“Büyük mucitler, kâşifler, sanatçılar aileleri tarafından teşvik edilmedi, eğitilmedi, zorlanmadı; onlar tutkularını gerçekleştirdiler.” tespitini yapmış eğitimci Doç. Dr.Shimi Kang yeni kitabı Yunus Balığı Prensibi, İyi Eğitim, Mutlu ve Güçlü Çocuklar’da.
Baskı yapmak, zorlamak, mecbur tutmaktan yana değil Doç. Kang.
Kertsin Kullmann’ın Der Spiegel’de yayınladığı röportajda yetenekleri keşfetmek ve desteklemek gerektiğini söylemiş. Çocukların bol bol oynamasından yana olduğunu belirtmiş.
Biri eczacı, bir endüstri mühendisi iki çocuk yetiştiren ve 35 sene sınıfta ders anlatan biri olarak vardığım sonuç şu:
Çocuklara ideal vermek ve onlarla birlikte hedef belirlemek çok önemli. İdeali ve tutkusu olan, peşinden koşar ve tutkularını gerçekleştirmek için çalışır.
Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez.
Doç. Kang’ın söylediklerinden hareketle eğitimde takip edilmesi gereken on önemli prensibi sıralamak istiyorum:
1.Çocuklara iyi ve doğru olanı anlatmalıyız. İyilik ve sevap işlemenin insanı mutlu edeceği iyi anlatılmalı. İyi, güzel ve doğrunun peşinde koşmak; hak ve hakikatin takipçisi olmak… İnsana değer kazandıran erdemlere sahip olmak insanı değerli ve erdemli kılar. İnsanı olgunlaştıracak erdemleri kazanmak zaman alır, bazen bir ömür boyu sürer. Bu sebeple eğitimde aceleye yer yoktur. Bugünden yarına çocuklara erdemler kazandırmak mümkün değildir. Çocukların her daim yanında olmalı, onlara örnek olmalı ve yol arkadaşlığı yapmalı.
2. Güven duygusu kazandırmalı. Her çocuk yeteneklidir, önemli olan yetenekleri keşfetmek ve ilerletmektir. Allah insanı yeryüzü halifesi olacak yetenekte yaratmış. Bilim adamları her çocuk deha potansiyeli ile doğar, diyor. Çocuklara başarıyı öğretmeli, başarısızlığı değil. Ayrıca hayatta hep başarı yoktur. Zorluklar ve başarısızlıklar da vardır. Önemli olan başarısızlıkları tecrübeye çevirmek ve başarıya giden yolu aramaktır.
3. Çocuklara gerçekleştirebilecekleri hedefi belirlemede rehberlik etmeli ve onlara büyük hedeflere ulaşma tutkusu vermeli. İnsanların çoğu kolay iş peyinde, kolay yoldan zengin olma, rahat yaşama hevesinde. Çocuklar, popçu veya topçu olmak istiyorlar.
Şu gerçeği paslı çivi gibi kafamıza çakmak gerekir:
Kolay işi herkes yapar. Hiçkimse kolay iş yaparak kahraman olamaz. Başarı ve zenginliğin bedeli vardır. Bedel ödemeden başarılı olunmaz.
Dünya dinlenme, rahat etme, yan gelip yatma yeri değil. İki ayağı birden uzatıp yatılacak yer mezarlıktır. İnsan dünyaya Allah’ın rızasını ve cenneti kazanmak için gönderilmiştir. Allah rızası çalışıp çabalayarak, iyilik yaparak ve sevap kazanarak kazanılır.
4. Çocuklara örnek göstermeli, örnek olmalı ve rehberlik yapmalı.
İnsan taklitçi bir varlıktır, iyi bir örnek görürse onu kolayca taklit eder, sonra da kendi yeteneklerini keşfederek daha iyisini yapabilir. Bu sebeple çocuklarımıza doğru örnekler göstermeli ve onlara rehberlik etmeli. En çok da yanlış yaptıkları ve başarısız oldukları zaman rehbere ihtiyaç duyar çocuklar. Böyle zamanlarda anne-baba ve eğitimci çocuğun yanında olmalı.
5. Çocuklarla tartışmak yerine onlara yardımcı olmalı.
İnsan aklı iyiyi, güzeli, hakkı, batılı, çirkini, kötüyü ayırır. Çocukların fıtratı temizdir. Bu sebeple onlarla konuşmak, sohbet etmek, birlikte olmak, hele küçük çocuklarla oynamak lazım. Onların fıtrat üzere kalmalarını sağlamanın yolu, onlarla dost olmak ve onlara yardım etmektir.
6. Tavsiyelerde bulunmalı. Akıllı insan başkalarının aklından faydalanır. Eğitimciler ve büyükler çocuklarla sık sık sohbet etmeli, onlarla tecrübelerini paylaşmalı ve onların olgun insanların aklından faydalanmasını temin etmeli.
7. Teklifler yapmalı. Çocuklar neyi, nasıl yapacakları konusunda bilgi ve tecrübeye ihtiyaç duyarlar. Karar anlarında onların yanında olmalı ve onlara dostça tavsiyelerde bulunmalı.
8. Gözlemeli ve gelişime yardım etmeli. Çocukları her adımda engellememeli, yeteneklerini ve kabiliyetlerini kullanmalarına fırsat vermeli. Onlara imkânlar hazırlamalı, teşvik etmeli, her başarılı adımda takdir etmeli.
9. Problemli zamanlarla konuşarak çözüm üretmeli. Çocuklar yanlış yapınca kızmamalı, hele cezalandırma yoluna gitmemeli. Eğitici adım atmalı. Onlarla dostça konuşmalı, problemlerin nasıl çözülebileceği konusuna kafa yormalı ve yanlışları onları ikna ederek düzeltmelerini sağlamalı.
10. Kendilerine zarar verecek yanlışlar yaptıklarında açıklamalı. İnsan düşünen varlıktır. Bilerek ve isteyerek yanlış yapmaz. Duygularını yönetemeyebilir, yanlış seçimler yapabilir. Hele çocuklar, tecrübesizlik sebebiyle çok fazla yanlış yapar. Böyle durumlarda onlara yardımcı olmalı, yardım etmeye hazır olduğumuzu ifade etmeli.
Çocuklarımıza tutku vermek, onlara gerçekleştirilebilir hedefler belirlemek, rehberlik etmek ve zor zamanlarda onları desteklemek çok önemli. Eğitim uzun ve zevkli bir süreç.
Beyin Vitamini: Çocuk eğitiminde doğru adımlar atmak için Evde ve Okulda Başarılı Eğitimin Sırları, çocukların doğru metotlar takip edebilmesi için de Başarıya Götüren Yol ve Başarı İnanç İşidir isimli Nesil yayınları arasında çıkan kitaplarımı tavsiye ederim. İletişim: 0212-551 32 25