banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Her sınav heyecan demektir. Sınav deyince herkes ister istemez heyecanlanır.  

Yönetilebilen heyecan iyidir. Sınavı ciddiye almamızı ve iyi hazırlanmamızı sağlar. Hiç heyecan duymaz, sınavı ve alınacak sonucu önemsemezsek yeterince hazırlanmayız.

Sınav stresini yenmenin en önemli yolu iyi hazırlanmaktır.

Sınava hazırsanız stresi yönetmek kolay. Sınava bakış açınızı değiştirmek yeterli.

Sınav, bizi hedefimize götürecek bir fırsat arabasıdır. Hazırsanız sınav günü gelir ve sizi hedefinize götürür.

Sizi hedefinize uçuracak arabayı şevk ve heyecanla bekleyebilirsiniz. Geldiği gün de büyük bir sevinçle arabaya atlar hedefinize uçarsınız.

Hazır değilseniz hazır olmadığınızı anlarsınız, bir dahaki araba gelene kadar iyi hazırlanırsınız. Sınav size hazır olmadığınızı söyler ve uyarı görevi yapar. Bu samimi uyarıyı iyi değerlendirmek gerekir.

SINAV ÖNCESİ ATILACAK ADIMLAR

Sınav günü neyi ne zaman yapacağınızı bilmeli ona göre adamlarınızı atmalısınız. Zaman darlığı, yetiştirememe endişesi aşırı heyecana yol açabilir. Buna meydan vermeyin.

Sınav yerini önceden görmek ve sınava geç kalmamak için her türlü tedbiri almakta fayda var.

Sınav günü hafif bir kahvaltı yapın ve kahvaltıda glikoz alın. Vücudumuza giren şekerin % 25’ini beynimiz yakar.

Beyin oksijen ve glikoz tüketir. Glikozun doğal gıdalardan alınmasında fayda var. Bal, muz, üzüm, incir, pekmez, çilek gibi yiyeceklerde tabii şeker var. Çikolata ve işlenmiş şekerler, beyinde gaz etkisi yapar, tükenince sizi yarı yolda bırakabilir.

Sınav saatlerine denk gelecek şekilde, bir sıraya oturup test çözerek vücudu alıştırmalı. Sınavdan önceki günlerde, sınav gününü düşünerek sınavdaymışsınız gibi deneme çözün.

Vücut o saatte çalışmaya ve test çözmeye biyolojik olarak alışsın. Sınav günü zorluk ve meşakkat çekmeyin.

Sınavdan önceki günlerde en az iki deneme yapın. 90 dakikalık bir maçta kondisyonunun koruyabilmek için antrenmanda 180 dakika koşan bir sporcu gibi davranın.

Denemelerde sınavda çıkacak sorunun iki-üç katını çözerseniz sınav günü 120-150 soruyu çözmek size kolay gelir. Zoru başarmaya alışmış zihin, kolay olanı daha rahat yapar.

Zihin, başarıyı ve zoru başarmayı ödüllendirir.

Sınav günü daha önce girilen ve en iyi geçen denemeyi hatırlayın.

O denemeyi kopyalayın.

Başarılı denemeye nasıl hazırlanmış, nasıl başlamış ve nasıl bitirmişseniz sınava da aynı şekilde başlayın ve bitirin.

Denemelerde hangi dersin sorularını çözmede daha başarılı olduğunuzu tespit edin.

Sınav günü en sevdiğiniz dersin sorularından başlayın.

Kolay sorudan başlayın.

Beyin kolaydan zora, basitten karmaşığa doğru çalışmayı sever.

Kolay olan sorudan başlar ve onu kolayca çözerseniz beyin başarıyı ödüllendirir. Dopamin dediğimiz bir sıvı salgılar ve aferin, başardın, devam et mesajı verir.

Eğer zor sorudan başlar ve çözemediğiniz sorulara takılırsanız bilinçaltına sen bu işi yapamayacaksın emri verirsiniz ve tabi ki yapamazsınız.

KORE SAVAŞINDA TÜRK TOPÇUSU

Kore Savaşında Türkiye topçuları fevkalade başarı göstermiş. Hızlı ve isabetli atış yaparak düşmana ağır zayiat verdirmişler. Bu durum, Amerikalı komutanın dikkatini çekmiş ve başarının sırrını merak etmiş. Gelip bizim komutanı tebrik etmiş, başarıyı övmüş ve nasıl bir eğitim verdiğini sormuş.

Aldığı cevap Amerikalıyı tatmin etmemiş. Ortada başarıyı etkileyecek bir eğitim yokmuş. Askerlerle tanışmış ve nasıl bir eğitim aldıklarını onlara da sormuş. Onların verdiği cevap da tatmin edici değilmiş. Askerlere şu soruyu sormuş:

-Evladım, sivil hayatta ne yapıyordunuz?

-Karpuzcuyduk komutanım!

Amerikalı başarının sırrını çözmüş. Karpuzculuk ile topçuluk tekniği aynı. Birisinde karpuzu kucaklıyorsun, arkadaşına atıyorsun, o da tezgâha yerleştiriyor. Ötekinden mermiyi kucaklıyorsun, arkadaşına uzatıyorsun, o da namluya sürüyor. Karpuzculuk tekniği topçulukta başarıyı tetiklemiş.

Sınav stresini yenmek isteyenlere son güne kadar bol bol soru çözmeyi tavsiye ederim. Kendinizi boş hayallere, kuru hülyalara kaptırmayın. Vehim üretecek zaman bırakmayın.

Kendinizi faydalı bir şekilde meşgul edin ve sınava iyi hazırlayın.

Sınav günü bildiğiniz bütün duaları okuyun. Allah çalışana ve doğrulara yardım eder.

Beyin Vitamini: Değerli yazar Adnan Kalkan “İnan Çalış Başar” isimli çok güzel bir başarı ve motivasyon kitabı yazmış. Sınava hazırlananlara hem bu kitabı hem de benim Sınav Stresini Yenme Verimli Ders Çalışma Metotları kitabımı tavsiye ederim.

İsteme Adresi: İnan Çalış Başar: Çizge Yayıncılık, tel. 0322 363 0670

Sınav Stresini Yenme: 444 24 14 veya www.kitapyurdu.com

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.