınladık. Bu sene ilköğretimde en yüksek puan ortalamasına sahip olan Çavuş İlköğretim okulu her hâlde aleyhte yayın yapıyorsunuz, demez. Aksine, bizim yazıya, bir okuyucu, hiçbir başarı tesadüfü değildir diyerek not düşmüş.

            3. Kazanan 30 kişinin en başarısız 50 öğrenci arasında olması şaşırtıcı. Üniversite kazanan öğrencilerin nasıl en başarısız öğrenciler arasında olduğunu anlamak mümkün değil.

            4. Yüksek puan alıp herhangi bir üniversiteye girebilecek iken tercih yapmayan öğrenciler her sene oluyor. Bu konuyu, başvurduğumuz kaynaklar belirtmediği için bizim de bilmemiz mümkün değil. Ayrıca yeterince rehberlik yapılmadığı için de bazı öğrenciler puanları yeterli iken tercih yanlışları ve tercihsizlik yanlışı yapabiliyorlar.

            5. Yazıda bu yıl mezun olan 139 öğrenciden 67?si bir yüksek okula yerleşti, deniyor. Bunu duymak sevindirici. Peki, okul müdürlüğü bu seneki başarı durumunu kaymakamlığa neden farklı verdi? Orada başarı oranı % 17. Geçen seneki başarı oranı da okul müdürlüğünün bu sene verdiği bilgilerin aynısı değil. Okul müdürlüğü ile milli eğitim müdürlüğü arasında iletişim kopukluğu mu var? Okul müdürlüğü neden bana farklı, resmi makamlara farklı bilgi veriyor? Anlamış değilim.

            6. Yazının sonunda ?Görüşmeden yazı yazma. Yanlış yaparsın.? demiş okul müdürü.

            Kendisini gazetecilerin de müdürü sanıyor herhâlde. Üslûp astına emir verir gibi. Bu konuyu da müdürümüzün nezaket ve nezahetine bırakalım.

            Yalnız okul müdürü, Seydişehir Lisesi?ndeki % 28 yerleştirme başarısını inceler, Enis Şanlıoğlu Lisesindeki % 17.5 yerleştirme başarısını görürse iki lise arasında neden böyle bir fark olduğunu soracaktır. (Bu oranlar bize ulaşan resmi belgede yer alıyor.)

            O zaman öğrencileri ve öğretmenleri motive etme, verimli eğitim yapma, velilerle yeterince işbirliği yapma konularında nelerin eksik bırakıldığını araştırmak gerekecektir.

             Enis Şanlıoğlu Lisesi de başarı oranını artırırsa istatistiklerin yayınlanmasını eleştiri olarak algılamaktan kurtulur. Biz resmi sonuçları yetkili makamlardan öğrenip yayınlıyoruz. Okullardaki eğitimin başarısı bizi memnun eder, bu yazıları onun  için yazıyoruz fakat başarı bize cevap yetiştirmekle artmaz.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.