banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Yetenekli ve zeki çocuklar kalabalık sınıflarda araya gidiyor. Onların yeteneklerini geliştirecek programlar geliştirmeli.

            Engelli çocukları eğitmek için nasıl yetenek geliştirici özel okullar ve kurslar açılıyorsa zeki ve yetenekli çocukları da yetiştirmek için sınıflar ve okullar açılmalı.

            Anaokulunda okuma yazma öğrenmek isteyen yetenekli çocuklar engellenmemeli, durdurulmamalı, aksine geliştirilmeli. Eşitlik ilkesi bunu gerektirir.

            Okula okuma yazma öğrenmiş olarak gelen çocuklar, sınavdan geçirilerek üst sınıfa atlatılmalı.

            Okuma yazma bilen çocuklar, bilmeyenlerle bir sınıfa konmamalı. Yetenekli çocuklar ötekilerini beklemek zorunda bırakılarak canları sıkılmamalı ve okuldan soğutulmamalı.

            Bir arkadaşım anlattı. İlkokula gelen bir öğrenci okuma yazma biliyormuş. Öğretmen bakmış, çocuk birinci sınıfta öğrenilecek bilgileri biliyor. İyi, demiş ve onunla ilgilenmemiş. Çocuk, boş kalınca yaramazlık yapıp etrafı rahatsız etmeye başlamış. Öğretmen, onu meşgul etmek için resim yapmasını istemiş. Çocuk her gün resim yapmış ve altına şu cümleyi yazmış:

            “Bu okulu sevmiyorum.”

            Çocuk kendisine yapılan haksızlığı protesto etmiş. Bu gibi çocuklar sınıf atlatılmalı, kabiliyetli çocuklar için özel sınıflar oluşturulmalı ve yetenekleri ilerletilmeli.

            Fen liseleri üniversiteye öğrenci hazırlayan okullara dönüştü.

            Bu okullara ortaokul not ortalaması 90 ve üzeri öğrenciler alınmalı. Bir alanda kendini geliştirmek isteyen öğrenciler küçük sınıflara konmalı veya grup oluşturmalı. Okulların fizik, kimya, biyoloji laboratuarları yeniden açılmalı.

            Bu öğrenciler istedikleri üniversiteye girebilmeli. YGS ve LYS ile bunların önü kesilmemeli. Ygs ve lys öğrencilerin yeteneklerini geliştirmesinin önündeki en büyük engel.

            Bu sınavlarda ezberlenebilir ve sonucu bilinen sorular soruluyor. Laboratuar çalışmaları ve yetenekler ygs ve lys’de ölçülmüyor. Sonucu bu sınavlar belirlediği için okulların laboratuarları kapalı.

            Hâlbuki ülke kalkınmasına en fazla hizmet edecek insanlar, bilim adamlarıdır. Keşif, icat, buluş yapan insanlar ülke kalkınmasında lokomotif vazifesi yapar.

            İcat yapacak insanlar özel yetenekli insanlardır. Böyleleri, meraklı, ilgili ve hayal gücü yüksek insanlardır. Zeki çocuklara araştırma imkânları verilmeli, onlar için özel projeler hazırlamalı ve kendi alanlarında ilerlemelerine imkân hazırlamalı.

            Teog, lys, lgs olduğu sürece araştırma ve laboratuar çalışmalarının bir kıymeti yok.

            Özel yeteneklerin de bu sınavlarda kıymet-i harbiyesi bulunmuyor.

            Bir öğrenci Mimar Sinan gibi projeler geliştirse Mehmet Akif Ersoy gibi şiirler yazsa Ömer Seyfettin gibi hikâyeler kaleme alsa Itri ve Dede Efendi gibi beste yapsa Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu gibi ağırlık kaldırsa Pablo Picasso gibi resim yapsa LGS ve LYS’den sıfır çeker.

            Ülke geleceğini bilimsel araştırmalarda görmeliyiz.

            Keşif, icat, buluş, yenilik yapacak üstün yetenekli öğrencileri özel bir eğitimden geçirmeli ve yeteneklerini geliştirmeliyiz. Zeki ve yetenekli öğrencileri diğerleri ile eşit tutup aynı eğitimi vererek ve aynı verimliliği isteyerek yeteneklerini geliştirmelerini engellememeli.

           

            Van’de Eğitime Kalite Kazandırma Seminerleri

 

            Tuşba Belediye Başkanı Doç Dr Fevzi Özgeçkce’nin davetlisi olarak Edremit, Tuşba, Gevaş’ta eğitim Başarı İnanç İşidir, Dehanı Keşfet Zekânı Geliştir, Öğretmeni Başarıya Götüren Yol konulu seminerler verdim. Öğrenci ve öğretmenlerin ilgisi görülmeye değerdi. Konuşmalarımda başarı prensiplerinin yanı sıra iman, ahlak ve moral esaslarına da değindim. Öğrencilerin gözleri fevkalade idi.

“Okumak, ilim öğrenmek ve çalışmak;  namaz, oruç, hac ve zekât gibi Yüce Allah’ın emri, bunları yapmak sevaptır. Derslerden sınıf geçmek için 50 almalısınız, daha fazla sevap kazanmak için 80-100 almaya gayret etmelisiniz. Akıllı insan işlerini önem sırasına göre yapar bir öğrencinin en önemli işi dersleridir. Tv, bilgisiyar, cep telefonu ders dışında, ders ve etüt saatleri haricinde kullanılmalı. İlim öğrenmek hem imanı artırır hem zekâyı geliştirir hem derslerde bizi başarılı kılar.” deyince öğrencilerin gözleri parladı ve başarılı olmak için gayrete geldiler ve kararlar aldılar.

Eğitim yöneticileri son derece gayretli, bilinçli ve azimli. Gençlerimizi geleceğe hazırlamaya fevkalade özen gösteriyorlar. Kur’an, hadis, dini bilgiler ve maneviyat eğitimine özel bir önem veriyorlar. Van’daki okulları görünce geleceğe dair ümidim ve sevincim arttı.

Tebrik ve Teşekkür: Gençlerimizin ahlaklı, bilgili ve başarılı yetişmesi için programlar düzenleyen ve azami gayret gösteren Doç. Fevzi Özgökçe, Edremit Milli Eğitimi Müdürü Mehmet İnan, Gevaş Milli Eğitim Müdürü Cüneyt Arvas, Tuşba Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylan, Edremit Anadolu Lisesi Müdürü Kemal Aydın, Fen Lisesi Müdürü Hamza Kardaş, Ali Haydar Bey Anadolu Lisesi Müdürü Doğan Bey, İpekyolu Fen Lisesi Müdürü Necmi Akın, Van Şişli Öğretmenevi Müdürü Enver Mirre; Tuşba Belediyesi Sosyal ve Kültür İşleri Müdürü Nuri Bekiroğlu ve değerli eğitimci dostları tebrik ve misafirperverliklerinden dolayı bin teşekkür ederim. Muhlis Ceylan Bey, başarı yolunda on adım isimli semineri sonuna kadar takip etti ve kitap almaya imkânı olmayan meraklı öğrencilere kitap hediye etti, Muhlis Bey’in cömertliğine imrendim. Eğitim yöneticileri uzak görüşlü ve geleceği inşa edecek nesiller yetiştirmeye azimliler.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.