banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Adıyaman Kitap Fuarı’na katıldım. Eğitim Bir-Senli dostlarla bir araya geldik. Sendikanın şehirde sendikalaşma oranı % 65, Çelikkapı ilçesinde % 75. Adıyaman sendikacılığın başkenti.

Eğitim Bir-Senli dostlarla çay içip sohbet ettik. Adıyamanlılar Türkiye çapında düşünceler üretiyorlar. Eğitim sorunlarını konuşurken bir yandan da notlar aldım. Adıyamanlı eğitimcilerin en önemli öncelikleri şunlar:

1.Akif’in Nesli diyebileceğimiz ideal bir nesil yetiştirmeli. Akif’in nesli ahlak, erdem, fazilet, ilim ve teknolojide dünya ile yarışmalı. Türkiye yarına hazırlanmalı ve dünya ile yarışmalı. Zevklerinin esiri, yarını düşünmeyen, bugüne yaşayan gençlik ülkemizi yarına taşıyamaz. İslam dininin değer ve mesajları evrensel. İdeal bir dinin değerlerini dünyaya taşıyabilecek ideal nesil yetiştirmeli. Gençlere gelecek perspektifi vermeli. Kendisini yükseltme ve İslam’ı yüceltme ideali taşıyan bir nesil yetiştirme gayemiz olmalı.

2.Akif’in Nesli neslini yetiştirecek fedakâr ve idealist öğretmenlere ihtiyaç var. İdeal sahibi öğretmenler yetiştirmek için Öğretmen Akademisi harekete geçirilmeli. Öğretmenler hizmet için eğitimden geçirilmeli. Donanımlı, erdemli ve fedakâr hâle getirilmeli. Sadece öğretmen eğitimi veren bir üniversite kurulmalı. Bu okulda teorik ve pratik, uygulamalı eğitim verilmeli. Almanya’da Heildelberg Üniversitesi öğretmenlere hizmet için eğitim verir ve öğretmenlerin kalitesini yükseltmeyi ve onları daha nitelikli hâle getirmeyi hedefler. Bizde de böyle bir uygulama başlatılmalı.

3. Karma eğitim, eğitimin kalitesini düşürüyor. Öğrencilerde erken yaşta kız ve erkek arkadaşlıklar başlıyor, gençler eğitim hedeflerinden sapıyor. Karma eğitim mecburiyeti kaldırılmalı. İsteyen veli çocuğuna ayrı eğitim aldırabilmeli. Karma devam edecek okullarda da karma eğitimin sakıncalarını en aza indirmeye yönelik seminerler verilmeli.

4. Öğrenme zorluğu çeken ve uyum öğrencileri küçük gruplar hâlinde özel sınıflarda eğitilmeli. Normal sınıfların huzurunu bozmaları önlenmeli, yeteneklerini geliştirebilecek programlar üretilmeli. Bu öğrenciler orta okuldan itibaren “mesleki eğitime” yönlendirilmeli. Mesleki eğitim merkezlerinde bir mesleği öğrenebilmeli. Uyum öğrenciler sınıflarda kaliteyi düşürüyor, kendileri bir şey öğrenmiyorlar. Bu öğrenciler bir meslek öğrenmeli, isterlerse liseyi dışarıdan bitirebilmeliler.

5. Anadolu lisesi sınavları kaldırılmalı. Öğrenci not ortalaması ile fen lisesine gidebilmeli, yatılılık ve burs hakkını da notlar belirlemeli. Her öğrenci bulunduğu şehirde bir okula devam etmeli. Üniversitelere giriş de okul notu ortalaması ile olmalı. Alman eğitim sistemi örnek alınmalı. Öğrencinin başarısı okul notları ile belirlenirse okulların dersaneye dönüşmesi engellenir ve öğrenciler durmadan test çözen yarış atı olmaktan kurtarılır. Okullarda yeteneklerini geliştirirler, okumaya, araştırmaya ve kendilerini geleceğe hazırlamaya önem verir ve özen gösterirler.

6. Okullarda kurs, kültürel etkinlikler, proje çalışmaları, bilimsel araştırmalar yapılmalı, hafızlık sınıfları oluşturulmalı, güzel sanatlar kulüpleri kurulmalı. Ders yükü hafifletilmeli. Sosyal etkinlikler öne çıkarılmalı. Okuyan, düşünen, araştıran nesiller yetiştirmeli.

7. İkili eğitim son bulmalı.TOKİ okul yapmaya öncelik vermeli. Kentsel dönüşümden önce okul yapılmalı. Adıyaman genelinde tekli eğitim yapan okul çok az. İkili eğitim verimliliği düşürüyor. Çocuklar sabahın erken saatlerinde okuldan ayrılmak zorunda kalıyor. Öğleden sonra öğrenim gören çocuklar, geç saatlerde evlerine dönebiliyorlar. 

Adıyaman’a yakışır bir öğretmen evi yapılmalı ve böylece eğitime önem veren eğitimcilere değer verilmeli.

Teşekkür: Sendikacılığı, sivil toplumu önemseyen ve Memur-Seni Adıyaman’ın en büyük sendikası yapan değerli sendikacı dostlar Gafferi İzci, Cengiz Bilen, Nevzat Dişbudak, Abdullah Türkan, Mehmet Kaya, Neşet Taner, Nevzat Yiğit, Ali Deniz, Kadri Çelik ve adını sütuna sığdıramadığım eğitim gönüllüsü dostlara bin teşekkür ediyor; konferans ve eğitim seminerlerine verdikleri önemden dolayı tebriklerimi sunuyorum. Kitap ve Kültür Fuarları düzenleyerek eğitim ve kültür çalışmalarına destek olan Adıyaman ve Malatya Valiliğini bütün kalbimle tebrik ediyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.