banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Gümüşhane Üniversitesi Bilge İnsanlar Eğitim-Kültür Derneği ve Eğitim Bir-Sen’in davetlisi olarak üç günde 8 konferans verdim ve eğitim gönüllüsü dostlarla sohbet ettik.

            İmam Hatip Ortaokulu’ndaki çocukların dikkati ve kitap merakı görülmeye değerdi. Bilge İnsanlar Eğitim-Kültür Derneği’ndeki üniversitelilerin idealizmi çok hoşuma gitti.

            Eğitim Bir-Sen, en yakın rakibinden üç kat üyeye sahip. Memur Sen bütün iş kollarına rakiplerine fark etmiş. Öğretmenlerle “İlham Veren Öğretmen” konulu bir sohbet gerçekleştirdik. Öğretmenlerin öğrenme ve öğretme tutkusu fevkalade idi.

            Üniversiteliler ve fen lisesi öğrencileri ile beyin mucizesini, zekâyı geliştirmeyi, ilim ve irfan yolunda dünya ile yarışmayı konuştuk. İki saat süren konferans oldukça zevkliydi.

Hasan Hans’ı, İbrahim Abraham’ı, Yakup Yakop’u, Havva Eva’yı, Meryem Maria’yı, Emine Elizabeth’i geçebilir tezini işledim.

Anadolu devi uyanıyor, dinleyiciler not aldılar, soru sordular, konferans sonunda kitap imzalattılar.

Müslümanlar yaklaşık üç yüz senedir bilim ve teknoloji yarışından koptu ve Batılı ülkelerden geri kaldık.

Her zafer beyinde kazanılır. Her başarı beyin ile elde edilir.

Beyinsiz başarı yoktur.

İlim ve teknoloji, kültür ve sanat, medeniyet yarışında geçilmek istemeyen beynini verimli kullanmalı.

Beyni verimli kullanma ve zekâyı geliştirmenin metotları var.

İlim, teknoloji, buluş, keşif, icat, sanat ve başarı kar veya yağmur değildir. Gökten yağmaz.

İlim öğrenmek emek ve gayret ile olur.

Hans’ın yaptığını Hasan da yapabilir, yapma ideali olmak şartıyla.

Kur’an-ı Kerim, inanıyorsanız üstünsünüz, buyurur. Müslümanlar üstün olmak için büyük hedefler seçmeli ve bunun için çalışmalı.

Yüce Allah, insan beynini öğrenme programlı yaratmış. Göz görme, kulak duyma, ayak yürüme programlıdır.

İnsan beyni öğrenerek gelişir. Bilgi, beyin vitaminidir.

Beyin vitamini olarak Cenab-ı Hak kitap göndermiş ve ferman buyurmuş:

“Seni yaratan Rabb’inin adıyla oku!”

Bütün ilimlerin kaynağı iki kitaptır: Kur’an ve kâinat kitabı

Dinî ilimlerin temel kaynağı Kur’an ve vahiyle gelen kitaplar.

Fen bilimlerinin kaynağı ise “kâinat kitabı”dır. Fizik, kimya, matematik, coğrafya, geometri, astronomi, tıp vb. ilim dalları kâinat kitabı incelenerek elde edilir.

Allah, Dünya’yı yaratmasaydı coğrafya ilmi olmazdı. Hay ismi tecelli etmeseydi biyolojiden söz edemezdik, gökleri dizayn etmeseydi astronomi bilimi olmazdı.

Müslümanlar iki kitabı da iyi okumak ve Yüce Allah’ın gönderdiği kitapları okuma, anlama, yorumlama ve tabi olma konusunda gayr-i Müslimlerden geri kalmamak zorundalar.

Bir fizik formülü, bir âyet gibi Allah’ı anlatır. Biyoloji, matematik, astronomi okumak da Kur’an, hadis, fıkıh ve siyer kitapları okumak gibi sevaptır.

Okula, kütüphaneye ve laboratuara gitmek de camiye gitmek gibi sevap kazandırır.

Üç yüz senedir okuma, bilim ve teknoloji yarışında Batılara geçildik.  

Kahvehanelerde, stadyumlarda, televizyon karşısında, cep telefonu oyunları ile vakit geçirenler; kütüphane, okul, üniversite, laboratuar ve ar-ge çalışmaları yapanlara geçildi.

Google arama motorunu kuran Laryy Page, şirkete genel müdür oldu. Şirkette parola şu:

“Her şeyi on kat daha iyi yapacağız.”

Googla uzun zamandır sadece internet firması olmanın ötesine bütün teknoloji branşlarında çok hızlı büyüyen bir firma oldu. 60 milyar dolar cirosu var. 13 milyar dolar kâr etmiş 2013’te. Ar-ge’ye 8 milyar dolar ayırıyor.

“Google sadece tüketim malları üretmemeli, gerçekten buluş yapmalı. On kat iyi düşünmeli. İşini % 10 daha iyi yapmak yerine 10 kat iyi yapmalı. Küçük adımlarla ilerleyen, radikal olarak en iyi düşünceye ulaşamaz.” diyor Page.

Herkes işini on kat iyi yapmak için çalışırsa her kurumda kalite artar. Dünya ile yarışmak için işimizi kaliteli yapma yarışına girmek mecburiyetindeyiz.

Teşekkür: Eğitim Bir-Sen ve Gümüşhane Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü adına konferansları organize eden Başkan Musa Uncu, İmam Hatip Ortaokulu müdürü Eyüp Zengin, Memur-Sen Başkanı Veli Ağaç, Bilge Gençlik Kulübü Başkanı Vedat Argın, Dr. Meryem Fidan, Abdullah Yılmaz Fidan, Doç. Turgut Şahinöz, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Zeki Kaya ve eğitimci dostlara bin teşekkür ederim. İdealist insanlar bir araya gelmiş, gençlerle bilgelik çalışmaları yapıyorlar. Her türlü takdirin fevkinde.

Not: Bugün (27 Kasım) saat 11-15 arası CNR’deki Müsiad Fuarı’ndaki Akit standında okuyucularımızla sohbet edeceğim. Akit dostları davetlidir. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.