Bir haftadır Burdur-Gölhirsar’da eğitim seminerleri veriyorum. Kitaba, eğitime ve yazarlara değer veren kültürlü bir kaymakamı var Gölhisar’ın. Kürşat Kırbıyık Bey’in okullar, öğretmenler, öğrencilerle çok yakından ilgilendiğini gördüm. Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Karapınar, tam bir eğitim sevdalısı. Okumadığı kitap, tanımadığı yazar yok gibi. Kitap ve kültür sevdalısı kaymakam ve milli eğitimin müdürünün davetlisi olarak Gölhisar’da eğitime kalite kazandırma projesi gerçekleştiriyoruz.
Öğretmen ve öğrenciler anlatılanları zevke ve heyecanla takip ediyorlar.
İnsan beynini Allah öğrenme programlı yaratmış.
Göz görme, kulak işitme, ayak yürüme programlıdır. Beyin de öğrenmek için yaratılmış. Bu sebeple öğrenmeyen beyin olmaz fakat öğrenme hızı, öğrenme biçimi ve metodu farklı beyinler vardır.
Her türlü zekâ geliştirilebilir.
Bilgi beyni geliştirir, kitaplar beyin vitaminidir.
Öğrenmek, düşünmek, araştırmak, fikir ve proje üretmek beyin sporudur.
İnsan beynini öğrenmek programlı yaratan Allah, beyin vitamini olarak iki kitap göndermiş:
Birisi, dini bilgilerin kaynağı olan Kur’an.
Diğeri ise fizik, kimya, biyoloji, astronomi, matematik, coğrafya gibi fen bilimlerinin kaynağı olan kâinat. İki kitabın sahibi de Allah’tır. Her ilim, bize Allah’ı anlatır ve her türlü ilmi öğrenmek sevap ve ibadettir.
İnsan beyni öğrenmeyi ödüllendiriyor ve insanlar öğrendikçe mutlu oluyor.
Gölhisar Anadolu Lisesi ve İmam Hatip Liselerinde hızlı okuma çalışması yaptım. Öteki okullarda da çalışmalar devam ediyor. Hızlı okuma çalışmalarından iki çeşit öğrenciye ödül verdim:
En çok kelime okuyan öğrenciye…
Okuma hızını en çok artıran öğrenciye.
Önce öğrencilerin bir dakikada kaç kelime okuduklarını ölçüyorum.
Sonra hızlı okumanın önündeki frenleri ve hızlı okumayı sağlayacak prensipleri anlatıyorum. Tekrar okuma çalışması yapıyorum. Öğrencilere okudukları kelime sayısını bulduruyorum.
Hızlı okuma sanatını öğrenenler, okuma hızını mutlaka artırıyor. Artırmayan öğrenciye pek rastlamadım. Yaptığımız denemelerde İmam Hatip Lisesi öğrencisi Furkan Kan 180, Gölhisar Anadolu Lisesi öğrencisi Yasin 150 kelime artırarak en çok hız artıran öğrenci oldular. Fatma Betül bir dakikada 430, değerli meslektaşım Mehmet Şener 378 kelime okuyarak salon birinciliğini elde ettiler.
Birincilere kitap hediye ettim. Sevinçleri görülmeye değerdi.
Başarmak insanı mutlu ediyor.
Okuma hızını artıran, hafızasını daha verimli kullanmayı öğrenenler, çok seviniyorlar.
Hafıza çalışmaları yaparken önce kelimeden başlıyorum. 10 kelime veriyorum. Üç kere okumalarını ve sonra bu kelimeleri saymalarını istiyorum. Hafıza tekniklerini bilmeden hiç kimse on kelimeyi sırasıyla sayamıyor ama hafıza tekniklerini öğrendikten sonra hemen herkes 10 kelimeyi sayabiliyor.
Sonra sıra cümleye geliyor. On cümle veriyor ve üç kere okutuyorum.
Cümleleri sayın, diyorum, on cümleyi eksiksiz sayan çıkmıyor.
Hafıza tekniklerini uyguladıktan sonra herkes sayıyor.
Öğrenciler, başardıkça hem şaşırıyor hem de çok seviniyorlar.
Okuma hızını artıran, hafızasını etkili ve verimli kullanan, zekâsını geliştiren öğrencilerin sevinci yüzlerinden okunuyor.
Beyin araştırmacısı Prof. Henning Scheich insan beyninin başarıyı ödüllendirdiğini tespit etti. Beynimizde içi sıvı dolu dopamin kesecikleri var.
Beyin yeni bir şey öğrendiğimizde, düşündüğümüzde, keşif yaptığımızda, bir başarıya ulaştığımızda, iyilik yapıp sevap işlediğimizde dopamin sistemi harekete geçiyor ve mutluluk hissi veren sıvılar salgılıyor.
Beyinde birden fazla sıvı salgılayan sistem var. Beyin başarı, öğrenme ve iyilik yapmayı serotonin, endorfin, dopamin gibi mutluluk veren sıvılar salgılayarak ödüllendiriyor.
Okuma, öğrenme, düşünme, araştırma yapma, proje üretme, problem çözme, iyilik yapma ve başarmayı beynin ödüllendirdiğini ve insanı mutlu ettiğini anlatabildiğimiz gün çocuklarımız ve insanımız daha çalışkan ve daha üretken hâle gelecektir. İlim öğrenmenin sevap olduğunu zihinlere yerleştirebilirsek daha çok okuyan, öğrenen, başaran ve daha mutlu olan insanların ülkesinde yaşayacağız. Bu sayede öğrencilerimiz daha başarılı olacak ve eğitim kalite kazanacak.
Gölhisar’da mutlu olmak için eğitime kalite kazandırma projesi uygulanıyor. Projenin mimarları Kaymakam Köksal Kırbıyık, Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Kayapınar ve katkı sağlayan fedakâr eğitimcileri tebrik ediyorum.
Beyin Vitamini: Beyin vitamini olarak Dehanı Keşfet Zekânı ve Hafızanı Geliştir isimli Prof. Sefa Saygılı, Doç. Ali Akben, Ali Erkan Kavaklı’nın yazdığı Hayat yayınları arasında çıkan kitabı tavsiye ederim. Hayat yayınları: 0212 613 11 00,www.hayatyayingrubu.com