banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

BURDUR-Gölhisar’da eğitim seminerleri veriyordum. Gölhisar’ı eğitimde markaya yapma ve eğitime kalite kazandırma merakına sahip Kaymakam Kürşat Kırbıyık’ın desteği var arkamızda.Okuma, okutma, ahlaklı ve erdemli adam yetiştirme sevdalısı Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Kayapınar ile birlikte çalışıyoruz.

Öğrencilere zekâyı geliştirme, hafızayı verimli kullanma, hızlı okuma sanatını, hedef belirleme, program yapma, verimli ders çalışma ve sınav stresini yenme metotları anlatıyorum. Meslek lisesinde seminer verirken şöyle dedim:

“Sınav stresini yenmenin en kolay yolu sınava iyi hazırlanmaktır. Hedef belirleyin, plan yapın, verimli ders çalışın, zamanı verimli kullanın. Cep telefonu, tv, bilgisayar oyunları ve internete zamanı çaldırmayın.”

                Öğrencilere sınavda çıkacak soru sayısının en az iki katını çözmelerini  tavsiye ettim. Mesela YGS’de 160 soru çıkar, en az haftada bir defa 320 soru çözmeli. Salona döndüm ve sordum:

                -Kim sınavda gelecek sorunun iki katını çözer?

                Öğrencilerin çoğu kabul etti. Birkaç öğrenci elini kaldırmadı. Bunlardan biri beni çok dikkatle dinleyen Hasan’dı.

                Şaşırdım.

                Konferansın başından beri dikkatle dinleyen, her söylediğimi başıyla onaylan Hasan nasıl olur da böyle bir teklife evet demez?

                Neden el kaldırmadığını sordum.

                -Zor, dedi. Hem çözsen ne olacak? Önemli olan sallayarak soru çözmek mi, iyi bir şekilde sınava hazırlanmak mı?

                -Elbette, sınava iyi hazırlanmak.

                -O zaman…

                Baktım konu uzayacak.

                -Hasan seninle teneffüste sohbet edelim.

                Ara verince Hasan yanıma geldi. İri siyah gözleri zekâ fışkırıyordu. Siyah saçlarını alnına inmişti. Geniş yüzlü ve yanakları elmacık kemikli, iri yapılı, güven veren bir görünüşü vardı.

Çay ısmarladım, sohbete başladık.

                Hasan’ın başka dertleri vardı, ailesinden ayrıydı. Bir yurtta kalıyor, anne-baba hasreti çekiyordu. Ayrıca anne ve baba ayrı yaşıyorlardı. Tatillerde nereye gideceğini bilemiyordu. Derslere dikkatini veremiyor ve verimli ders çalışamıyordu.

                -Hiç iyi olan dersin yok mu?

                -Var.

                -Hangisi?

                -Elektrik. Derslere konsantre olamıyorum.

                -  Dikkatini toplayarak yaptığın ve zevk aldığın bir etkinlik yok mu?

                -İyi basketbol oynarım. Saatlerce oynarım.

                -Güzel. Sağ beynimiz hayal kurar, problem çözer, sanatsal etkinlikler yapar ve mantıklı düşünmez. Sağ beynini harekete geçirelim. Ayrıca bilinçaltı kendisine verilen emirlere itiraz etmez. Sol beyin mantıklı düşünür. Derse oturduğundan bilinçaltına basketbol oynama emri ver. Beynin sana itiraz etmeyecektir. Dikkat artırıcı çalışmalar da yapmalısın.

                -Uzun sürmez. En fazla 40 dakika çalışırım.

                -40 dakika iyi bir süre. Bunu antrenman yaparak artırabiliriz. Ara verip 15-20 dakika daha devam etmeyi deneyebilir misin?

                -Olabilir.

                -Böyle böyle çalışma süresini uzatabilirsin. İkinci bir 40 dakika, birkaç ara verdikten sonra üçüncü bir 40 dakika daha çalışmayı denemelisin. Başarılı olduğun ders var. Notunun yüksek olması seni mutlu etmiyor mu?

                -Etmez olur mu?

                -Sen başarmayı ve mutlu olmayı biliyorsun. O zaman seni mutlu edecek ikinci bir adım atmalısın. Bir ders daha seçip ondan da yüksek not almayı denemelisin. Yapar mısın?

                -Yapmalıyım.

                Hasan teneffüs boyunca konuştuk. Adım adım başarıya ulaşma kararı aldık.

                Sonra konferansın ikinci bölümüne geçtim.

                İkinci bölümde rekor kırmak isteyenlere hitap edeceğimi söyledim. Sınava iyi hazırlanmak amacıyla başka okullarda sınavda çıkacak soru sayısının on katını çözenler olduğunu anlattım. Sınav Stresini Yenme kitabımda verdiğim örnekleri sıraladım. Konya’da Fahri 300, Çorum’da Fatma 750, Malatya’da Mahmut 1000, İskenderun’da Uğur 1200, Antalyalı Ünzile Çelik 1500 soru çözmüştü. Rekorun Gerede Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Necati Vural ile Ünzile Çelik’te olduğunu söyledim.

                -1500 soru her gün mü çözülecek?

                -Sınava kadar bir defa. Her gün bu kadar soru çözülmez. Ayrıca 1500 sayısı bir deneme ile yakalanmaz. Adım adım ilerlemeli. Bir denemede 300, bir başkasında 400… Böylece sayıyı yükselterek bir kere bile olsa 1500’e ulaşmayı denemelisiniz. Rekor kırmak isteyenler böyle bir yol takip etmeli. Rekortmenleri, rekorlar kitabıma yazıyorum. Denemek isteyen var mı?

                Birkaç öğrenci elini kaldırdı.

                Yüreklendirdim:

                -Karar verin, kendinize söz verin ve uygulayın. İnsanları harekete geçiren inançları ve  düşünceleridir. Yapamam diyen böyle bir şeyi denemez. Eğer kendinize söz verirseniz denersiniz. Vermezseniz rekora imza atamazsınız.

                -Zor…

                -Elbette ama kolay işleri herkes yapar. Kolay iş yaparak kahraman olunmaz. Rekorlar kitabına girmek isteyen zoru denemeli. Kahramanlar arıyorum. Korkar ve karar vermezseniz rekora ulaşamazsınız. Denemek isteyenler elini kaldırsın…

                Bir anda eller kalktı. Baktım, rekor kırmak isteyenler arasında Hasan da vardı.

                Hasan konferanstan sonra yanıma geldi. Çok mutlu olduğunu söyledi. İstanbul’a gitmek istediğini, orada görüşüp görüşemeyeceğimizi sordu. Telefon alışverişinde bulunduk. Görüşme ve dostluğumuzu sürdürme kararı aldık.

                Beyin Vitamini: Sınav Stresini Yenme Verimli Ders Çalışma Metotları isimli Hayat yayınları arasında çıkan motivasyon kitabımı tavsiye ederim. İletişim: 0212 6131100; www.kitapyurdu.com

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.