26 Aralık 2011’den 20 Ocak 2012 tarihine kadar “Seydişehir’de eğitime kalite kazandırma projesi”ni uygaladım. Sistematik düşünmeye seven, projeci Kaymakam Kemal İnan Bey’le eğitime kalite kazandırmak için yaz boyu sohbetler yapmıştık. Eylül ayında eğitime kalite kazandırmak amacıyla proje yapmaya karar verdik. Proje yapıp Mevka’ya (Mevlânâ Kalkınma Ajansı) sunduk. Proje ancak aralık ayında onaylandı.
SBS sonuçları açıklandı. Projenin meyvelerini gördük.
Seydişehir’de eğitimin kalite kazandığı açık bir şekilde görülüyor.
2012 yılında Seydişehirli öğrencilerin SBS puan ortalaması 326.
2011 yılında SBS ortalaması 318 idi.
2010 yılı SBS ortalaması 317.
2009 yılı 313.
2011 yılında Seydişehir’de SBS’ye giren öğrenci oranı % 87 idi.
2012 yılında SBS’ye giren öğrenci oranı % 93.
Sınava giren öğrenci oranındaki artışa rağmen SBS ortalamasında 8 puanlık bir yükseliş var.
Normal olarak SBS ortalamasını önemseyen okullar, bir Anadolu lisesi kazanma ümidi olmayan öğrencileri bu sınava sokmazlar, böylece okul ortalaması düşmemiş olur.
Seydişehir’de bunun aksi bir durum söz konusu. SBS giren öğrenci oranında % 6’lık artış söz konusu. Buna rağmen sınav ortalaması 8 puan yükselmiş.
Seydişehir tarihinde bir ilk gerçekleşti. Bir öğrenci 500 tam puan alarak Türkiye birincisi oldu.
Kesecik İlköğretim Okulundan, Kuran köylü Hasan Alper Koyuncuoğlu’nu tebrik ediyorum. Hasan çok okuyan, çok çalışan, internet kafeye ve televizyona vakit çaldırmayan bir öğrenci.
Kalite artısında şüphesiz gayretli okul müdürlerinin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin emeği var. Hepsine teşekkür ediyorum.
Projede müdürlerle,okulda toplam kaliteyi artırma metotları ve verimlilik kriterlerini içeren 6 saatlik bir çalışma vardı.
Öğretmenlerle; öğretmeni başarıya götüren prensipleri ve zekâ geliştirme metotlarını paylaştım.
Velilere, evde ve okulda başarılı eğitimin sırlarını anlattım.
6,7,8. sınıf ve lise 11,12. sınıf öğrencilerine şu konularda seminer verdim:
1.Başarı prensipleri, hedef belirleme ve hedefin önemi.
2. Plan yapma ve uygulama sanatı
3. Zekâmızı geliştirme ve beyni verimli kullanma metotları.
4. Hafızamızı güçlendirme ve verimli kullanma metotları
5. Hızlı okuma teknikleri
Seminer sırasında öğrencilerin heyecanı, azmi gayet görülmeye değerdi. Semire sırasında günlük plan örnekleri yaptık. Planı bozacak engelleri nasıl bertaraf edebileceğimizi konuştuk.
Verimli ders çalışma metotlarını anlattım, not aldırdım.
Hafıza teknikleri uygulattım.
En çarpıcı ve görülebilir gelişme hızlı okuma saatinde oldu. Herkes okuma hızını artırdı. Dakikada 500 kelimeden fazla okuyan öğrenci ve öğretmenlerle karşılaştım.
Bir yıl önce bu projeyi Kahraman Maraş’ın Nurhak ilçesinde uygulamıştım. Nurhak eğitim kalitesi yönünden en gerilerdeki ilçelerden biriydi. Bu sene Nurhak, Kahraman Maraş ilçeleri içinde ikinci sıraya yerleşmiş. Çok sevindim.
Proje yapmak, inanarak uygulamak ve çalışmak netice veriyor. Allah çalışana veriyor.
LYS sonuçlarını Türkiye çapında değerlendirirken de yazdım. İstanbul ilk defa bu sene başarılı iller arasında ilk ona girdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, birçok projeye imza attı. Yazar-okuyucu buluşma projesi bunlardan en önemlisi idi. Medyada da oldukça iyi yankı buldu. Her okula bir yazar çalışması çerçevesinde İstanbul’da en az 10 okula gittim. Bir eğitimci ve yazar olarak öğrencilerimizle okumanın bize ne kazandıracağını anlattım.
Okumanın faydası saymakla bitmez. Birkaçını sıralayalım:
- Bizi can sıkıntısından kurtarır,bilgimizi artırır.
- Zekâmızı artırır.
- Düşünmeyi öğretir.
- Muhakeme gücümüzü, hayal kurma yeteneğimizi geliştirir.
- Okuduğumuzu anlama, anladığımız yorumlama, fikir üretme ve karar verme yeteneğimizi tekâmül ettirir.
- Okumak ibadettir, ilmimizi artırır. İlim öğrenmek ibadet ve sevaptır.
- Neticede sınavlarda başarımız artar. Hem kendimizi geliştiririz hem başkalarına ve ülkemize faydalı birer insan oluruz.
Neticede projeler eğitimde verimliliği artırıyor.
Projeci Kaymakam Kemal İnan Bey’i bütün kalbimle tebrik ediyorum. Seydişehir’de eğitime kalite getirdi, birinciliği tattırdı, proje yapmayı öğretti. Seydişehir’in Türkiye ile yarışabileceğini ve birinci çıkarabileceğini gösterdi.
Proje uygulamasında emeği geçen eğitimci dostları canı gönülden kutluyorum.
Başarıya imza atan öğrencilerimiz kutluyor ve gözlerinden öpüyorum.
Beyin Vitamini: Eğitimci yazar ve şair Yusuf Dursun okumayı sevdiren, bilgi ve kültürümüz artıran, zihnimizi besleyen birbirinden güzel kitaplar yazıyor. Anadolu Fatih’i Sultan Alp Arslan, Sultandım Fatih Oldum, Bir İncidir İstanbul isimli kitapları Nar yayınları arasında çıktı. Okumaya değer. Yusuf Dursun dili, şiir gibi kullanan ve peteklere bal dolduran bir yazar. İrtibat: 0212. 5123769; www.naryayinlari.com