banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Geçen hafta okula iyi başlamak başarıyı hayat boyu sürme konusunu yazdım. Samsun’dan bir okuyucum 8 yaşında ilkokul 3’e giden bir kızı olduğunu, onu hem İslamî yönden yetiştirmek istediğini hem de okuldaki başarısını artırmayı arzu ettiğini yazmış. Esnaf olan okuyucumuz çocukla ilgilenirken ortaya çıkan birkaç problemi dile getirmiş ve çözüm önerisi istemiş.

            Problemler şunlar:

1.      Ders çalışırken çocuk anlama zorluğu çekince sinirlenme.

2.      Uygulanabilir bir program yapamamak.

3.      Ders çalışırken çocuğa yardım etmenin sınırları.

4.      Verimli ders çalışmayı becerememek.

Gayretli okuyucumun maili şöyle bitiyor:

Kendim ders çalıştırmalı mıyım? Yararlı mı zararlı mı? Dersler bizim zamanımızla çok farklı olduğu için önce internetten o sınıf ve ders için kendim bir öğrenci gibi çalışıyor, ondan sonra ders çalıştırıyorum ama bazen sinirler çok bozuluyor, bağırıyorum. Anlamadığı zamanlar bundan etkilenip zarar verir miyim diye çok düşünüyorum. Bununla ilgili sizden yardım bekliyorum. Nihayetinde bu ülke ve İslam coğrafyası için yararlı ve iyi bir evlat yetiştirmek istiyorum. Evlatlarımızı iyi yetiştirmek için elinizden geldiğince hizmet verdiğinizi düşünüyorum. Allah sizden razı olsun. İnşallah sizin gibi eğitim gönüllülerinin eğitim başına gelmesi dileklerimle.”

Çocuğunu daha iyi yetiştirme gayretinden dolayı Yaşar Köksal Bey’i tebrik ederim. Çocuk eğitimi, çocuğumuza değer vermekle başlar. Sevmediğimiz çocuğu eğitemeyiz, gönlüne giremediğimiz çocuğun kafasına giremeyiz.

Problemlerin çözümü için sütunun el verdiği ölçüde şunları söyleyebilirim:

1.Her anne ve baba çocuğunun öğretmenidir. Eğitim bir süreçtir, ömür boyu devam eder. Ergenlik çağına kadar olan zaman çok önemlidir. Bu çağda beyin çok hızlı gelişir, öğrenme beyin gelişimine yardım eder, zekâyı artırır. Eğitimde aceleciliğin yeri yoktur. Eğitimcinin en önemli niteliği sabırlı olmaktır. Sabırla koruk helva olur.

            En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) eğitimcilere şu temel dersi verir:

            “Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız.”(En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed(sav),s.148)

            Eğitimci duygularını kontrol edebilmelidir. Sinirlendiğiniz zaman bulunduğunuz odayı terk edin. Ders yapmaya ara verin. Öteki odaya gidin ve sinirleriniz yatışıncaya kadar çocuğun yanına gelmeyin. Öbür odada elinizi yüzünüzü yıkayın, su vücudun elektriğini alır ve rahatlarsınız. Öfkeniz geçmemişse abdest alın ve namaz kılın. Seccadenizin üzerinde miraca kadar yükselin ve Rabb’imizle sohbet edin. Namaz müminin miracıdır.

Öfkeyle kalkan zararla oturur. Öfke gelince mantık savuşur.

            Öfkeli hâlinizde faydalı olmak şöyle dursun çocuğa zarar verirsiniz.

            2. Çocuğunuz sabahçı olduğuna göre 3.5 saatlik ders çalışma programını öğleden sonraya yerleştirin. Çocuğumuz ders çalışma saatlerinde kendi başına çalışabilmeli. Gerektiğinde yardım etmeliyiz. Ders çalışma saatini beynin beslenme saati olarak kabul ediyoruz. Bedenin beslenmeye ihtiyacı olduğu gibi beynin de ihtiyacı var. Bilgi beyin vitaminidir. Uygulanabilir bir ders programı yapmalı. Bunun için Başarıya Götüren Yol kitabıma bakınız. 78. Sayfadaki programı kendi evinize uyarlayınız.

            3. İlkokul 3.sınıf öğrencisi kendi kendine ders çalışabilmeli. Bu alışkanlığı edinememişse anne veya baba, program saatinde çocuğa yardımcı olmalı, onunla birlikte çalışmalı. Anlayamadığı konularda çocuğumuza yardım etmeliyiz. Onun yerine dersleri yapmamalıyız. Bunu yaparsak çocukta ben bunu yalnız yapamıyorum kanaati oluşur ve bize bağımlı hâle gelir. Çocuğun öz güvenini yok ederiz. Çocuk kendine güvenmeli ve derslerini kendisi yapabilmeli.

            4. Verimli ders çalışma prensipleri kişiden kişiye değişir. Yazarak çalışmak, sesli okumak, önemli prensipleri tekrar etmek, üşenmemek ve vazgeçmemek önemli. Kendine güvenmeli, bir kişinin yaptığını ikinci kişi de yapabilir. Başarı İnanç İşidir isimli kitabıma bakmanızı tavsiye ederim.

            Çocuklarımızı bizden iyi kimse eğitemez. Onlara bilgi öğretmek ve faydalı olmak ibadettir, sevaptır. Cenab-ı Hak gayretlerimizi artırsın.

            Beyin Vitamini: Peygambemberimizin eğitim metotlarını bilmek işimizi kolaylaştırır. Bunun için En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed(sav)” isimli kitabı; uygulanabilir bir ders programı yapmak ve verimli ders çalışma prensiplerini çocuklarımıza benimsetebilmek için de Başarıya Götüren Yol ve Başarı İnanç İşidir adlı eserlerimi tavsiye ederim. Kitaplar 444 24 14’ten veya www.kitapyurdu.com’dan veya kitapçılardan istenebilir.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.